about
Toon menu

Europa verlengt vergunning voor glyfosaat met 5 jaar

maandag 27 november 2017
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.
  • (Foto:VRT)

De meerderheid van de Europese landen heeft zonet beslist dat glyfosaat de komende 5 jaar toegelaten blijft op de Europese markt, dat meldt de VRT. 18 lidstaten stemden voor, 9 landen waaronder België stemden tegen. Portugal onthield zich. Glyfosaat wordt gebruikt in het verdelgingsproduct Roundup en is omstreden, omdat het mogelijk kankerverwekkend is.

De 28 lidstaten van de Europese Unie buigen zich al maanden over het voorstel van de Europese Commissie om de vergunning van glyfosaat te verlengen. Op 15 december zou die licentie normaal gezien aflopen. 

De meerderheid van de Europese landen heeft zich nu achter een verlenging van glyfosaat geschaard. 18 landen, waaronder Nederland en Duitsland, stemden voor. België stemde tegen, Portugal onthield zich. 

Wetenschappelijke studies spreken elkaar tegen of de chemische stof kankerverwekkend is of niet. De Wereld­gezondheids­organisatie beschouwt de stof als "waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen". Andere instellingen, zoals het Europees Agentschap voor de Voedselveiligheid (EFSA) vinden geen verband. Uit gelekte documenten bleek eerder al dat Monsanto, de producent van onkruidverdelger Roundup, er alles aan deed om glyfosaat zo positief mogelijk voor te stellen.

In België is het gebruik van Roundup sinds juni verboden voor particulieren. Professionele gebruikers, zoals landbouwers, mogen de onkruidverdelger wel nog gebruiken en ook de verkoop is niet verboden.