about
Toon menu

Voedseltekorten in het door oorlog geteisterde Jemen steeds ernstiger

dinsdag 3 oktober 2017
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.
  • Bron:AP

De aanhoudende burgeroorlog leidde in 2017 tot een ernstige humanitaire crisis. Ongeveer twee derde van de huishoudens, en meer dan 7 miljoen mensen hadden in maart 2017 te kampen met ernstige voedseltekorten. Onder meer de Verenigde Naties, Oxfam, Artsen Zonder Grenzen en UNICEF sloegen alarm. In Nederland werd giro555 opengesteld voor solidaire bijdragen, in België lanceerde het consortium1212 een gelijkaardige campagne. Ook Avaaz.org trekt aan de alarmbel.

Er is ook dringend meer hulp nodig om de cholera-epidemie in Jemen te bestrijden. Zo is het aantal patiënten in het district Abs, in het gouvernement Hajjah, al sinds eind maart schrikbarend hoog. In het cholerabehandelcentrum van Artsen zonder Grenzen in Abs worden er dagelijks tot wel 462 mensen opgenomen,meer dan in elke andere plaats in Jemen. Schoon water en goede sanitaire voorzieningen zijn cruciaal om het probleem bij de bron aan te pakken.

In Jemen zijn door de aanhoudende burgeroorlog veel mensen op de vlucht. Het gouvernement Hajjah vangt meer gevluchte mensen op dan elk ander deel van Jemen. Er leven ruim 376.000 vluchtelingen bovenop een bevolkingsaantal van 2 miljoen. Een kwart van de vluchtelingen woont in Abs, vaak op afgelegen plekken waar de kans op luchtaanvallen of ander geweld kleiner is. Het zorgsysteem is grotendeels ingestort. Al voor de cholera-epidemie zagen teams van Artsen zonder Grenzen in het gebied uitbraken van mazelen, kinkhoest en malaria.

Tot nu toe hebben medische teams ruim 12.200 patiënten behandeld in het gebied, een vijfde van het totale aantal patiënten van Artsen zonder Grenzen in 9 gouvernementen (60.631 op 5 juli).

 

 Burgeroorlog en buitenlandse interventies

 

De recente geschiedenis van Jemen wordt gedomineerd door het conflict in Sa'dah. In juni 2004 kwam de zaiditische leider Hussein Badreddin al-Houthi in het gouvernement Sa'dah in opstand tegen de Jemenitische regering, naar eigen zeggen om de bevolking te beschermen tegen discriminatie en agressie van de regering, maar volgens de Jemenitische overheid om de regering omver te werpen en sjiitische religieuze wetten in te voeren.

In augustus 2009 startte de Jemenitische regering een tegenoffensief om de rebellen te verdrijven. Volgens de zaidieten wordt de Jemenitische overheid hierin gesteund door onder andere Saoedi-Arabië en de VS. De Jemenitische overheid beschuldigt Iran ervan steun te verlenen aan de rebellen. Naar schatting heeft het conflict, dat zich uitgebreid heeft naar de omliggende gouvernementen, al zo'n 7000 mensen het leven gekost.

De Arabische Lente leidde in het land tot protesten die zich aanvankelijk tegen de slechte economische situatie maar later ook tegen president Saleh richtten. Na bemiddeling van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten en na lang tegenstribbelen trad Saleh uiteindelijk toch af op 27 februari 2012. De centrale regering was echter hierdoor zeer verzwakt waardoor de toestand escaleerde tot een meervoudige burgeroorlog (de Jemenitische Crisis, waarin de volgende fracties actief zijn:

  • De nieuwe regering van president Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi die aan de macht kwam na presidentsverkiezingen waar hij als enige aan mee mocht doen waardoor hij 99,80% van de stemmen kreeg. Deze regering wordt als legitieme regering erkend door de meeste landen en geniet de steun van de VS en een aantal Arabische landen;
  • De Ansar Allah, in de volksmond bekend als deHouthi's, een sji'itische (zaydistische) rebellengroepering die al sinds 1994 tegen de regering rebelleerde en sindsdien grote delen van voormalig Noord-Jemen heeft bezet. Deze beweging geniet de steun van het eveneens sji'itische Iran. Zij bezetten in 2014 Sa'na en verklaarden een nieuwe regering te willen vormen, waarop president Hadi naar Aden uitweek;
  • Aanhangers van de verdreven president Saleh, die soms met de Houthi's samenwerken;
  • De Al-Hirak- of Zuidelijke Beweging, die een hernieuwde afscheiding vanZuid- Jemen wil;
  • De salafistisch-jihadistische bewegingen Ansar al-Sharia en Al Qaida op het Arabisch Schiereiland;
  • Salafistisch-jihadistische groeperingen die trouw hebben gezworen aan de Islamitische Staat, waaronder overgelopen leden van Ansar al-Sharia.

De oorlog in Jemen heeft het land aan de rand van een hongersnood gebracht. De import van voedsel en voorraden van hulporganisaties kwamen vanwege het aanhoudende geweld niet bij de miljoenen Jemenieten terecht die deze nodig hebben. Dit zegt het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP).

Vooral de gevechten rondom havensteden, zoals de zuidelijke stad Aden, bemoeilijkten het werk van de hulporganisaties, aldus Ertharin Cousin van het WFP. Maar ook het midden van het land bereiken was lastig. Terwijl het dodental blijft stijgen, valt de gezondheidszorg steeds verder uit elkaar en zitten steeds meer burgers zonder voedsel. Ruim 20 miljoen Jemenieten zouden door het conflict zijn afgesloten van schoon drinkwater.