about
Toon menu

[Interview] Bomspotters op vredesmanifestatie Gent

maandag 27 september 2010
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.
 • Toon komt oorspronkelijk uit Hechtel-Eksel (Limburg, niet ver van Kleine Brogel), is afgestudeerd als socioloog-sociaal werker, werkt op een landelijke jeugddienst en is amateurmuzikant bij 'six hands'."De tekening werd gemaakt door Noor en Brecht van onze groep. Het idee komt van de bomspotting actie 2010, het is eigenlijk een evolutielijn van de mensheid als we de investeringen in (kern)wapens blijven volhouden." 

  Waarom bomspotting? Hoe kwam je op het idee?
  "Het is vrij simpel: kernwapens zijn massavernietigingswapens. Die dingen hebben de potentie om al het leven op aarde nu en in de toekomst te vernietigen. In het verleden is al gebleken welke massale vernietigingen ze kunnen veroorzaken, wij willen ze dus niet in onze achtertuin (Kleine Brogel). Zelfs als drukkingsmiddel willen we ze niet, immers, hoe absurd is het idee zelfs nog maar: wapens maken en ermee dreigen, om zo de vrede te bewaren....alstublieft man!"

  Aan welke acties heb je meegedaan, en waarom?
  "We hebben onze eigen kleine actie gedaan http://www.youtube.com/watch?v=nC-OUN7hia4&feature=player_embedded en deden mee aan de grote in april, waarbij we over de omheining van de luchtmachtbasis klommen." Op 21 maart trok een groep bezorgde jongeren richting Kleine Brogel om de aanwezigheid van B61 kernkoppen aan te klagen. Door middel van een ludiek toneel werden de gevaren van deze allesvernietigende wapens in de verf gezet. De actie kaderde in de doe-het-zelf campagne van Vredesactie, met als hoogtepunt een Europese actiedag op 3 april.

  "Een enkele B61 bom heeft de potentiële kracht van 14 maal de bom op Hiroshima en maar liefst twintig van die kernkoppen zijn te vinden op de basis in Kleine Brogel. "Het is een goede manier om aandacht te trekken. Doordat het illegaal is om over de omheining te klimmen kunnen we de aandacht trekken naar de misdaden die gepleegd worden: de wapens daar opslaan, trainingen te geven om de bommen te vervoeren en toe te slaan, er onnodig veel geld in pompen,.." 

   

  "Het is vrij simpel: kernwapens zijn massavernietigingswapens" 

   


  Wat vind je het ergste aan het beleid van minister van Landsverdediging De Crem?
  "Hetgeen mij het meeste stoort is de manier waarop Crembo ons militair beleid stuurt en vorm geeft als een schoothondje voor andere internationale missies. Hoe hard dringt de minister aan om toch maar onze F16's te gebruiken? Hij staat te springen om mee te stappen in missies die onder de titel van 'vredesmissie' de burgers - die hij trouwens nooit in de ogen zal kijken- in een land ver weg gaan teisteren. De minister bouwt ons militair apparaat verder uit door meer te investeren in de productie van wapens en door meer deelnames aan buitenlands missies. Stel uzelf eens de vraag waarom België in godsnaam al die investeringen zou moeten doen. Het zal niet zijn om ons te verdedigen hoor." 

   

  "Besparingen zijn niet de hoofdreden van deze militaire top"

   
  Minister De Crem zegt nu de kosten te besparen via deze top. Dat zou men positief kunnen noemen. Waarom dan het protest?
  "Omdat ik geloof dat een besparing niet de hoofdreden is van deze militaire top. Het doel is een bredere samenwerking om enerzijds het Europese defensiebeleid op punt te stellen, anderzijds om een onderlinge uitwisseling te stimuleren. Dat laatste kadert in een strategie die in het Lissabon kluwen (Verdrag van Lissabon) uitgezet wordt. Het merendeel van die strategie draait om vlotter verkeer van geld en middelen binnen de Unie.

  Achter de oorlogsmachine zit er immers ook een economische motor die de boel op gang trekt. Je kan er dus zeker van zijn dat meer samenwerking gelijk zal staan aan een uitbouw van de militaire invloed van de Unie, met meer deelnames aan oorlogen en meer zogenaamde 'vreedzame' interventies in het buitenland. Dat is iets waar wij -zijnde Europese burgers- niet achter staan. Daarnaast lijkt het mij vrij zinloos om de Europese defensie uit te bouwen wanneer we het al niet eens kunnen geraken over een stevige grondwet, of over hoe we ons liberaal economische systeem moeten redden."

GENT-- Tussen de vele gekleurde vlaggen en spandoeken, valt een wit spandoek met een zwarte tekening van een evolutielijn van primaat naar mens tot atoomwolk misschien nog het meest op. Het is het werk van enkele twintigers die vanuit Leuven afgezakt zijn. Toon (23) vertelt me dat het idee geboren werd tijdens de bomspotting-actie van dit jaar.