about
Toon menu

DEXIA, La democratie confisquee, filmregie: Valentin Fayet

donderdag 14 mei 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Brussel 13 mei 2015 — Gemeentekrediet is opgericht door 'n echte liberaal die de overheid wilde beschermen tegen de financiële markten. 'n Eeuw ging 't goed. Totdat de bank onder de naam DEXIA lucht ging verkopen. DEXIA, het betekent niets. Dat leerde ik in het cultureel centrum Jacques Franck in Sint Gillis. Je schrijft 't met kapitalen en zeker nu met 'n nog grotere X erdoorheen. De gevestigde meerderheid in het federale parlement torpedeert een onderzoek naar het hoe en waarom. De haute finance naar het cachot sturen, dat deden alleen de IJslanders. Inmiddels heeft de zwijgende Belg € 33 miljard opgehoest om de systeembanken te redden. Is het toeval dat de grote vermogens sinds 2008 met vrijwel hetzélfde bedrag stegen? Waarom werd wel de aankoopprijs van DEXIA in het parlement besproken, maar nooit de acceptatie van de ruim 10x zo hoge schuld die België overnam? Die uitgave werd zomaar even in een achterkamer geregeld. De tentakels van de financiële elite hebben het hart van de democratie aangetast. Dat is de boodschap van de film van Valentin Fayet. Bankiers droegen verantwoording maar legden ze nooit af. De heren met de fijne brilletjes lopen nog steeds vrij rond.

Het 'j'accuse-gehalte' van de film lijkt op Michael Moore. Alleen de ironie is beter verpakt en er zit geen belerende interviewer of voice-over bij. Ik hoorde geen nieuwe onthullingen in de ondertitelde documentaire. Wel voelde het als 'n ongemakkelijke herinnering aan de dagen dat de liberale bankenvriend Didier Reynders aan de rand van de Wetstraat het publiek afleidde met harde 'garanties' op hun spaartegoeden. Intussen konden de banken hun verliezen bij de staat declareren. Ons geld is gegijzeld. Van de afgezakte broekzak naar de beter gevulde vestzak. De factuur wordt nu betaald uit 'hervormingen' en bezuinigingen en uit de in waarde gedaalde pensioenen van de werkers in de reële economie. Terwijl normale burgers en bedrijven hun belastingen betalen ontspringen multinationals hun verplichtingen soms volledig. Ik noemde dat onlangs in een gesprek met een liberaal parlementslid en zijn enige weerwoord was dat die grote bedrijven wel werk opleveren.

De film begint met slimme jongetjes die mijmeren over eerlijkheid en eindigt prachtig met een meisje dat aan het denken wordt gezet over de grip die ze heeft op haar eigen leven, op haar soevereiniteit. Ik bedacht me dat ook haar pensioen nog geïnfecteerd zal zijn door DEXIA. Dan ben ik al lang dood. Ruim zestig jaar na nu zal de bad-bank pas zijn afbetaald.

Rein van Gisteren

Deze filmavond werd mogelijk dankzij ZinTV, Financité, het Comité pour l'annulation dette de la Tiers Monde (CADTM) en Attac. Ook de nieuwe coöperatieve bank in oprichting NEWB nam deel. De vertoning kadert in het Procès de la Finance, een grote civiele “rechtszaak” van Financité (de Franstalige pendant van FairFin) om de positieve en negatieve impact van de financiële sector op samenleving, economie en milieu aan te tonen. Meer info via www.procesdelafinance.be

reacties

Eén reactie

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties