about
Toon menu

"Racisme tegen zwarten, een zonde die wij allemaal delen, blanken en arabieren"

maandag 18 mei 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Dyab Abou Jahjah had een druk agenda dit WE van 15/17 mei 2015: "Vrijdagavond sprak hij op een pro-Palestijnse bijeenkomst, zaterdag op het tweedaagse Marxisme Festival, een breed verzetsevenement dat was georganiseerd door de Internationale Socialisten" zo staat in een artikel in De Morgen van 18/05/2015, overgenomen uit de Volkskrant. Op zondag 17/05/2015 was Dyab Abou Jahjah dan namens Movement X de eerste spreker in een rijtje waar verder ook AMDH (Association Marocain des Droits de l'Homme België), Kifkif, HART boven HARD en FDH Norma aan het woord kwamen samen met 2 gastsprekers van Nederlandse organisaties. Deze 5 verenigingen die samen het Comité Stop Racisme vormen hadden opgeroepen om op 17 mei 2015 op de Groenplaats in Antwerpen te betogen tegen racisme en kolonialisme naar aanleiding van de uitspraken van Bert De Wever over de 'Berbers', de Amazigh, zie verslag manifestatie op DWM van 18/05/2015.

De toespraak van Dyab Abou Jahjah was uit verschillende oogpunten merkwaardig. Hij had het in de anti-racismestrijd, "Vooral racisme tegen zwarte mensen is een zonde die we allemaal delen, en dat moet met zerotolerantie aangepakt worden... De misdaden die wij Allemaal tegen Afrika en Afrikanen hebben gepleegd moeten erkend en geremedieerd worden. Alleen zo kunnen we groeien om één gemeenschap te worden." Bij die 'wij Allemaal' worden niet alleen 'blanken' maar ook 'arabieren' bedoeld, zo verduidelijkte Dyab Abou Jahjah in z'n speech op de Groenplaats, een uitspraak die op applaus werd onthaald. 
 
"We vragen niet veel", zo vervolgde Dyab Abou Jahjah, "we vragen dat we erkend worden als gelijke mensen, als waardige mensen, dat we niet besproken worden, maar dat men met ons spreekt. Dat we niet gelabeld worden als soorten dieren, maar dat onze menselijkheid gerespecteerd wordt. Dat onze kinderen niet meer getraumatiseerd worden door racisme en stigmatisering en lage verwachtingen."

En over de 'islamofiel' De Wever als het over geld van Saoudi Arabië gaat. En ja, "We zijn de  kleinkinderen van Abdelkarim el Khattabi, van Omar Elmokhtar, van Izzeldine Al Kassam, van Patrice Lumumba, van Mehdi Ben Barka, van Jamila Bouhered,  van Layla Khaled …." zo richtte Dyab Abou Jah Jah zich verder tot De Wever, "En als je niet weet wie ze zijn zoek ze maar op".

Een toespraak dus om eens integraal door te nemen, hier volgt ze.

"Kameraden, Beste  vrienden,

Het is meer dan een maand geleden sinds de uitspraken van Bart De wever tegen de Amazigh bevolking. En we wachten nog steeds, tevergeefs, op de excuses. Maar belangrijker dan excuses is het terugtrekking van die woorden. Woorden kwetsen, en daarom zijn excuses nodig! Maar belangrijker, racisme is vals en fout en niet juist en een leugen, en daarom moet ook afstand genomen worden van de inhoud van die racistische uitspraken. Het is belangrijk en het is nodig.

 Het kan niet  zo zijn dat anno 2015 , een mainstream politicus een hele bevolkingsgroep, als bron van het kwaad bestempelt, en bij zijn uitingen blijft. Erger nog, hij bevestigt die uitspraken telkens opnieuw wanneer hij de kans krijgt.

Vrijdag nog, op Maghreb TV,  heeft hij zijn uitspraken  herhaalt en voegde eraan toe dat ze ingefluisterd waren door prominente Marokkanen. Door leden van de macht daar.

Ja hoor, zonder schaamte, en zonder enige besef van het feit dat hij het erger maakt door het verhaal van onderdrukking door het regime in Marokko nog erbij te halen, was hij daar aan het glunderen en bleef hij bij zijn uitspraken.

