about
Toon menu

Flinks bestuur

vrijdag 1 juli 2011
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens heeft zopas zijn nieuwe boek ‘Voor wat hoort wat’ voorgesteld. Terecht neemt hij het daarin op voor onze welvaartsstaat en ons uiterst waardevolle stelsel van sociale bescherming. Van een sp.a’er mag je dat uiteraard ook verwachten.  Ook al zijn echte socialisten tegenwoordig met een vergrootglas te zoeken…

Janssens profileert zich als ‘flinkse’ politicus en wil de burgers niet alleen op hun rechten maar ook op hun plichten wijzen. Op zich een correct standpunt waarvoor je begrip kan opbrengen.

Maar toch is het uitkijken geblazen. Het is allemaal mooi en wel om bijvoorbeeld leefloners in ruil voor hun (schamele) uitkering straten te laten vegen en plantsoenen te laten onderhouden. Maar het rechten- en plichtendiscours moet dan wel voor iedereen gelden. Niet in het minst – of misschien zelfs in de eerste plaats – voor diegenen die op grote voet kunnen leven in onze maatschappij.

Denk aan notoire textielboeren die schaamteloos en op grote schaal frauderen en die dure advocaten betalen om de rechtsgang te bemoeilijken of verhinderen. En die dan op de koop toe nog een schadevergoeding krijgen omdat het allemaal zo lang duurt!

Of denk aan Horeca Vlaanderen en Unizo, die geregeld steen en been klagen dat hun leden het toch ‘zo moeilijk hebben’ en die gunstmaatregelen eisen. Terwijl veel van diezelfde leden als vanzelfsprekend frauderen, het zwartwerk welig laten tieren en hun personeel onderbetalen. Waardoor ze de staat, dus de gemeenschap, van veel inkomsten beroven.

Bedenkelijk is overigens de wijze waarop de Antwerpse politiek, ook socialisten, zich geregeld uitlaten over geregulariseerde asielzoekers en mensen zonder papieren. Deze mensen behoren tot de bevolkingsgroepen die juist grote inzet verdienen van politici met idealen.

Het zou zeker knap zijn als de grenzen tussen sociaalvoelende christendemocraten (ACW), socialisten en groenen zouden vervagen. Laten we het Daensisme heruitvinden en in een 21ste eeuws jasje steken. Zodat er één sterke alliantie kan ontstaan van politici die het resoluut opnemen voor werkenden en werkzoekenden, kleine gepensioneerden, kansarmen en zwakkeren. Zo’n alliantie is meer dan ooit nodig. Er zijn genoeg andere partijen zijn die het neoliberalisme hoog in het vaandel dragen en zo het ‘recht van de sterkste’ en de sociale afbraak promoten.

reacties

3 reacties

 • door Le grand guignol op vrijdag 1 juli 2011

  De 'sociaal-democratische' waarde van Patrick Janssens:

  * Raad van Bestuur Dexia (29/06/2011): € 20.000 Bruto/jaar Prestatiegeld per vergadering (4x): € 8.000 Bruto/jaar * Volksvertgnw. Vlaams Parlement: € 74.923 Bruto/jaar Forfaitaire onkosten: € 20.978 Bruto/jaar * Burgemeester van 'A': € 50.899 Bruto/jaar ================================================= * Totaal: €174.800 Bruto/jaar [in oude Belgische Franken] Bfr 7.049.684 Bruto/jaar [ " " " ] Bfr 587.474 Bruto/maand

  Daar kan Janssens stapels 'Damarrekes' van kopen, in naam van de 'sociaal-democratie'. Geef mij toch maar het 'socialisme zonder blauwe plekken' van de PVDA !!

 • door Koen Calliauw op vrijdag 1 juli 2011

  Laat maar 'vervagen', de 'grenzen tussen sociaal voelende christen democraten (ACW), socialisten en groenen'... Of beter, wat is er nog te 'vervagen' ? Voor de mensen lijkt het één pot nat, wat het is.

  Nadat Janssens eerst zijn eigen sp-a opkuiste en nu de minder rijken uit de wijken jaagt kan hij als 'vader van Antwerpen' boven 'zijn' stad tronen. Als een kleine Napoleon die 'flinks bestuurd'. Ten voordele van de rijken.

  Met praktijken die helemaal niet 'vaag' zijn, maar agressief, discriminerend, racistisch, de armen op jagend. Die een kordaat antwoord van links vragen.

  Vijf jaar geleden publiceerde Janssens 'Het beste moet nog komen'... Het is gearriveerd met 'Voor wat hoort wat'. Met een trap naar de hulpverlening.Die hij bijna medeplichtigheid aan criminaliteit verwijt.

  Waarvan hij eist dat ze hun beroepsgeheim schenden en zich inschakelen in het politie werk. Een praktijk die al jaren aan de gang is en straathoek werkers belet een band op te bouwen met hun doelgroep.

  Laten we de pleinen bezetten.

  Lees 'Varken vlees vreters' www.dewereldmorgen.be/blog/koen-calliauw/2011/07/01/varken-vlees-vreters

 • door Reel op zondag 3 juli 2011

  Ik zie ze zo al voor mij: de leefloners die, in ruil van de bijzonder genereuze uitkering die ze genieten, de plantsoentjes in de lanen rond het Nachtegalenpark onderhouden. U weet wel: die wijk met al die heerlijke naar bomen genoemde lanen met hun breed uitgemeten villa's en tuinen. Ja, de wijk waar die fijne lui wonen die aan subsidies elk een veelvoud opsoeperen van de belastingen die ze betalen. Meer fundamenteel wacht ik nog steeds op een goede uitleg waarom uitkeringstrekkers werken zouden moeten doen die duidelijk tot het logische takenpakket van overheden behoren wanneer diezelfde overheden kennelijk niet bij machte zijn daar reguliere werkers ordentelijk voor aan te werven en te vergoeden. Kijk, je kan legio redenen verzinnen, goede en minder goede, waarom allerhande uitkeringstrekkers beter betrokken blijven bij het arbeidsproces. Maar of een nieuwe vorm van "Arbeitseinsatz" de juiste manier is om dat doel te bereiken lijkt mij hoogst twijfelachtig, toch als je jezelf socialist(isch) wil blijven noemen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties