about
Toon menu

HONG KONG: Bezorgdheid over het gebruik van buitensporig geweld en misbruik door de politie

donderdag 16 oktober 2014
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Een artikel van de Aziatische Mensenrechtencommissie, Persbericht voor onmiddelijke publicatie

AHRC-ART-083-2014_NL

(Hong Kong, October 15, 2014) The Asian Human Rights Commission is geschokt en heeft uitdrukking gegeven aan het verdriet over het ​​gebruik door de politie  van buitensporig geweld / misbruik, zoals weergegeven in amateur video-opnames  die nu beschikbaar voor het publiek op YouTube. Het is duidelijk dat de aangehouden persoon werd meegenomen naar een plek uit de buurt van anderen met het doel geslagen te worden door politieagenten.

Ondertussen heeft een betrokken groep een speciale hotline voor getuigen of slachtoffers van het buitensporig geweld en misbruik door de politie,  vastgesteld tijdens de vreedzame demonstraties van studenten en andere groepen voor meer democratie in Hongkong.

Het hotline nummer is +852 9167 7091

Het gebruik van buitensporig geweld en misbruik van macht op vreedzame demonstranten brengt veel schade toe aan het imago van de politie, maar ook van het civiele bestuur in Hong Kong. Volgens het internationaal recht, en de wetten van Hong Kong, is het gebruik van dergelijk buitensporig geweld illegaal en is in geen geval toegestaan. In juridische termen is het juiste woord voor dergelijk gebruik van buitensporig geweld 'marteling'. Het gebruik van marteling is een ernstig misdrijf in Hong Kong. Er kan levenslange gevangenisstraf worden uitgesproken tegen iemand die is veroordeeld voor een dergelijk strafbaar feit.

De Hong Kong administratieve autoriteiten en de juridische autoriteiten moeten onmiddellijk onderzoek doen naar beschuldigingen van buitensporig gebruik van geweld door de politie of een andere persoon die handelt onder het instigatie van dan wel met de instemming of gedogen van een overheidsfunctionaris of andere personen in hun ambtelijke functie. Al degenen die zich schuldig maken aan dergelijke handelingen moeten zo snel mogelijk worden gearresteerd en voor het gerecht gebracht.

Handelingen met gebruik van buitensporig geweld, tenzij onmiddellijk gestopt zouden kunnen uitbreiden en op grote schaal kunnen gaan voorkomen. Daarom is het de plicht van de overheid om zo spoedig mogelijk te handelen om de daders van deze misdrijven voor de rechter te brengen en onmiddellijk de vervolging van dergelijke overtreders in te stellen.

De Asian Human Rights Commission biedt medeleven en steun aan de slachtoffers van dit soort buitensporig geweld en misbruik van bevoegdheden door de politie

# # #

Over AHRC: The Asian Human Rights Commission is een regionale niet-gouvernementele organisatie die de mensenrechten in Azië bewaakt,  schendingen documenteerd en pleit voor rechtvaardigheid en institutionele hervormingen om de bescherming en bevordering van deze rechten te waarborgen. De in Hongkong gevestigde groep werd opgericht in 1984. Bezoek de nieuwe website met meer functies op www.humanrights.asia.

(Bron)  Pressenza Hong Kong