Dit is veel meer dan racisme, dit is arrogantie van macht, dit is medeplichtigheid tussen de macht hier en de macht daar, tussen de corrupte elite van hier en van daar. Een medeplichtigheid die blijkt op verschillende niveaus.

Zo heeft De Wever onlangs uitgepakt, zeer trots, met het nieuws dat een Saoedi bedrijf meer dan 3 miljard  euro komt investeren in de haven van Antwerpen. Dat het om geld vanuit een regime die mensen rechten dag in dag uit met de voeten treedt is voor De Wever geen probleem. Dat het om Wahabbi geld gaat ook niet. Dat het om Alqaeda sympathisanten gaat is blijkbaar ook maar een detail.

In de aanwezigheid van geld is  Bart De wever geen racist, geen islamofoob, hij wordt dan zelfs Islamofiel en heeft hij dan helemaal  geen probleem  met echte gesloten gemeenschappen zoals de Saoedi Wahhabi establishment wel is.

 Erger nog, hij nuanceert dan het begrip banden met Alqaeda. De Man die schrikte toen hij Arabische muziek op straat hoorde op nieuwjaarsavond, schrikt blijkbaar niet van een Arabische naam op de lijst van Alqaeda financieerders als hij maar genoeg geld heeft.

Dat doet mij en velen denken aan de neo-cons in de VS die op 11 september 2001 maar één zorg hadden en dat is het veilig stellen van hun vrienden en business partners binnen de Saoedi regime.  Je hebt de verlichte leider op een goddelijke missie ( Bart Bush), je had de heldin van de heil der armen en onderdrukten Condoleeza Homans, je had de man van Geld en van Extreem rechtse ideeën  Dick Jambon Cheeney, en zo kunnen we verder doorgaan.

Dat bende dat ook “the crazies” werd genoemd geloofde ook in een soort verandering voor hun land. Afbouw van solidariteit, afbraak van arbeiders rechten, en absolute loyauteit aan kapitaal, lokaal en internationaal, vriend of vijand.

We weten ondertussen hoe dat verhaal eindigde in de VS, en in Iraq, en overal. Baby Bush in het schoon verdiep en zijn neo-conservatieve aanhangers moeten ook hierover bezinnen.

Broeders en zusters, Kameraden,

Ik heb een paar boodschappen voor een paar mensen, en voor jullie vandaag….

Eerst een boodschap aan de keizer van het schoon verdiep, onze lokale Potus, Bart De Wever,

You messed with the wrong people Bart!  We zijn de  klein kinderen van Abdelkarim el Khatabi, van Omar ELMokhtar, van Izzeldine Al Kassam, van Patrice Lumumba, van Mehdi Ben Barka, van JAmila Bouhered,  van LAyla Khaled …. Als je niet weet wie ze zijn zoek ze maar op. Vraag het aan je informanten en je Wahabbi of zionistische bondgenoten en business partners.  We dulden geen kolonialisme en geen racisme. We aanvaarden geen tweederangs burgerschap, we laten jou en anderen niet toe om over onze hoofden heen te praten, ons te analyseren, in kaart brengen, labelen, categoriseren zoals etnologen in de kolonies deden. Niemand mag ons vertellen dat we mogen meedoen als we ons integreren en dat we anders uitsluiting aan onze eigen te wijten hebben. Wij zijn geen kinderen en geen jongeren, we zijn vrouwen en mannen, volwassenen die klaar staan om mee te bepalen en mee te praten en mee te leiden. Wij volgen niet, en gehoorzamen niet.  Ja we hebben een probleem met gezag en autoriteit wanneer dat gezag niet democratisch is en dat autoriteit totalitair is. Ja inderdaad we erkennen de legitimiteit niet van elke structuur en van elke orgaan en van elke organisatie die getekend is door racisme, koloniale reflexen en misbruik van macht. We betwisten dat, we chalengen dat en we geven het geen enkel vorm van respect.

Dat heet verzet Bart, Verzet! En ik weet dat je moeite hebt met Verzet! En dat je eerder Collaboratie verwacht!. Ieder zijn traditie hoor, en onze traditie is verzet tegen onderdrukkers en niet collaboratie ermee en zo zal het ook blijven!

