about
Toon menu

Regering wil weer overheidsbezittingen verkopen.

woensdag 6 mei 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Slechte regeringen privatiseren. Het is een kenmerk dat nooit liegt. Het is dan ook geen verrassing dat de regering Michel-De Wever overheidsbezittingen van de hand wil doen.

Zo kunnen binnenkort de stommiteiten van de jaren ‘90 herhaald worden. Ook het Gemeentekrediet (GKB) en de Algemene Spaar-en Lijfrentekas (ASLK) werden toen voor een habbekrats door de overheid overgelaten aan de privé. Amper 10 jaar later moesten overnemers Dexia en Fortis door diezelfde overheid (= de belastingbetaler) met miljarden worden overeind gehouden. Sabena, dat door Swissair was opgeslokt, was dan allang overkop gegaan.

De neoliberale afbouw van de regelgeving, gevoed door de hebzucht van de private aandeelhouders, was verantwoordelijk voor de crisis van overproductie die zich al in 2007 aandiende. Maar gebruik makend van een zeer merkwaardige hersenkronkel legt onze regering tegenwoordig de schuld van zowat alles van wat er in het verleden mis ging bij de socialisten. Toegegeven, de sociaaldemocraten van PS en SP.A, die jarenlang in de regering zaten, hadden natuurlijk nooit mogen instemmen met de privatiseringen. Bij een privatisering is er niet alleen een maatschappelijk verlies, maar droogt ook de dividendenstroom op.

Maar nu we met een ultra-liberale en zeer rechtse regering zitten - waar zelfs de N-VA deel van uitmaakt - mag het niet verwonderen dat er terug zal geprivatiseerd worden. De N-VA-propagandamachine en de media zullen er wellicht in slagen om dat als goed beleid te verkopen. Met Johan Van Overtveldt op Financiën zullen ze dat zeker durven.

Na de aardbeving in Nepal liet Bfast op zich wachten, maar nu reageert de regering veel sneller. Vorige week liet het Nederlandse KPN weten dat het geïnteresseerd was in Proximus. Beurskrant De Tijd schrijft vandaag dat de regering een wettelijk kader gecreëerd heeft om de verkoop van de overheidsbelangen in Proximus en Bpost mogelijk te maken. Dat betekent dat aan de wet van 21 maart 1991 wordt gesleuteld. Die stelt dat de overheidsparticipatie in Proximus en Bpost 50 procent plus één aandeel moet bedragen. Die bepaling wordt opgegeven en aan de huidige beurskoersen zou de regering voor Proximus 6 miljard euro vangen en voor Bpost 2,5 miljard. Ook voor Belfius zouden er kandidaat-overnemers zijn.

De Tijd meldt ook dat er voor een scenario zonder blokkeringsminderheid voor de overheid werd gekozen. Die truc werd in de loop van de jaren ’90 wel gebruikt – vooral om het personeel van de betrokken bedrijven te sussen. Binnen de kortste keren werd de blokkeringsminderheid natuurlijk ook van de hand gedaan.

In zijn editoriaal noemt Stefaan Michielsen het huidige statuut van Proximus en Bpost ‘dubbelzinnig’ omdat ze beursgenoteerd zijn en in een concurrentiële omgeving werken. Hij ziet ook het gevaar ‘dat de regering te gemakkelijk economische beslissingscentra uit handen geeft.’ Maar Michielsen waagt zich zelf ook aan enige dubbelzinnigheid. Hij stelt ook dat ‘het krampachtig vasthouden aan een Belgische verankering geen zin heeft’. Hij wil ook dat de regering oog heeft voor werknemers en consumenten. De lessen uit het verleden zouden hem moeten toelaten om te weten dat die hoop ijdel is.

reacties

Eén reactie

  • door Roland Horvath op donderdag 7 mei 2015

    Overheidsgebouwen vroeger en nu telecommunicatie en de post aan vriendjes geven voor een appel en een ei. En dan stellen dat een Belgische binding geen belang heeft ook niet als het om strategisch belangrijke zaken gaat. Inderdaad het is beter bestuurd te worden van elders bijvoorbeeld vanuit China of de US en een onbelangrijke buitenpost te zijn. Neoliberalisme bijvoorbeeld N-VA: Koopkracht, Sociale Zekerheid SZ, regelgeving, werknemersrechten en overheidsbezittingen verminderen- afbouwen- afschaffen- of- weggeven. In BE, in de hele EU, in Griekenland. Alle of bijna alle inkomen, vermogen en macht aan een kleine minderheid aan de bezitters, de eigenaars van de aarde. En van de mensheid zoals in de goede oude tijd.

    Nota bene: De regering Michel1is zich niet bewust van de schade die ze aanricht met nodeloze en nutteloze besparingen. En met al even nutteloze privatiseringen en niet alleen door het feit dat nadien de geprivatiseerde goederen en diensten duurder worden met 50% tot 300%. Dat gebrek aan besef komt door een gebrek aan niveau in elk opzicht en door het feit dat ze zich hebben laten gek maken door het grootkapitaal.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties