about
Toon menu

Alles moet weg

dinsdag 28 november 2017
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.
  • (Foto: www.monbiot.com)

Economische groei zal alles vernietigen. Er is geen manier om het te vergroenen - we hebben een nieuw systeem nodig. Door George Monbiot, gepubliceerd in The Guardian 22 november 2017.

Iedereen wil alles - hoe gaat dat werken? De belofte van economische groei is dat de armen kunnen leven zoals de rijken en dat de rijken kunnen leven zoals de oligarchen. Maar nu al barsten we door de fysieke grenzen van de planeet die ons ondersteunt. Afbraak van het klimaat, bodemverlies, de ineenstorting van habitats en soorten, de zee van plastic,  'insectageddon': allemaal worden aangedreven door stijgende consumptie. De belofte van privé-luxe voor iedereen kan niet worden bereikt: noch de fysieke noch de ecologische ruimte bestaat.

Maar groei moet doorgaan: dit is overal de politieke imperatief. En we moeten onze smaak dienovereenkomstig aanpassen. In naam van autonomie en keuze gebruikt marketing de nieuwste bevindingen in de neurowetenschappen om onze verdedigingen af te breken. Degenen die willen weerstaan moeten, zoals de Simple Lifers in Brave New World, tot zwijgen worden gebracht - in dit geval door de media. Bij elke generatie verschuift de basislijn van genormaliseerd verbruik. Dertig jaar geleden was het belachelijk om flessenwater te kopen, waar kraanwater schoon en overvloedig is. Tegenwoordig gebruiken we wereldwijd een miljoen plastic flessen per minuut.

Elke vrijdag is een Black Friday, elke kerst een meer opzichtig festival van vernietiging. Tussen de sneeuwsauna's, draagbare watermeloenkoelers en smartphones voor honden waarmee we worden aangespoord om ons leven te vullen, gaat mijn #extremecivilization-prijs nu naar de PancakeBot: een 3-D-beslagprinter waarmee u de Mona Lisa of de Taj Mahal kunt eten. In de praktijk zal het je keuken een week lang verstoppen tot je besluit dat je er geen ruimte voor hebt. Voor rommel als deze gooien we de levende planeet in de war en laten we onze eigen mogelijkheden om te overleven. Alles moet op.

De bijkomstige belofte is dat we, door groen consumentisme, eeuwigdurende groei kunnen verzoenen met planetaire overleving. Maar uit een reeks onderzoeksdocumenten blijkt dat er geen significant verschil is tussen de ecologische voetafdrukken van mensen die geven om hun impact en mensen die dat niet doen. Een recent artikel, gepubliceerd in het tijdschrift Environment and Behavior, stelt vast dat degenen die zichzelf identificeren als bewuste consumenten meer energie en koolstof gebruiken dan degenen die dat niet doen.

Waarom? Omdat het milieubewustzijn vaak hoger is bij rijke mensen. Het zijn geen attitudes die onze impact op de planeet bepalen, maar het inkomen. Hoe rijker we zijn, hoe groter onze voetafdruk, ongeacht onze goede bedoelingen. Degenen die zichzelf zien als groene consumenten, merkte de krant op, "richten zich vooral op gedrag dat relatief kleine voordelen heeft."Ik ken mensen die zorgvuldig recycleren, hun plastic zakken bewaren, het water in hun ketels zorgvuldig meten en vervolgens hun vakantie in het Caribisch gebied nemen, waarbij hun milieubesparingen honderdvoudig worden geannuleerd. Ik ben gaan geloven dat de recyclage hun langeafstandsvluchten wettigt. Het overtuigt mensen die ze groen hebben gemaakt, waardoor ze hun grotere impact kunnen overzien.

Dit betekent niet dat we niet moeten proberen onze impact te verminderen, maar we moeten ons bewust zijn van de beperkingen van de oefening. Ons gedrag binnen het systeem kan de uitkomsten van het systeem niet veranderen. Het is het systeem dat moet veranderen.

