about
Toon menu

Brusselse fietsers verven zelf fietspad

dinsdag 4 mei 2010
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Brusselse fietsers verven een fietspad op de levensgevaarlijke verbindingsweg tussen de 2 universitaire campussen.

De kritische massa is een fietsoptocht die wereldwijd plaatsvindt op de laatste vrijdag van de maand. De fietsers willen op die dag hun plaats in het verkeer opeisen. In België worden er kritische massa’s georganiseerd in Antwerpen, Brussel en Luik. De Brusselse kritische massa wilde in de april-editie van vorige vrijdag de aandacht vestigen op de onveilige verbindingsweg tussen de universitaire campussen van de VUB en de ULB. Op de weg die ongeveer een kilometer lang is, worden fietsers geconfronteerd met een veel te smal bruggetje zonder fietspad, een weg vol met putten en oneffenheden (eveneens zonder fietspad), 2 chaotische rotondes (alweer zonder fietspad) en een uiterst gevaarlijk kruispunt zonder verkeerslichten of rotonde.

Bij gebrek aan een initiatief vanwege de overheden, besloten de Brusselse fietsers zelf iets te willen doen aan de onveiligste weg van hun stad. Gewapend met verfbussen trokken de 80 deelnemers naar het brugje aan het begin van de Fraiteurlaan waar ze een fietspad spoten en fietstekens aanbrachten. Hoewel het fietspad niet mis staat, willen de actievoerders beklemtonen dat de daad louter symbolisch is en roepen ze de overheid op tot het aanleggen van een écht fietpad op deze levensgevaarlijke weg.

Het filmpje van de actie is te bekijken op: http://www.youtube.com/watch?v=-PLe9LwF4vY

Luc Schrijvers

Met dank aan de Brusselse kritische massa