about
Toon menu

Plaatsing Struikelstenen in Brussel en Charleroi

maandag 9 februari 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Nu Antwerpen zich opnieuw beraadt om, als enige stad waar het nog niet toegestaan is, Struikelstenen (Stolpersteine) voor slachtoffers van het nationaalsocialisme in haar voetpaden te metsen, zullen op zondag 15 februari 2015 8 struikelstenen / pierres sur lesquelles on trébuche/ stolpersteine, ook herinneringsstenen of pavés de mémoire genoemd, ingemetst worden in verschillende gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in Charleroi.
 
Tienduizenden stenen werden reeds in honderden steden van Europa geplaatst als deel van het herinneringsmonument, opgezet en gerealiseerd door Gunter Demnig, een Duits kunstenaar die hiermee de individuele herinnering aan bewoners van een pand, die slachtoffer waren van het nationaalsocialisme, verbindt met de gemeenschappelijke herinnering aan alle slachtoffers zowel joden als niet joden, verzetstrijders en dwangarbeiders, zowel zij die de dood vonden in kampen en gevangenissen als overlevenden die er hun ganse leven door getraumatiseerd waren.

De Vereniging voor de Herinnering aan de Shoah, Association pour la Mémoire du Shoah, AMS, die de plaatsing van deze herinneringsstenen coördineert nodigt iedereen uit om aanwezig te zijn op de plaatsing van volgende stenen:

Zondag 15 februari 2015:

11h 00: Max Roose straat 48, Schaarbeek – Anna-KUROPATWA-WEINMANN
12h 00: Lombardstraat 53, Brussel-stad, - Herszel PRESZOW, Ruchla BUTERSNIK, Estera PRESZOW-TUCHSZNAJDER, Salomon TUCHSNAJDER
12h 45: Regentstraat 51, Brussel-Stad – Claire DUYSBURGH
13h 30: Berckmansstraat 127, Sint-Gilles – Mathilde BENARDOUT
15h 00:  Reebokstraat 16, Brussel-Stad – Icek CYMBERKNOPF, Abraham (Albert) CYMBERKNOPF
16h 30: Rue de la Régence 65, Charleroi – Josek MACHNOWSKI

Wie contact wil nemen met de kunstenaar en realisator Gunter DEMNIG (in het Engels of Duits) kan dat via Nicole Weismann op 0499 739 801 waar ook plaatsing van nieuwe stenen kan aangevraagd worden. Voor de Nederlandstalige gemeenschap kan dit ook gebeuren bij jan@hertogen.be, 0487 335 553.

FM Brussels, een interview over de Struikelstenen in Brussel

Ter gelegenheid van de herdenking van de bevrijding van Auschwitz heeft Jan Hertogen namens de AMS/VHS een interview gegeven aan FM Brussel, op 27/01/2015 om 9 h ’s morgens, boven de stenen van  Itskhoh Zaslavsky en z’n vrouw Esther Frysz, een groothandelaar in leer en huiden, Huidevettersstraat 37, 1000 Brussel, die in 1936 nog onderdak gegeven heeft aan Herschel Grynszpan die in 1938 een secretaris van de Duitse ambassade vermoordde in Parijs. waarna Hitler na drie dagen besliste honderden synagogen te vernietigen in deKristalnacht in november 1938. De joodse aanwezigheid in Brussel ging van meet af aan samen met verzet tegen het nationaalsocialisme ook al was de oorlog nog niet uitgebroken.

Er wordt tevens aan herinnerd dat Brussel een toevluchtsoord is geweest voor de joden in België voor en tijdens WO2.. Alleen de verhuis van meer dan 10.000 joden van Antwerpen naar Brussel heeft hun overlevingskans, 35% in Antwerpen, 63% in Brussel, verdubbeld. Zie het belangwekkend artikel hierover van Lieven Sarens van het Cegesoma

En er is geen reden om aan te nemen dat deze historische traditie in Brussel, niet alleen voor de joden maar voor elkeen op de vlucht voor geweld, oorlog of vernietiging, zou teloorgaan. Het is goed om deze traditie ook langs onderwijs en opvoeding expliciet(er) en gedocumenteerd door te geven. Het plaatsen van Struikelstenen is hier een onderdeel van.

Jan Hertogen
www.getuigen.be