about
Toon menu

Het Israëlische parlement stelt een wetsvoorstel voor om het fotograferen of opnemen van soldaten in dienst te verbieden

zondag 27 mei 2018
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.
  • (Bron: Ma'an News Agency)

BETHLEHEM (Ma'an) - Het Israëlische parlement, de Knesset, kwam donderdag bijeen om een ​​wet te bespreken die het fotograferen of documenteren van de Israëlische soldaten tijdens de dienst verbiedt, dat meldt Ma'an News Agency.

Volgens de Israëlische media werd de wet voorgesteld met de steun van de rechtse Israëlische minister van Defensie, Avigdor Lieberman. Onder de titel "Verbod op het fotokopiëren en documenteren van IDF-soldaten", legt het wetsvoorstel strenge straffen op aan degenen die de wet overtreden. "Iedereen die soldaten filmde, fotografeerde en / of registreerde, met de bedoeling om de geest van IDF-soldaten en de inwoners van Israël te ondermijnen, kan een gevangenisstraf van vijf jaar opgelegd krijgen. "Anyone intending to harm state security" wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar, aldus de wet.

Het voorstel verbiedt ook de distributie van foto- of video-inhoud op sociale netwerken of in de media. De initiatiefnemer van het wetsvoorstel, MK Robert Ilatov, beweerde dat het wetsvoorstel inging "als reactie op intimidatie door linkse operatoren van Israëlische soldaten tijdens het verspreiden van gewelddadige demonstraties door Hamas aan de grens met de Gazastrook."


"Gedurende vele jaren is de staat Israël getuige geweest van een verontrustend fenomeen van documentatie van Israëlische soldaten, dit wordt gedaan door video-, foto- en geluidsopnamen van anti-Israëlische en pro-Palestijnse organisaties zoals B'Tselem, Machsom Watch Women, Breaking de Silence, en verschillende BDS-organisaties, " zo staat in de toelichting van het wetsvoorstel. "Het is tijd om een ​​einde te maken aan deze absurditeit: we hebben de verantwoordelijkheid om Israëlische soldaten optimale omstandigheden te bieden voor het uitvoeren van hun taken, zonder zich zorgen te hoeven maken over een linkse organisatie die hun foto's kan publiceren om hen te beschamen en te schande maken," zei Ilatov.


Naarmate de internationale kritiek rond de mensenrechtenschendingen van Israël in het bezette Palestijnse gebied de afgelopen jaren is toegenomen, heeft de Israëlische regering hierop gereageerd door een reeks rechtse beleidsmaatregelen te volgen, waarvan de rechtengroepen beweren dat ze gericht zijn op het verwijderen van kritiek op de Israëlische regering.