about
Toon menu

Fotoreportage 'Stop Europees oorlogsbeleid'

vrijdag 24 september 2010
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

GENT--"Tijdens het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie houden de ministers van Defensie op 23 en 24 september een informele vergadering in Gent. Wij willen geen top die zich voorbereidt op oorlog. De EU mag geen economisch blok zijn met een militaire arm. Europa moet een vredesproject zijn dat in eerste instantie werk maakt van een sociale en milieu-politiek, dat zorgt voor duurzame jobs, garant staat voor publieke dienstverlening, de sociale zekerheid beschermt, een eerlijk en evenwichtig handelsbeleid voert en investeert in duurzame ontwikkeling. We willen een politiek van ‘ontwapenen om te ontwikkelen’. Daarom roepen wij iedereen op om deel te nemen aan de nationale vredesmanifestatie en om de vredesvlag voor het raam te hangen. " Met die woorden riep vzw Vrede samen met een honderdtal organisaties op om mee te wandelen.

Verder is Vrede ervan overtuigd dat in het Verdrag van Lissabon de kiemen gelegd zijn van de militarisering van de EU: De wapenindustrie heeft het voor elkaar gekregen dat haar belangen verdragrechtelijk zijn ingeschreven door de oprichting van een Europees Defensie-agentschap, met de passage dat de lidstaten er zich toe verbinden om hun militaire vermogens te verbeteren. Als vredesbeweging hebben we het daar bijzonder moeilijk mee, omdat het tegengesteld is aan het principe van ontwapening, een noodzakelijk proces waar in VN-verband al vele keren op is gehamerd. Het Verdrag van Lissabon legitimeert de NAVO als belangrijke instelling op vlak van de gemeenschappelijke defensie van Europa. De Crem droomt er  bovendien van dat België lid wordt van een andere Lissabon-uitvinding, de Permanent Gestructureerde Samenwerking (PGS), zeg maar een militair kern-Europa. Wie het protocol over de PGS er op naleest, aldus nog vzw Vrede, begrijpt dat België alleen maar kan deelnemen als het defensiebudget de hoogte ingaat en ons leger nog meer tot een duur interventie-apparaat wordt omgevormd.

Lijst met alle organisaties:http://stopoorlogstop.wordpress.com/platform/ondertekenaars/