about
Toon menu

Herstructurering Proximus: meer dan 1.500 jobs in gevaar bij callcenters

De herstructurering bij telecombedrijf Proximus heeft ook gevolgen voor de vele werknemers in callcenters die werken in opdracht van. Wat zal er met hen gebeuren? Het gaat om meer dan 1.500 werknemers die rechtstreeks voor Proximus werken in verschillende callcenters in ons land. Het zijn bedrijven zoals Mifratel, Ikanbi, IPG, B-connected, Call Excell en andere kleinere callcenters. Deze werknemers bevinden zich sowieso al in een bijzonder kwetsbare positie aangezien een groot deel van hen tewerkgesteld is met een interimcontract.
Lees meer

BBTK steunt actie Belgische piloten Ryanair 10 augustus

Na een verzoeningspoging in het paritair comité vandaag, is er beslist de werkzaamheden op te schorten tot 10 september om terug overleg op te starten. De Belgische piloten van Ryanair zullen, zoals gepland, wel opnieuw actievoeren op vrijdag 10 augustus. De BBTK ondersteunt ten volle deze staking. Wij eisen dat Ryanair de Belgische arbeidswetgeving respecteert en de vakbonden erkent.

Vandaag, 6 augustus, vond er in het paritair comité een nieuwe verzoeningsvergadering plaats. Daar is beslist om...
Lees meer

Carrefour of hoe de politiek het sociaal overleg in de war stuurt

Deze ochtend kondigde minister Peeters met de nodige fierheid op Radio 1 dat de directie van Carrefour bereid was om een extra stimulans van 500 euro te voorzien voor elke werknemer die met SWT vertrekt en een opleiding voor een knelpuntberoep volgt. Dat is het resultaat van heel recente gesprekken tussen de minister van Werk en de Carrefour-directie waarmee de werknemers in SWT nadrukkelijker geactiveerd zouden worden. BBTK hekelt de zoveelste inmenging van de regering in het sociaal overleg.

A...
Lees meer

ABVV social profit keurt ontwerp VIA 5 goed

Het ABVV social profit heeft vandaag het VIA 5 ontwerpakkoord goedgekeurd. De koopkracht stijgt, er komen jobs bij en er wordt werk gemaakt van een aantal kwaliteitsmaatregelen zoals een betere arbeidsorganisatie. Een belangrijke stap vooruit voor de 220.000 betrokken werknemers. Toch zijn niet alle problemen van de baan. Zo vragen we een grotere inspanning van de Vlaamse overheid om de jobs in de sector effectief ingevuld te krijgen.

Het sociaal voorakkoord, de VIA 5, geldt voor de periode 2018-...
Lees meer

Ondernemingsraad Carrefour: Veel blabla, weinig overtuigende uitleg

De Ondernemingsraad van Carrefour vond op woensdag 31 januari plaats in een zeer gespannen sfeer. Kort samengevat: veel blabla en allesbehalve overtuigende uitleg van de directie over de sluitingen en verkleiningen van de winkels.

De directie komt met dezelfde oplossingen aandraven als bij de vorige herstructureringen. Hun redenering is dat Carrefour in 2018 nog altijd winstgevend is maar in 2020, als er niets verandert, niet meer zal zijn. Dus om morgen winstgevend te kunnen blijven, moeten jul...
Lees meer

"Carrefour: geen onderhandelingen zonder garanties!"

De BBTK heeft gisteren, 30 januari, zijn achterban geraadpleegd. Samen hebben we overlopen wat hun inschatting is een week na de aankondiging tot herstructurering. De BBTK heeft zich gepositioneerd voor wat betreft de syndicale strategie en de onontbeerlijke garanties die we willen behalen. Al deze aspecten zullen worden meegedeeld aan de directie tijdens de ondernemingsraad vandaag. De BBTK verwacht duidelijke antwoorden op een reeks vragen.

Toen de directie van Carrefour op de bijzondere ondern...
Lees meer

Carrefour: Hypocriet medeleven van de regering

Het kabinet van de eerste minister heeft de vakbondsverantwoordelijken van Carrefour deze namiddag om 16.30 u. in de Lambermont uitgenodigd. Het gemeenschappelijk vakbondsfront komt uiteraard op de afspraak maar met een wrang gevoel. De dag na de aankondiging betuigt de regering blijkbaar haar hypocriete medeleven aan de werknemers, terwijl ze de laatste jaren via tal van maatregelen niets anders heeft gedaan dan de kwaliteitsvolle tewerkstelling in de handel kapot te maken.

Meteen na de dramati...
Lees meer

Rode Kruis, neem uw verantwoordelijkheid

Een organisatie als het Rode Kruis streeft lovenswaardige maatschappelijke doelen na. Het is daarom niet te begrijpen dat het Rode Kruis onlangs een medewerkster wilde ontslaan, precies omdat ze vanuit haar syndicaal mandaat de maatschappelijke doelen van het Rode Kruis mee wilde verwezenlijken. De rechter gaf BBTK nu gelijk. Het zou het Rode Kruis dan ook sieren haar dwaling te erkennen en de afgevaardigde opnieuw in het bedrijf op te nemen.

‘Tumult in asielcentrum Helchteren’, zo luidde begin n...
Lees meer

BBTK Antwerpen werft aan: halftijds medewerker (V/M) op de syndicaal juridische dienst

Vacature: Syndicaal juridische dienst BBTK zoekt halftijdse medewerker. Lees meer over profiel en taken.

Profiel Je hebt een diploma sociaal recht of sociale wetenschappen, of je bent ervaren.Je bent: klantvriendelijk en sociaalvaardig, luistervaardig en stressbestendig, integer en syndicaal bewust.Je bent vertrouwd met: arbeidsrecht, syndicaal werk, Office-softwareprogramma’s.Je hebt: een scherp analytisch vermogen, overredingskracht, administratief en organisatietalent.Je wilt de belangen van...
Lees meer

Wat zijn mijn rechten en plichten als staker?

Misschien stel je je vragen over je recht om te staken. Mogelijk is het zelfs je eerste keer? Lees hierna wat je het beste in gedachten houdt.

Rechten van de staker   Mag ik staken? Ja. Het stakingsrecht is een basisrecht erkend door het sociaal Europees charter van de Raad van Europa dat van toepassing is in België. Staken is dus geen misdrijf.  Heb ik het recht om met mijn collega's deel uit te maken van een “stakingspiket”? Ja. Volgens de rechtspraak van de Internationale Arbe...
Lees meer

BBTK: Belgische ratificering EU-begrotingsverdrag is fundamentele keuze voor onze toekomst

Alle federale en regionale parlementen in België zullen in de komende weken het EU-begrotingsverdrag ratificeren. Dit verdrag voert bijkomende regels in die het begrotingsbeleid van de lidstaten nog strakker zullen maken. BBTK is van mening dat dit verdrag in zijn huidige vorm niet aanvaardbaar is, omdat het de sociale rechten nog meer onder druk zal zetten.

Op 7 mei is in alle stilte de bespreking aangevat over de ratificatie (zie voetnoot onderaan) van het EU-begrotingsverdrag in...
Lees meer