about
Toon menu

Voormalig hoofd van de Verenigde Naties Kofi Annan op 80-jarige leeftijd overleden

zaterdag 18 augustus 2018
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Public Domain File:Kofi Annan 2012 (cropped).jpg Created: 30 June 2012

Als Secretaris Generaal van 1997 tot 2006, leidde Annan de vereniging van naties door een aantal van de ernstigste schandalen in haar geschiedenis. Maar hij won wel de Nobelprijs voor de Vrede omdat hij de organisatie weer tot leven wekte. Vandaag is hij na een kort ziekbed overleden in Genève, Zwitserland. Dit werd aangekondigd door zijn organisatie, de Kofi Annan Foundation, een niet gouvernementele organisatie die goed regeren en de wereldvrede bevordert.

De Ghanese zoon van een provinciale Gouverneur onder Britse heerschappij studeerde in Zwitserland en de Verenigde Staten en voegde zich bij de VN WHO op 20-jarige leeftijd. Later, als hoofd van de VN Vredesmacht werd hij scherp bekritiseerd omdat hij weigerde de VN-troepen in Rwanda te versterken. Die vredesmacht probeerde in 1994 de genocide tegen te houden.

De huidige Secretaris Generaal António Guterres, die door Annan benoemd werd tot hoofd van het Agentschap voor Vluchtelingen UNHCR zei het volgende: “Op vele manieren was Kofi Annan de Verenigde Naties. Hij groeide door de rangen en standen heen op tot leider van een organisatie naar het nieuwe millennium met een waardigheid en doorzettingsvermogen zonder gelijken”.