Onderzoek door Oxfam suggereert dat 's werelds rijkste 1% (als uw huishouden een inkomen heeft van £ 70.000 of meer, dit betekent u) ongeveer 175 keer zoveel koolstof produceert als de armste 10%. Hoe kunnen we in een wereld waarin iedereen geacht wordt hoge inkomens na te streven, voorkomen dat de aarde, waar alle welvaart van afhangt, wordt omgezet in een stofbal?

Door ontkoppeling vertellen de economen ons: het loskoppelen van economische groei van ons gebruik van materialen. Dus hoe goed gaat dit? Een paper in het tijdschrift PlosOne constateert dat, hoewel in sommige landen relatieve ontkoppeling heeft plaatsgevonden, "geen enkel land in de afgelopen 50 jaar een absolute ontkoppeling heeft bereikt." Dit betekent dat de hoeveelheid materialen en energie die samenhangen met elke toename van het bruto binnenlands product (bbp) kan afnemen , maar als groei de efficiëntie overtreft, blijft het totale gebruik van hulpbronnen stijgen. Wat nog belangrijker is, is dat de paper onthult dat op de lange termijn zowel absolute als relatieve ontkoppeling van het gebruik van essentiële hulpbronnen onmogelijk is, vanwege de fysieke grenzen van efficiëntie.

Een wereldwijde groei van 3% betekent dat de omvang van de wereldeconomie elke 24 jaar verdubbelt. Dit is de reden waarom milieucrisissen in zo'n tempo versnellen. Maar het plan is om ervoor te zorgen dat het verdubbelt en verdubbelt en dat het voor altijd blijft verdubbelen. Door te proberen de levende wereld te verdedigen tegen de maalstroom van vernietiging, zouden we kunnen geloven dat we tegen bedrijven en regeringen vechten en de algemene dwaasheid van de mensheid. Maar ze zijn allemaal proxy's voor het echte probleem: eeuwigdurende groei op een planeet die niet groeit.

Degenen die dit systeem rechtvaardigen, dringen erop aan dat economische groei essentieel is voor het lenigen van armoede. Maar uit een paper in het World Economic Review blijkt dat de armste 60% van de mensen ter wereld slechts 5% van de extra inkomsten ontvangt die door het stijgende bbp worden gegenereerd. Dientengevolge is een groei van 111 US dollar vereist voor elke vermindering van 1 US dollar in armoede. Daarom zou het, in de huidige trends, 200 jaar duren om ervoor te zorgen dat iedereen 5 US dollar per dag ontvangt. Op dit punt zal het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking 1 miljoen US dollar per jaar hebben bereikt, en de economie zal 175 keer groter zijn dan nu het geval is. Dit is geen formule voor armoedebestrijding. Het is een formule voor de vernietiging van alles en iedereen.

Wanneer je hoort dat iets economisch zinvol is, betekent dit dat het het tegenovergestelde van gezond verstand is. Die verstandige mannen en vrouwen die 's werelds schatkist en centrale banken runnen, die een onbeperkte stijging van de consumptie zien als normaal en noodzakelijk, zijn mensen die de wonderen van de levende wereld vernietigen, de welvaart van toekomstige generaties vernietigen om een ​​reeks cijfers te ondersteunen die steeds minder betrekking hebben op algemeen welzijn.

Groen consumentisme, materiële ontkoppeling, duurzame groei: het zijn allemaal illusies, ontworpen om een ​​economisch model te rechtvaardigen dat ons naar een catastrofe leidt. Het huidige systeem, gebaseerd op privé-luxe en openbare ellende, zal ons allen verontrusten: onder dit model zijn luxe en ontbering één beest met twee hoofden.

We hebben een ander systeem nodig, niet gebaseerd op economische abstracties, maar op fysieke werkelijkheden, die de parameters bepalen waarmee we de gezondheid ervan beoordelen. We moeten een wereld opbouwen waarin groei onnodig is, een wereld van private toereikendheid en publieke luxe. En we moeten het doen voordat een catastrofe onze hand forceert.

(www.monbiot.com)