about
Toon menu

Het gedoogbeleid voor cannabis is een lege doos

dinsdag 10 februari 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.
  • Lavender : biologische home-grown medicinale cannabis

Nu De Wever 1 besloten heeft om het gedoogbeleid bij het grof vuil te zetten, kunnen mensen die hun eigen gezondheid willen verbeteren met zelf gekweekte cannabis, opnieuw worden gearresteerd, bestraft en psychologisch 'gecorrigeerd'.


 Het gedoogbeleid in België is een lege doos. Medicinale cannabisgebruikers lopen nog steeds het risico dat hun deur ’s nachts wordt ingetrapt door blauwhemden op zoek naar cannabis.

 Alhoewel cannabis niet gelegaliseerd werd, kennen we sinds begin 2000 in België een gedoogbeleid. Cannabis kreeg de ‘laagste prioriteit’. Cannabis voor persoonlijk gebruik zou niet langer vervolgd worden,  maar daar is in de praktijk maar weinig van te merken. Enkel bij maatschappelijke overlast en bij problematisch gebruik zou worden ingegrepen. Dat laatste zou vastgesteld worden door een professionele zorgverlener en niet door een politieman.

 Ondanks de nieuwe regeling trekt de politie zich niets aan van dit democratisch genomen besluit. Volgens de politie is en blijft cannabis illegaal. Het lijkt er op dat er geen enkele communicatie is tussen de wetgevende en de uitvoerende macht. De politie handelt op eigen houtje, zonder enige kennis van het huidige drugbeleid.

 “Men heeft ervoor gekozen om in de nieuwe regeling geen maximale hoeveelheid cannabis op te nemen. Het aantal grammen zegt weinig over het al dan niet problematisch karakter van het cannabisgebruik.”: zo staat het in de officiële communicatie van de overheid. En hoe zit het dan met die richtlijn waarbij één plant per persoon gedoogd werd? Zelfs Cannabis Social Clubs - gestoeld op de omzendbrief waarbij men het principe van één plant per persoon hanteert – worden voor de rechter gesleept. 

 Cynisch om dan te moeten vaststellen dat Maggie De Block wel de deuren open zet voor een beursgenoteerde groothandelaar met een veel te duur cannabispreparaat, terwijl diezelfde mensen met een handicap of ziekte de toegang tot medicatie, die voor hen van vitaal belang is, wordt ontzegt. Patiënten willen maar één ding : zelf hun plantjes verzorgen en genieten van de weldoende werking van cannabis.

 Maar ondertussen worden de patiënten die hun eigen cannabisplantjes telen met een zero-tolerance de criminaliteit in gepest. Deze nieuwe rechtse regering heeft op een ondemocratisch manier het gedoogbeleid in de prullenbak gesmeten – waardoor duizenden patiënten die zelf of in groepsverband hun eigen medicinale cannabis willen kweken, opnieuw tot criminelen worden gedegradeerd.

reacties

Eén reactie

  • door JohanGroenroot op woensdag 11 februari 2015

    Een radicale therapie van verziekte lichamelijkheid valt buiten het domein van de moderne geneeskunde - valt buiten het domein van de farmaceutische grootindustrie die enkel het ziek zijn bestendigt in een maatschappij die men globaal omschreven heeft als een 'drug taking society'. De gedrogeerde geïntoxiceerde verslaafde en verdoofde maatschappij heeft, door God weet welke mysterieuse omkeerbeweging de onschuldige marihuana-plant tot probleem verheven en een heel speciale 'anti-drug brigade' getraind. Het oud sprookje van de zondebok. De hedendaagse mens is alert voor alles wat hem toelaat te ontsnappen aan de confrontatie met zijn psychopathologisch syndroom.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties