about
Toon menu

Syrië tekent de klimaatovereenkomst van Parijs

dinsdag 7 november 2017
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.
  • (Foto: twitter)

Verrassend genoeg heeft de Syrische regering aangekondigd binnenkort het Klimaatakkoord van Parijs te ondertekenen, terwijl COP23 plaatsvindt in Bonn, Duitsland. Dat meldt de Franse krant Libération. Gedurende de jaren '90 werden politici wereldwijd zich steeds meer bewust dat klimaatverandering ernstige gevolgen kan hebben voor mens en milieu, en dat de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 door mensen hier een rol in speelt. Latere rapporten van de Verenigde Naties, waar veel wetenschappers het mee eens zijn, bevestigen deze vermoedens.

Een agentschap van de Verenigde Naties, de UNFCCC, coördineert het internationale klimaatbeleid door elk jaar een Conference of Parties (COP) te organiseren. Tijdens deze conferenties vergaderen ministers en hoge ambtenaren uit vrijwel alle landen ter wereld over het klimaat. Samen bespreken zij de laatste wetenschappelijke informatie en manieren waarop men de uitstoot van broeikasgassen kan verminderen om zo de verandering van het klimaat te beperken.

Een van de belangrijke COP's was de Conferentie van Kyoto (1997). Tijdens deze conferentie werd het Kyoto Protocol opgesteld dat op 16 februari 2005 in werking is getreden. Een van de afspraken uit het protocol is dat de landen de uitstoot van broeikasgassen in 2010 met gemiddeld vijf procent verminderd moesten hebben ten opzichte van 1990. Het Kyoto Protocol zou eindigen in 2012, maar is tijdens de klimaatconferentie in Doha verlengd tot 2020. De klimaatconferentie van 2015 in Parijs mondde uit in een nieuw internationaal klimaatverdrag, dat in november 2016 in werking is getreden. Op 6 november 2017 is de klimaattop van Bonn (COP23) van start gegaan.

Syrië is het laatste land dat het niet had ondertekend, Nicaragua heeft het eind oktober gedaan. De Verenigde Staten zijn daarom alleen in de wereld om zich te verzetten tegen dit in Parijs bereikte akkoord, tijdens COP21 in 2015, dat tot doel heeft de stijging van de wereldtemperatuur te beperken tot 2 ° C, of 1,5 ° C tegen het einde van de eeuw (in vergelijking met pre-industriële tijden). De Verenigde Staten hebben het al geratificeerd, maar Donald Trump besloot het land op 1 juni terug te trekken uit de overeenkomst.