about
Toon menu

Palestijnse circusartiest Mohammad Faisal Abu Sakha vrijgelaten 

vrijdag 13 oktober 2017
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.
  • (Bron: internet)

 

Hij werd bijna twee jaar vastgehouden zonder aanklacht of proces. Het is goed nieuws dat de 25-jarige Abu Sakha weer vrij is, maar hij had nooit zo lang vastgehouden mogen worden in administratieve detentie.

Abu Sakha werd in december 2015 zonder uitleg of aanklacht opgepakt door het Israëlische leger. Hij was onderweg naar een circusschool waar hij optrad en les gaf aan kinderen met een handicap, zo meldt Amnesty International die campagne voerde voor zijn vrijlating.

Bijna twee jaar vast zonder aanklacht of proces

Abu Sakha kreeg aanvankelijk zes maanden administratieve detentie opgelegd. Zijn detentie werd telkens verlengd en uiteindelijk zat hij bijna twee jaar vast. Volgens internationaal recht zou hij in een gevangenis in de bezette Westelijke Jordaanoever, waar hij vandaan komt, vastgehouden moeten worden. Omdat hij werd vastgehouden in Israël, moest zijn familie telkens een vergunning aanvragen om naar Israël te reizen om hem te bezoeken. Zijn ouders konden hem maanden niet zien omdat de Israëlische autoriteiten dit ‘vanwege veiligheidsredenen’ weigerden.