about
Toon menu

Bevriend eens een Palestijns circus

zondag 9 november 2014
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Een Palestijnse circusschool met vrienden in België? Ze bestaat! Sinds 2006 leren Palestijnse jongeren op de bezette Westelijke Jordaanoever de knepen van het circusvak. Maar ook in België dragen heel wat mensen de Palestijnse Circusschool een warm hart toe. Afgelopen vrijdag werd de spiksplinternieuwe vzw de “Vrienden van de Palestijnse Circusschool” gelanceerd in het cultureel centrum van Vorst.

Een 200-tal mensen vierde vrijdagavond de oprichting van de Vrienden van de Palestijnse Circusschool in Brussel. Het reilen en zeilen van de circusschool werd uit de doeken gedaan en Belgische circusscholen Circolito en Circus Zonder Handen vrolijkten de avond op met hun spectaculaire circusacts. Ook accordeonvirtuoos Tuur Florizoone en zangeres Eva De Roovere steunden het initiatief.

Een Skypegesprek met de circustrainers in Palestina (© Rik Santermans)

“Ik heb de Palestijnse Circusschool leren kennen toen ik voor de documentaire Soundtrack naar Israël en Palestina reisde,”  vertelt Eva De Roovere. “Nadat ze ons hadden uitgelegd wat de school precies deed, maakten wij muziek terwijl zij improviseerden. Dat was heel mooi. Er waren er die de clown uithingen, maar er waren ook meer acrobatische stunts.”

“Ik vind het een heel knap initiatief,” aldus De Roovere. “Ik associeer circus altijd met vrolijkheid, lachen en kinderlijkheid. In een gebied waar mensen vaak zo’n zwaar leven leiden, vind ik het mooi om te zien dat de circusschool de vreugde en de liefde voor het leven naar hen toe brengt.”

Circus in Palestina

Waarom een circusschool oprichten in Palestina? “Omdat het niet anders kan,” vertelt de Leuvense Jessika die samen met haar Palestijnse man de school oprichtte. “In Palestina heerst er zo’n negatieve spiraal die iedereen meetrekt in zijn zog. De samenleving is volledig ontwricht. Het is belangrijk om de kinderen die erin groot worden opnieuw naar boven te trekken en hen het mens-zijn en het leven terug te geven. Wij willen aan die gasten laten zien dat ze ook iets kunnen.”

De circusschool leert de kinderen om op een positieve manier om te gaan met hun woede en angsten, elkaar te vertrouwen en te respecteren en bovenal: te lachen! De school tracht jongeren te emanciperen en hen hun verhaal te laten vertellen aan de hand van circus. 

Momenteel telt de circusschool 220 leerlingen verspreid over de West Bank. Door overal les te geven en op te treden, overbrugt de Palestijnse circusschool bestaande kloven in de Palestijnse samenleving. Jongens en meisjes, christenen en moslims, arm en rijk: allemaal komen ze samen in het circus.

“Onze trainers geven les van het noorden tot het zuiden van de West Bank aan kinderen met verschillende achtergronden,” aldus Jessika. “Het is belangrijk dat iedereen toegang heeft tot de school, ook de kinderen die het inschrijvingsgeld niet kunnen betalen. Wij willen niemand uitsluiten.”

Medeoprichter Shadi voegt toe dat de circusschool van en voor de mensen is. “Het belangrijkste voor ons als Palestijnen die bezig zijn met circus is om de hoop in de ogen van Palestijnse kinderen te zien. Wij willen mensen helpen om elkaar als mens te begrijpen en niet als Europeaan of Palestijn.’

Vrienden van de Palestijnse Circusschool

In België werden verschillende mensen reeds geraakt door het werk van de circusschool. Velen zetten initiatieven op poten om de school financieel te ondersteunen. Zo verkoopt Klaprozen voor de Vrede keramieken klaprozen, maakte Asseoir L’Espoir kunstwerken van oude stoelen en publiceerden Karl Decré, Chris Vandenberghe, Dirk Boulanger en Marleen Rosiers een prentenboek met Mius de circusmuis in de hoofdrol.

De Vrienden van de Palestijnse Circusschool wil deze krachten bundelen. Iedereen die de Palestijnse Circusschool een warm hart toedraagt, kan bij hen terecht om mee te bouwen aan deze dynamische beweging.

“We willen het werk van de Palestijnse Circusschool ook in België bekend maken, zodat meer mensen erdoor geïnspireerd worden,” aldus Karen, secretaris van de Vrienden van de Palestijnse Circusschool. “We hopen zo de school te kunnen ondersteunen zodat ze nog vele generaties kinderen circus kan aanleren. Via deze weg kunnen we in België ook onze verantwoordelijkheid voor een stukje opnemen.” 

Zelf de Palestijnse Circusschool ondersteunen? Leer hier meer over de mogelijkheden!