about
Toon menu

5600 buitenlandse IS-strijders zijn terug thuis

dinsdag 24 oktober 2017
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Minstens 5.600 aanhangers van de zogenaamde islamitische staat (IS) zijn teruggekomen naar hun thuislanden, omdat ze in Irak en Syrië de grond verliezen, aldus een nieuw rapport van het Soufan Center, een in de VS gevestigde denktank. Behoorlijke geestelijke gezondheids- en sociale steunmechanismen zijn volgens het rapport vooral relevant voor kinderen.


Het Soufan Center zegt dat 33 staten de afgelopen twee jaar aankomsten hebben gemeld. Het rapport zegt dat de teruggekeerde personen - waarvan de meeste in de gevangenis zijn of verdwijnen - de komende jaren een veiligheidsuitdaging zullen vormen.


IS dat in juni 2014 het  'kalifaat' heeft uitgeroepen waardoor duizenden jihadisten van over de hele wereld werden aangetrokken, heeft veel van het grondgebied verloren.
Vorige week zei de VS-gesteunde alliantie van Syrische Koerdische en Arabische strijders dat ze de volledige controle hadden over Raqqa, de feitelijke hoofdstad van de jihadisten. In het rapport van het Soufan Centre wordt geconcludeerd dat de stroming van buitenlandse strijders eind maart tot een virtuele stilstand is gekomen, aangezien IS veel overlijdens heeft ondergaan en staten betere maatregelen treffen om reizen te voorkomen.
 
Het herstel van de gegevens na de val van IS-administratieve centra zoals Raqqa heeft geholpen de identiteit van 19.000 van de meer dan 40.000 buitenlanders uit 110 landen te bevestigen die naar Irak en Syrië zijn gekomen. Die gegevens onthullen echter niet wat er met hen is gebeurd. Met cijfers van de autoriteiten in 33 landen, zegt het Soufan Centre dat er nu minstens 5.600 buitenlandse strijders zijn teruggekomen. Zij omvatten 400 van de 3.417 vechters uit Rusland; 760 van de 3.244 uit Saoedi-Arabië; 800 van de 2.926 uit Tunesië; en 271 van de 1.910 uit Frankrijk.
 
"Hoewel er onenigheid bestaat over de bedreiging die terugkerende buitenlandse strijders kunnen voordoen aan hun land van verblijf of herkomst, of naar andere landen die ze doorgeven, is het onvermijdelijk dat sommigen zich blijven inzetten voor een gewelddadige 'jihad' ", zegt het rapport. Het rapport waarschuwt dat, aangezien het territoriale "kalifaat" krimpt en steeds meer openlijke aanwezigheid wordt geweigerd, het IS-leiderschap hoogstwaarschijnlijk zal kijken naar ondersteuners in het buitenland, met inbegrip van vluchtelingen.

MI5-chef Andrew Parker spreekt over "meer dan 3.000 extremisten in het Verenigd Koninkrijk". Terugkerende vrouwen en kinderen vormen een specifiek probleem, aangezien staten moeite hebben om te begrijpen hoe ze die het best kunnen herintegreren, voegt het rapport toe. Behoorlijke geestelijke gezondheids- en sociale steunmechanismen zijn vooral relevant voor kinderen. (Vertaald uit een BBC-artikel)

  • (Foto: BBC)