about
Toon menu

Cannabishoogdag in Gent op 25/8

maandag 17 juli 2017
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Ik leer alsmaar meer mensen kennen die het verbod op cannabis zo beu zijn als kouwe pap en er graag iets aan willen doen. Zo ontmoette ik G en W, twee dertigers uit het Gentse. Samen gaan we een cannabis social club oprichten die zich vooral zal richten op het sociale aspect. Het kweken voor leden, daar wachten we mee tot de tijd er rijp voor is. Maar we doen ondertussen wel al een aantal nuttige zaken, zoals de publieke opinie voor ons winnen.

We beginnen met een informatieve dag waarbij verschillende sprekers het publiek een beeld gaan voorschotelen dat het zelden gezien zal hebben. Het gaat door op 25 augustus in Gent en speelt zich af op DOK, je weet wel, die werfplek voor verpozing en creatieve manoeuvres.

Patrick Dewals sprak in het Europees Parlement in mei '17 over het stigma op cannabis.

Het wordt een boeiende dag vol verfrissende sprekers. We beginnen met een woordje van politicoloog en filosoof Patrick Dewals. Hij heeft in het verleden diverse wetenschappers geïnterviewd in verband met cannabis en brengt hier graag verslag over uit.

Weed-date debat

Patrick zijn speech wordt gevolgd door een weed-date debat. Enkele medicinale en recreatieve cannabisconsumenten komen zich op het podium voorstellen en kort hun verhaal vertellen, waarna ze zich zullen verspreiden over de ruimte en plaatsnemen aan een tafel. Voor dit gedeelte nodigen we politieke figuren, de media en drughulpverleners uit om bij de ervaringsdeskundigen aan tafel te schuiven en met hen in gesprek te gaan. Het lijkt op een speeddate, maar in dit geval is het een weed-date debat. Het publiek is het luisterend oor.

Journalist en auteur Karel Michiels schreef o.a. Land van wiet en honing.

Sprekers

Er volgt een korte muzikale pauze waarna journalist en auteur Karel Michiels de microfoon overneemt. Hij zal het hebben over de geschiedenis, het verbod en de huidige actualiteit. Als er iemand het publiek kan updaten op het gebied van cannabispolitiek is hij het wel.

De voorzitter van de cannabis social club Trekt Uw Plant uit Antwerpen, Els, komt spreken over hoe het er bij haar in de club aan toe gaat. Wat is de hoofdreden van het bestaan van de club, wie zijn de leden, waar houdt de club zich mee bezig? Hoe houdt de club zich staande al bungelend op het randje van de illegaliteit? Voorzitter Els komt het eens allemaal uit de doeken doen.

 

Jean Pierre Voncken brengt het relaas van zijn dochtertje Sofie die lijdt aan een heel ernstige vorm van epilepsie.

Sofie leeft nog dankzij cannabisolie!

Ze krijgt dagelijks enkele druppels cannabisolie want dit is voor haar een levensreddend medicijn gebleken. Jean Pierre pleit ervoor dat cannabisolie voor medicinaal gebruik groen licht krijgt in ons land. In Nederland is het al wettelijk te verkrijgen in de apotheek, waarom hier niet?

Professor Tom Decorte zal het hebben over zijn ervaring als professor in de criminologie en zijn onderzoek naar het profiel van cannabis- en andere druggebruikers. De overheid doet graag beroep op zijn kennis maar soms zijn zijn onderzoeksresultaten taboedoorbrekend en komen ze niet overeen met de gevestigde ideeën.

Hoofdcommissaris van de politie Peter Muyshondt komt als vertegenwoordiger van Anyone’s Child (Families for Safer Drug Control) spreken over de campagne #STOP1921.

#STOP1921 is een campagne van het middenveld om de wetgever en de publieke opinie te sensibiliseren omtrent de noodzaak de drugwetgeving, die reeds 100 jaar oud is en waarvan de gevolgen rampzalig zijn voor de volksgezondheid en de vlotte rechtshandhaving, in vraag te stellen.

 Dit is een campagne die de huidige drugwetgeving, die inmiddels bijna 100 jaar oud is en waarvan de gevolgen rampzalig zijn voor de volksgezondheid, in vraag stelt.

PS; Wil je meehelpen op 25/08 geef dan gerust een seintje, jouw hulp wordt erg gewaardeerd! (Eef.de.bruyne@live.be)