about
Toon menu

Youssou N'Dour betuigt solidariteit met het Mapuche volk

zondag 1 augustus 2010
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.
 • mediActivista

Boechout, België – Sfinks vierde dit weekend zijn 35e verjaardag tezamen met enkele grote namen waaronder oude bekende Youssou N’Dour die zaterdagavond de festivaldag mocht afsluiten. De organisatie Belgische organisatie COMABE maakte van deze gelegenheid om de artiest te vragen zijn solidariteit te betuigen met het Mapuche volk uit het zuiden van Chili.

COMABE kaart al jaren de mensenrechtenschendingen aan waar de Mapuche slachtoffer van zijn. De historische en sociale eisen van de inheemse Mapuche gemeenschappen staan haaks op de economische belangen van grote multinationals in een regio rijk aan natuurlijke grondstoffen. Het antwoord van de Chileense regering op de eisen van de Mapuche bestaat uit repressie en politieke vervolging tegen zijn leiders. De Chileense regering is de laatste jaren dan ook meermaals op de vingers getikt door internationale organisaties zoals de VN, Human Rights Watch en Amnesty International in verband met de situatie van de Mapuche.

Sinds 12 juli 2010 zijn 31 Mapuche politieke gevangenen* in hongerstaking. Zij bevinden zich in afwachting van hun proces verspreid over verschillende gevangenissen in het zuiden van Chili. Hun belangrijkste eisen zijn het recht op een eerlijk proces, de afschaffing van het gebruik van de antiterrorisme wet tegen Mapuche en de afschaffing van het gebruik van militaire rechtbanken tegen burgers.

De eisen van de Mapuche gevangenen in hongerstaking worden door verschillende civiele organisaties als volledig legitiem beschouwd. Zo konden de hongerstakers reeds op steun rekenen van de Ierse Europarlementariër Joe Higgins, het Canadese Latin American Research Institute, de Amerikaanse Asociacion de Juristas (AAJ), de Comision Etica contra la Tortura Seccion Europea (CECT-SE), en nu dus ook van de Sengalese zanger.

“Trek het t-shirt aan voor het Mapuche volk” is een campagne die de aandacht wil vestigen op de dramatische situatie van het Mapuche volk. Yousso N’Dour kreeg samen met het t-shirt een document waarin de situatie van het Mapuche volk werd toegelicht. Zijn reactie: “FREEDOM TO THE MAPUCHE PEOPLE".

Op 12 augustus, precies één maand na de start van de hongerstaking, en precies één jaar na de moord op Jaime Mendoza Collio, Mapuche gedood door een kogel in zijn rug afkomstig van een Chileense politieagent tijdens een geweldloze landbezettingsactie, zal een internationale solidariteitsactie plaatsvinden. Verdere info hierover volgt….

AMULEPE TAIÑ WEICHAN, MARRICHIWEW!

 • mediActivista

   

  Comabé kaart al jaren de mensenrechtenschendingen aan waar de Mapuche slachtoffer van zijn. De historische en sociale eisen van de inheemse Mapuche gemeenschappen staan haaks op de economische belangen van grote multinationals in een regio die rijk is aan natuurlijke grondstoffen.

  Het antwoord van de Chileense regering op de eisen van de Mapuche bestaat uit repressie en politieke vervolging tegen zijn leiders. De Chileense regering is de laatste jaren dan ook meermaals op de vingers getikt door internationale organisaties zoals de VN, Human Rights Watch en Amnesty International.

  31 gevangenen in hongerstaking

  Sinds 12 juli 2010 zijn 31 Mapuche politieke gevangenen in hongerstaking. In afwachting van hun proces werden ze verspreid over verschillende gevangenissen in het zuiden van Chili. Hun belangrijkste eisen zijn het recht op een eerlijk proces, de afschaffing van het gebruik van de antiterrorismewet tegen Mapuche en de afschaffing van het gebruik van militaire rechtbanken tegen burgers.

  Meerdere civiele organisaties achten de eisen van de Mapuche-gevangenen in hongerstaking volledig legitiem. Zo konden de hongerstakers reeds op steun rekenen van de Ierse Europarlementariër Joe Higgins, het Canadese Latin American Research Institute, de Amerikaanse Asociacion de Juristas (AAJ), de Comision Etica contra la Tortura Seccion Europea (CECT-SE), en nu dus ook van de Sengalese zanger.

  “Trek het t-shirt aan voor het Mapuche volk” is een campagne die de aandacht wil vestigen op de dramatische situatie van het Mapuchevolk. Yousso N’Dour kreeg samen met het t-shirt een document waarin de situatie van het Mapuche volk werd toegelicht. Zijn reactie: “Freedom to the Mapuche people!".

  Op 12 augustus, precies één maand na de start van de hongerstaking en precies één jaar na de moord op Jaime Mendoza Collio - een Mapuche die door een Chileense politieagent in zijn rug werd geschoten tijdens een geweldloze landbezettingsactie - vindt een internationale solidariteitsactie plaats. Verdere info hierover volgt.

  Vertaling: Nele Loos

 • mediActivista