about
Toon menu

Nederlandse openbare bank doet het zeer goed.

maandag 13 maart 2017
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

De nieuwswebsite nu.nl heeft het vandaag over een fors hogere winst voor de BNG (Bank Nederlandse Gemeenten). Die financier van de lokale besturen verstrekt leningen aan gemeenten, maar ook aan woningcorporaties en zorg- en onderwijsinstellingen. De aandelen zijn in handen van het Rijk en van lokale overheden.[i]

Ook de Waterschapsbank (NWB Bank) werkt voor de Nederlandse publieke sector met de financiering van decentrale overheden (waterschappen, gemeenten en provincies), instellingen onder garantie van (decentrale) overheden en Publiek-Private-Samenwerking ("PPS").[ii]

Bij Belfius – onze bank in overheidshanden – is van een bijzondere maatschappelijke opdracht nauwelijks iets te merken. Inzake haar commerciële politiek verschilt die nauwelijks van de eerste de beste commerciële bank. In plaats van Belfius toe te laten een meerwaarde voor de samenleving uit te bouwen, willen minister van Financiën Van Overtveldt en zijn rechts-liberale regeringsvriendjes Belfius privatiseren.

[i] http://www.nu.nl/economie/4536195/fors-hogere-winst-financier-gemeenten.html

[ii] https://www.nwbbank.com/home