about
Toon menu

Xi Jinping 'machtigste Chinese leider sinds Mao Zedong'

dinsdag 24 oktober 2017
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.
  • (Foto: BBC)

China's heersende communistische partij heeft gestemd om de naam en ideologie van Xi Jinping in haar grondwet te verduidelijken, waardoor hij het niveau van oprichter Mao Zedong haalt.

De unanieme stem om de "Xi Jinping Gedachte" op te nemen is gebeurd aan het einde van het Congo-congres, de belangrijkste politieke bijeenkomst van China. De heer Xi heeft gestaag zijn greep op de macht vergroot sinds zijn leiderschap in 2012. Die beweging betekent dat elke uitdaging voor de heer Xi nu wordt gezien als een bedreiging voor de communistische partijregel.

Meer dan 2.000 afgevaardigden verzamelden zich in de Grote Zaal van het Volk van Peking voor het definitieve goedkeuringsproces om "Xi Jinping zijn Gedachte over Socialisme met Chinese Ken-merken voor het Nieuwe Tijdperk" in de Communistische Partij van China haar grondwet vast te leggen. Aan het einde van het proces werden afgevaardigden gevraagd of ze bezwaren hadden, waarmee ze reageerden met luide schreeuwen van "geen", meldde journalisten op het toneel.

Vorige leiders van de Chinese Communistische Partij hebben hun ideologieën opgenomen in de grondwet of het denken van de partij, maar niemand heeft naast de oprichter Mao Zedong hun filosofie beschreven als 'gedachte', die aan de top van de ideologische hiërarchie ligt. Alleen Mao en Deng Xiaoping hebben hun namen verbonden aan hun ideologieën - en  enkel Deng zijn naam werd pas na zijn dood toegevoegd-.

Schoolkinderen, studenten en medewerkers van de staatsfabrieken zullen nu bij 90 miljoen leden van de communistische partij moeten aansluiten bij het bestuderen van de "Xi Jinping Gedachte" in een nieuw tijdperk. De uitdrukking 'nieuw tijdperk' is de manier van de partij om te zeggen dat dit het derde hoofdstuk van modern China is. Als de eerste voorzitter Mao een land verenigde dat door burgeroorlog werd verwoest, en het tweede rijk werd onder Deng Xiaoping, gaat dit nieuwe tijdperk nog meer om eenheid en rijkdom. Door dat alles onder Xi Jinping's naam in de partijgrondwet te herbergen, betekent dat rivalen nu niet de sterke man van China kunnen uitdagen zonder de communistische partijregering te bedreigen. (Vertaald uit een artikel van de BBC)

  • (Foto: internet)
  • (Foto: internet)