about
Toon menu

Veroordeling IACHR ontvangt scherpe afwijzingen

zaterdag 25 oktober 2014
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Hispaniola, het hele eiland zonder grenzen bron: wikipedia commons

La Romana 24 oktober 2014.- De uitspraak van het Inter Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens (IACHR), die de Dominicaanse Republiek veroordeelt voor de repatriëring van Haïtianen werd ter plaatse al snel gevolgd door afwijzingen.


De senator voor het Nationale District, het gebied rond de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek, Reinaldo Pared Perez, een presidentskandidaat in de verkiezingen van 2016, noemde het oordeel "weerzinwekkend en volkomen bevooroordeeld," omdat naar zijn mening het in strijd is met de rechten van het land om zijn beleid aangaande allochtonen onafhankelijk te kunnen bepalen.


Volgens de senator voor de Provincie Espaillat, Jose Rafael Vargas, is de uitspraak niet bindend voor de Dominicaanse Republiek, omdat die in tegenspraak is met de soevereiniteit van de staat en de rechten van het Hof. Dat is een reden om niet te voldoen aan de uitspraak. "De Dominicaanse Republiek moet dezelfde houding aannemen als andere landen, want we hebben ons eigen immigratie-systeem.", aldus Vargas.


Vargas noemde ook de houding van de overleden president van Venezuela Hugo Chavez, die het lidmaatschap van de IACHR voor Venezuela geannuleerd heeft, ook de presidenten van Ecuador, Rafael Correa en van Bolivia, Evo Morales, hebben zich in het verleden uitgesproken tegen veroordelingen van het Inter Amerikaanse hof.


Adjunct van het Nationale District, Vinicio Castillo zei dat de uitspraak aanzet tot rebellie en een staatsgreep tegen de grondwet, en merkte op dat het een kans is voor de regering om glorie te behalen met deze uitspraak door de IACHR. "Ik roep het leger op om troepen te sturen naar de grens met Haïti, want na deze uitspraak zal Haïti zich aangemoedigd voelen om het land binnen te vallen."


Het Inter Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens (IACHR) beval de Dominicaanse regering de vermeende schendingen van diverse mensenrechten ongedaan te maken, gepleegd bij het deporteren van Haïtianen in de jaren 1990-2000.


De geschiedenis van het eiland Hispaniola in het Caraïbische gebied laat veel conflicten zien tussen de bevolkingen van de twee landen die het eiland moeten delen. Er is zelfs sprake geweest van een bezetting door de Haitiaanse troepen van het Dominicaanse deel van het eiland, van 1822 tot 1844. Diverse Dominicaanse regeringen zijn in het verleden hard opgetreden tegen illegale immigranten uit Haïti.


Er worden op dit moment besprekingen gevoerd tussen diplomaten van beide landen om de migratie te reguleren, maar die zijn niet echt succesvol. Er bestaat nog steeds veel frictie tussen de twee landen.


De Dominicaanse Republiek en Haïti zijn twee onafhankelijke staten op het eiland, maar ze zijn natuurlijk afhankelijk van elkaar. De Dominicaanse Republiek zou de met 7 tot 8 procent per jaar groeiende economie nooit kunnen behouden zonder de werkkracht van de Haitianen. De suiker en rum industrie zou niet kunnen overleven zonder de arbeiders, meest Haitianen, die het suikerriet oogsten en klaarmaken voor productie.


Veel gezinnen in Haïti zijn afhankelijk van het inkomen dat familieleden in de Dominicaanse Republiek hen toesturen. Vooral na de aardbeving van 12 januari 2010 mag Haïti gezien worden als het armste land van het Noordelijke Halfrond. Bovendien is er in Haïti veel sprake van corruptie en misbruik van fondsen, net als overigens in de Dominicaanse Republiek.

De inkomsten die de werknemers in de Dominicaanse Republiek verdienen zijn welkom in Haïti, de Haitianen zijn minder welkom in de Dominicaanse Republiek. Er wordt voortdurend gecontroleerd op documenten en Haitianen worden regelmatig uitgewezen en teruggestuurd. Omdat Haitianen over het algemeen iets donkerder van huidkleur zijn dan de gemiddelde Dominicaan, zou je kunnen zeggen dat die uitwijzingen gebaseerd zijn op rassistische kenmerken.


De uitspraak van het Inter Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens is dan ook duidelijk gericht tegen het terugsturen van mensen gebaseerd op hun huiskleur. Dat ook nogal eens Dominicanen het slachtoffer worden van uitwijzing naar Haïti schijnt de Dominicaanse politici niet te storen.


Men is hier vooral boos omdat het hof een uitspraak doet tegen de Dominicaanse Republiek, die afhankelijk is van de goede naam en het toerisme dat daar weer afhankelijk van is. En dat doet pijn in de portomonee!

reacties

Eén reactie

  • door Marinus Kruissen op maandag 24 oktober 2016

    Niet een nieuw verhaal, twee jaar geleden geschreven. Maar het blijft actueel, er is maar weinig verandert.

    Na de orkaan Matthew zijn er weer van alle kanten hulpacties ontstaan, die weinig zoden aan de dijk zetten. Dat komt vooral omdat men steeds weer dezelfde fouten maakt. Mensen die honger hebben, kunnen van voedselhulp een dag leven, of een week. Maar de structurele hulp, die echt nodig is, blijft achter. Ontwikkel de economische mogelijkheden van de mensen in de straat. Ontwikkel plaatselijke markten en geef scholing, training en opleidingen. Maar geef nooit geld. Geld is gif in een noodsituatie!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties