about
Toon menu

"20% van de volwassenen ooit een problematisch gebruik van alcohol of drugs gehad." De geschatte kosten: 4,6 miljard.

donderdag 6 april 2017
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Ooit gehad? Vreemd verwoord; "hebben In de loop van hun leven ..." zou beter zijn. Ik vraag me af welke plaats België in de ranking inneemt. En hoe het zit met de correlatie tussen prijs en gebruik. Er zijn landen - of is het er maar één? - in het hoge noorden waar de alcohol ontzettend duur is.

Ik herinner me iets over cocaïne in de Schelde.

http://www.desleutel.be/images/stories/Persberichten/dr%20van%20duyse%20in%20feeling.pdf

Weer heel wat te googlen.

Zou er eigenlijk een bond van geheelonthouders bestaan? Indien niet, hoeveel Belgen zouden daar lid van willen worden?

"Legale en illegale drugs kosten de Belgische maatschappij volgens schattingen 4,6 miljard euro per jaar. Dat is 1,19% van het bbp ofwel 419 euro per Belg. Vooral alcohol (45%) en tabak (32%) blijken door te wegen in het kostenplaatje. Het aandeel van illegale drugs, zoals cocaïne en amfetamines, bedraagt 16%. De cijfers vloeien voort uit onderzoek van de Universiteit Gent (UGent) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB), en hebben betrekking op het jaar 2012."

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2497752

Wat zouden ze opleveren, vooral de productie en consumptie en verkoop van alcohol ook aan het buitenland en de accijnzen en belastingen? Natuurlijk zou het geld dat daarvoor wordt uitgegeven door consumenten ook aan andere zaken besteed kunnen worden.

Eén uur per jaar harde feiten voorschotelen vanaf het eerste middelbaar, zou dat al gedaan worden?

“Alcohol is een gevaarlijke harddrug. Eén op de twee opnames in de Vlaamse psychiatrische ziekenhuizen is gerelateerd aan alcohol
of drugmisbruik, maar ook op alle afdelingen in de algemene ziekenhuizen zien we de lichamelijkegevolgen van de alcoholproblematiek: fracturen, hepatitis,kanker, alcoholdementie. De mortaliteit van een zware alcoholgebruiker vervroegt met tien jaar voor mannen, vijftienjaar voor vrouwen. Dat is enorm.”