about
Toon menu

Waarom hebben oorlogsmisdaden tegen kinderen geen repercussies?

vrijdag 15 december 2017
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.
  • (Foto: savethechildren.org)

In haar vijf jonge jaren is Buthaina getuige geweest van het soort geweld en brutaliteit dat machtige mensen en regeringen vaak verborgen willen houden.
Zwaar gekneusd worstelt ze om met haar vingers een gezwollen oog open te wrikken, om naar een wereld te kijken die haar zo wreed heeft behandeld. "Ze had vijf broers en zussen om mee te spelen. Nu heeft ze er geen, " vertelde haar oom Ali al-Raymi aan Amnesty International.

Buthaina's hele familie werd gedood in hun slaap toen de door Saoedi-Arabië geleide coalitie op 24 augustus door de VS gemaakte en andere bommen in hun buurt liet regenen. De aanval op een woonwijk doodde 16 burgers, waaronder zeven kinderen, variërend van drie tot dertien jaar oud. De twee jaar oude Sam Bassim al-Hamdani verloor ook zijn beide ouders in de aanvallen, waarvan de coalitie later zei dat ze "toevallig en onbedoeld" waren.

Maar het is geen toeval dat Jemenitische kinderen de dupe zijn geworden van de wrede oorlog die sinds 2015 woedt. In feite wijst een gelekt rapport van secretaris-generaal van de VN, António Guterres, op een duidelijke trend. In het Jemen-gedeelte van zijn jaarlijkse rapport 'Kinderen en gewapende conflicten' wordt opgemerkt dat 'het doden en verminken van kinderen nog steeds de meest voorkomende schending' van kinderrechten in het land is, en ontdekte dat de door Saoedi-Arabië geleide coalitie verantwoordelijk was voor meer dan 50 % van de kinderenlachtoffers - 683, vergeleken met 414 door gewapende Huthi-groepen.

De secretaris-generaal wist dat het controversieel zou zijn om de door Saoedi-Arabië geleide coalitie op te nemen in een rapport annex 'zwarte lijst' van de belangrijkste daders. Een soortgelijke poging vorig jaar werd uiteindelijk ingetrokken, waarna secretaris-generaal Ban Ki-moon onder zware diplomatieke druk van Saoedi-Arabië bezweek. Dat vormt een gevaarlijk precedent, meldt Amnesty International.

In de aanloop naar het openbaar maken van het rapport van dit jaar, ging het diplomatieke corps van het koninkrijk opnieuw de overstap tegemoet en probeerde het de gevolgen ervan te verzachten - de humanitaire hulp die ze aan de slachtoffers van de oorlog in naburig Jemen bood. Wat zij echter niet noemden, is natuurlijk hoe de door Saoedi-Arabië geleide coalitie, evenals zijn wapenleveranciers, een belangrijke rol hebben gespeeld bij het creëren van de humanitaire crisis in Jemen. Het lijkt erop dat hun PR-campagne gedeeltelijk succesvol was toen de secretaris-generaal een nieuwe categorie oprichtte die, terwijl ze de door Saoedi-Arabië geleide coalitie opsomt, haar crediteert voor het treffen van maatregelen om de bescherming van kinderen te verbeteren. De coalitie is tot nu toe echter niet vermeld en er zijn geen aanwijzingen voor concrete maatregelen die zijn genomen om kinderen te beschermen. Integendeel, kinderen blijven een van de belangrijkste slachtoffers van de luchtcampagne en worden de dupe van de catastrofale humanitaire gevolgen van het conflict.

Amnesty International heeft herhaaldelijk schendingen van internationale mensenrechten en humanitair recht door coalitieleden tijdens het conflict gedocumenteerd, ook tegen kinderen. Dat omvat luchtaanvallen op scholen en ziekenhuizen, evenals het gebruik van internationaal verboden clustermunitie die kinderen hebben gedood en verminkt.

Ondertussen worden Jemenitische kinderen onevenredig getroffen door de verschrikkelijke humanitaire crisis die de afgelopen twee jaar van conflicten heeft veroorzaakt. In een gezamenlijke verklaring eind juli merkten de hoofden van drie VN-agentschappen op hoezeer 80% van de Jemenitische kinderen humanitaire hulp nodig hebben. Twee miljoen kinderen worden geconfronteerd met acute ondervoeding, waardoor honderdduizenden ontvankelijk worden voor 's werelds grootste cholera-uitbraak ... die zich ontvouwt in de grootste humanitaire crisis ter wereld.'

Terwijl Jemen zich aan het extreme einde van het spectrum bevindt, zijn er wereldwijd nog veel andere verwoestende voorbeelden van kinderen die een hoge prijs betalen in conflicten en crises.

De afgelopen maanden alleen al ontvluchtten meer dan 240.000 vermoeide en getraumatiseerde Rohingya-kinderen etnische zuiveringen in Myanmar; een schooljongen werd buitengerechtelijk geëxecuteerd in de 'oorlog tegen drugs' in de Filippijnen, waarmee het aantal gemelde kinderen in de moordende campagne werd teruggebracht tot 54; en UNICEF legde uit hoe Boko Haram dit jaar tot nu toe 83 kinderen, voornamelijk meisjes, heeft gebruikt als 'menselijke bommen' in Noordoost-Nigeria. Eind augustus veroordeelde het VN-kantoor van de Hoge Commissaris voor de mensenrechten de dood van de minste 49 kinderen onder honderden burgerslachtoffers van het luchtbombardement van Raqqa, Syrië door de door de VS geleide coalitie, evenals berichten dat kinderen gedwongen werden opgeroepen door de gewapende groep die zichzelf de Islamitische Staat noemt.

Grimmige taferelen van kinderen die door geweld geweld worden aangedaan, behoren tot de meest angstaanjagende en bepalende beelden van onze tijd: Omran, versuft en aangekoekt met stof en bloed achter in een ambulance in Aleppo; Alan, wiens levenloze lichaam aangespoeld op een strand in Turkije; Buthaina, opgerold op een ziekenhuisbed, vertelt de camera's dat haar hele gezin nu "in de hemel" is.

Oorlog doodt en verminkt duizenden kinderen, maar het verdringt exponentieel meer, waardoor ze worden weggehaald uit hun huizen, scholen en zelfs hun landen - volgens het VN-vluchtelingenbureau zijn kinderen goed voor meer dan de helft van de 22,5 miljoen vluchtelingen ter wereld.

Sommige kinderen hebben te maken met extreme gevolgen voor de geestelijke gezondheid vanwege wat ze zien als hun huizen, scholen en buurten worden belegerd of beschoten. Eerder dit jaar publiceerde Save the Children een uitgebreide studie over de 'toxische stress' van kinderen in Syrië - deskundigen op het gebied van geestelijke gezondheidszorg weten niet of kinderen die in een dergelijk meedogenloos conflict zijn geboren, ooit volledig psychologisch zullen herstellen.

Over de hele linie worden kinderen onder vuur genomen in gewapende conflicten en crises. Een deel van het probleem is dat er maar weinig mondiale initiatieven zijn die kinderen tegen deze aanval beschermen. Het rapport 'Kinderen en gewapende conflicten' van de VN behoort zelfs tot de enige mechanismen die we hebben om de ergste daders van de wereld te noemen en te schande te maken en zelfs dat wordt weggevaagd om de reputatie van daders te beschermen.

De verantwoordelijken mogen niet openlijk de bevindingen van het rapport negeren. Telkens wanneer de door Saoedi-Arabië geleide coalitie erin slaagt zijn misbruik in Jemen te laten mislukken, of elke keer dat de VN-Veiligheidsraad Syrië een 'pas' geeft voor het doden en verminken van kinderen, zien daders dat zelfs de ernstigste misdaden tegen kinderen geen gevolgen hebben.

Uit recente acties van de twee afzonderlijke secretarissen-generaal van de VN blijkt duidelijk dat het huidige mechanisme om kinderen te beschermen in gewapende conflicten, door te buigen voor de druk van de overtreders van de rechten van kinderen, hopeloos tekortschiet van wat het was bedoeld om te doen. Tenzij de VN-Veiligheidsraad de regels ter bescherming van kinderen in conflict handhaaft, inclusief door middel van wapenembargo's en ervoor zorgt dat daders voor het gerecht worden gebracht, zullen Buthaina en talloze andere kinderen straffeloos worden vermoord, verminkt en tot wees gemaakt.