about
Toon menu

Bandbreedte

donderdag 22 december 2016
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Eén van de zaken die me frapperen in deze troebele tijden is dat mensen – inclusief mezelf – maar een beperkte bandbreedte (“bandwidth” in het Engels vat het beter) hebben om de tsunami aan crisissen die op ons afkomt te kunnen verwerken. Het lijken er stilaan teveel te worden, die financiële, ecologische, sociaal-economische, … uitdagingen die op mensen afkomen ( nu ook in het voorheen nogal onbezorgde Westen), en de horror die we bijna dagelijks op het netvlies te zien krijgen.  Niet voor niets noemen sommigen het een ‘perfect storm’ die aan de einder opdoemt. Veel mensen dreigen in de problemen te geraken op mentaal vlak. De overwinning van Trump in de VS speelt een rol, uiteraard (niet alleen bij Michelle Obama), maar het fenomeen is eigenlijk al een tijd aan de gang.

Er lijken me maar een paar opties om daarmee om te gaan. Ofwel beslis je om te focussen op een paar uitdagingen/onrechtvaardigheden en daar vol voor te gaan, en de rest gewoon te negeren. Maar de 24-hour nieuwscyclus (via media en sociale media) dreigt je zelfs in dat geval nog altijd murw te slaan. Je kunt maar zoveel keren op Trump’s lelijke tronie kijken zonder depressief te worden, me dunkt.

Het lijkt me dus een betere optie om af en toe een paar dagen volledig zonder media & offline door te brengen. Dat is niet evident voor nieuwsjunkies en meer algemeen mensen die geïnteresseerd zijn in wat er in de wereld gebeurt, maar anders vrees ik dat “Four More Years” Trump en consoorten de De Wachters van deze wereld véél werk gaan geven.

En ze hebben het al zo druk, het schijnt.