Mijne boodschap aan de rest van de politieke klasse, en aan de hele maatschappij is dat ze ook wakker moeten worden. Niet Bart De Wever is het probleem, Bart De Wever is gewoon een resultaat van het probleem, een uiting ervan, een symptoom. Racisme en discriminatie domineren deze Maatschappij. Koloniale reflexen zijn de norm als het gaat over mensen met andere origine dan het Blank Europees origine. Dit is een grote probleem en vind je terug in alle milieus, in alle structuren en vooral in de hoofden van veel mensen waaronder mensen die zich als antiracist beschouwen en als progressief zien.

Dit pikken we niet meer. Tot hier en niet verder! We willen nu resultaten zien. Wij stellen nu de eisen, wij verwachten nu dat men zich integreert in de nieuwe realiteit. Een super diverse realiteit die niet meer te ontkennen is. Die niet meer terug te dringen is.

Discriminatie op de arbeidsmarkt en de woning markt en in het onderwijs moet onmogelijk gemaakt worden. Maatregelen moeten er nu komen vanuit de overheid. Praktijktesten zijn een minimum, als controle mechanisme, maar we moeten veel verder gaan dan dat. We moeten quota’s overal hebben, maar vooral bij overheidsbedrijven.  We moeten ook het onderwijs dekoloniseren, de geschiedenis herschrijven en het kolonialisme veroordelen en de misdaden van het kolonialisme erkennen. De misdaden van het kolonialisme toen, en het kolonialisme vandaag zoals de Israëli kolonialisme in Palestina en de apartheid regime daar.

We moeten consequent zijn in onze buitenlandspolitiek… en solidariteit niet alleen als een nationale beginsel zien, maar ook als een internationale beginsel.

We moeten onze tradities allemaal zuiveren van racisme!

Vooral racisme tegen zwarte mensen is een zonde dat we allemaal delen, en dat moet met zerotolerantie aangepakt worden. Geen blackfacing  meer anno 2015 is maar een kleine stap, een begin, maar het moet veel verder gaan.

 De misdaden dat wij Allemaal tegen Afrika en Afrikanen hebben gepleegd moeten erkend en geremedieerd worden. Alleen zo kunnen we groeien om één gemeenschap te worden.

 Eerst gelijkheid en eerst vrijheid en solidariteit en dan pas kunnen we verbroederen.

 Eerst erkennen van de fouten en dan pas verzoening.

We vragen niet veel, we vragen dat we erkend worden als gelijke mensen, als waardige mensen, dat we niet besproken worden, maar dat men met ons spreekt. Dat we niet gelabeld worden als soorten dieren, maar dat onze menselijkheid gerespecteerd wordt. Dat onze kinderen niet meer getraumatiseerd worden door racisme en stigmatisering en lage verwachtingen.

 Is dat veel gevraagd? Is dat radicaal? Is dat extreem? Dat ik vraag om je gelijke te zijn? Is dat onredelijk? Dat ik vraag dat alle mechanismen die mij in mijn menselijkheid ondergeschikt maken aan u worden aangepakt?  Is dat fanatiek?

Erken mij gewoon als mens, niet in slogans maar ook in de praktijk, en dan word je mijn broeder, ook in de praktijk. Zo moeilijk kan het toch niet zijn?

Zolang dat dit erkenning van het meest elementaire op zich laat wachten, hebben we alleen één boodschap: No Justice No peace!

Dat is waar van Baltimore tot in Gaza, Van Antwerpen tot in Kinshassa, Van Baghdad tot in Cairo tot in Nador. Eerst rechtvaardigheid en dan pas kunnen we echte vrede bouwen.

Groenplaats, 17 mei 2015, Dyab Abou Jahjah

reacties

Eén reactie

  • door ismail spada op donderdag 21 mei 2015

    Voor alle duidelijkheid:

    De mensen uit mijn omgeving, noch ik en mijn echtgenote, delen deze "zonde" met andere blanken en Arabieren, om Aziaten maar niet te vernoemen.

    En wellicht zijn er velen die het niet met deze premisse eens zijn.

    We willen dus niet over dezelfde kam geschoren worden.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties