about
Toon menu

Actie tegen kerncentrales aan de Belgische ambassade in Parijs

Vandaag betoogden een honderdtal klimaatactivisten aan de Belgische ambassade in Parijs. De actie was gericht tegen de beslissing van de Belgische regering om de levensduur van de kerncentrales te verlengen en tegen de povere klimaatambities van ons land. “We willen nog eens wijzen op de schaamte voor het uitblijven van een ambitieus Belgisch klimaatakkoord”, aldus David Goedemé van Climate Express.

Om 11 uur werd het startsein gegeven. De deelnemers, die zich in kleine groepjes in de buurt...
Lees meer

Parijse straten kleuren rood tijdens #D12

De laatste actiedag in Parijs tijdens COP21 werd een succes. Ondanks de noodtoestand in de Franse hoofdstad kwamen naar schatting 15 000 mensen op straat om hun politieke leiders, die enkele kilometers verderop in de laatste fase van de onderhandelingen waren beland, op hun verantwoordelijkheid te wijzen.

Vandaag kleurden de Parijse straten rood. Op de Avenue de la Grande Armée pakten duizenden mensen samen onder het toeziende oog van een enorme politiemacht. De deelnemers aan de klimaatbetoging...
Lees meer

Klimaatmars: "het lijkt alsof onze politici hier niet wakker van liggen"

Na drie eerdere pogingen is het nu toch gelukt. De grote klimaatmars trok over het strand van Oostende. Op het einde van de mars trokken de deelnemers een symbolische rode lijn. Op de plaats waar, als het van hen afhangt, de zeespiegel zal blijven. DeWereldMorgen.be vroeg welke boodschap ze hebben voor de onderhandelaars in Parijs. Waarom trekken zij de straat op om een beter beleid te eisen?

Foto: Jan van Bostraeten “Wij zijn hier voor...
Lees meer

Klimaatmars Oostende: burgers moeten beleidsmensen de juiste richting uit sturen

Met 14 000 waren ze. Uit alle hoeken van het land kwamen burgers en organisaties naar Oostende om te schreeuwen voor een sterk klimaatakkoord. Geen dreigingsniveau kon hen stoppen. Nadat plan A, B en C werden afgelast door de terreur dreiging konden ze alsnog een massa volk op de been krijgen. Een waar huzarenstuk. DeWereldMorgen.be sprak met Natalie Eggermont, voorzitter van Climate express.

Foto: Jan Van Bostraeten Jullie hebben jull...
Lees meer

Sfinks Mixed: Jagwa Music brengt clubtent naar laatste hoogtepunt

Jagwa Music, een prettig gestoorde bende afkomstig uit de buitenwijken van Dar es Salaam, sloot op zondag de Clubtent op gepaste wijze af. Het verhaal van de groep uit Tanzania is apart. Overdag moeten ze bijklussen in allerhande jobs om te overleven. Toch blijven ze optimistisch. “Ya man, het is een hard leven, maar onze muziek maakt veel goed”, klonk het met een glimlach zo groot als een van de heerlijke watermeloenen die even verderop werden verkocht.

De Clubtent op Sfinks Mix...
Lees meer

No More Bullshit op Sfinks

De eerste muziekclip van de groep NoMoBS werd op YouTube bijna 150 000 keer bekeken.  De rappers zijn geboren en getogen op het Kiel, een wijk in het zuiden van Antwerpen. Met hun muziek proberen ze de jongeren van ’t Kiel een boodschap mee te geven over hun toekomst: "Hou u bezig met dingen die je goed doen, die je niet op het slechte pad brengen" NoMoBS staat voor No More BullShit en was te zien op het Sfinks festival. ...
Lees meer

Sfinks Mixed dag 2: Xamanek brengt met energieke sound boodschap van hoop

Xamanek opende de tweede dag van Sfinks Mixed 2013. Het publiek had er, geholpen door een alweer stralende zon, duidelijk zin in. Xamanek is dan wel een Belgische band uit Luik, hun wortels gaan terug tot in Chili. Achter de vrolijke deuntjes schuilt een boodschap van hoop en positivisme. "Als iedereen een klein deeltje bijdraagt, kunnen we iets groots realiseren", klonk het in koor bij de Chileense Belgen.

Xamanek was voor de Maya's de god van de poolster. Daarmee wil de Luikse band...
Lees meer

Koen De Ceuster: "Clichés over Noord-Korea vliegen in het rond, zonder enige context"

De provocerende en agressieve taal van het regime in Pyongyang beheerst de krantenkoppen en tv-programma’s wereldwijd. Koen De Ceuster, professor aan de universiteit van Leiden en Korea-kenner, heeft vragen bij de toon die gehanteerd wordt als het over Noord-Korea gaat. “De clichés vliegen in het rond en het zijn steeds weer dezelfde beelden die een genuanceerd verhaal visueel ondermijnen”, aldus De Ceuster.

De Ceuster is een graag geziene gast in duidingsprogramma’s als het g...
Lees meer

Koen De Ceuster: "Eigenlijk is Noord-Korea op zoek naar een vredesakkoord"

De spanning op het Koreaanse schiereiland loopt steeds verder op. Een gevaarlijke situatie, zeker met de nucleaire achtergrond van het conflict. Volgens Koen De Ceuster, professor aan de universiteit van Leiden en Korea-kenner, moeten we met zijn allen een stap terugzetten en de diplomatie opnieuw haar werk laten doen. “Vandaag wordt heel het concept van diplomatie op de helling gezet", aldus De Ceuster.

Veel analisten geven aan dat er een groot verschil bestaat tussen de woorden e...
Lees meer

1000 mensen op straat tegen politiegeweld

15 maart is de Internationale Dag tegen Politiebrutaliteit. Ook in Brussel kwamen ruim duizend mensen op straat om te protesteren tegen het politiegeweld.

De betogers bliezen verzamelen aan het Fontainasplein op de Anspachlaan in hartje Brussel. Mensen van alle leeftijden verenigden zich om vreedzaam actie te voeren tegen het politiegeweld en de onschendbaar van de ordediensten. Opvallend was dat ook veel kinderen meeliepen in de betoging. Ook de ouders van Moad, die zelf het slacht...
Lees meer

In het zog van 3.000 Caterpillar-werknemers richting Brussel

De werknemers van Caterpillar zakten af naar Brussel om nee te zeggen tegen de Europese besparingspolitiek. Ze verzamelden aan de fabrieksterreinen van Caterpillar in Gosselies, een deelgemeente van Charleroi. De woede zit diep bij de werknemers en ook de bereidheid om actie te voeren is groter dan ooit. Wij trokken samen met de zwaar getroffen werknemers richting Brussel.

Om negen uur stroomden de eerste werknemers toe aan de fabrieksterreinen van Caterpillar, allen vastberaden om e...
Lees meer

Website moet slachtoffers van politiegeweld stem geven

De Ligue des droits de l’Homme (LDH) stelde woensdag een nieuwe website voor aan de pers. Op www.obspol.be zullen zowel slachtoffers van politiegeweld als getuigen hun verhaal kunnen doen. Je kan de site vanaf 15 maart bezoeken, niet toevallig de Internationale Dag tegen Politiebrutaliteit. In Brussel wordt op die dag ook betoogd tegen politiegeweld.

De voornaamste reden waarom LDH met de website komt is dat steeds meer mensen het gevoel hebben dat een klacht indienen geen resultaa...
Lees meer

Kom uit de kast als f*******

In de aanloop naar de internationale vrouwendag van 8 maart 2013 besteedde DeWereldMorgen.be een hele week bijzondere aandacht aan feminisme en seksisme. Deze themaweek werd feestelijk afgesloten met muziek van vrouwelijk talent uit de Belgische rockscène in de Vooruit te Gent. Tussen de optredens door kregen de aanwezigen de kans om uit de kast te komen als feminist. Hierbij een selectie. ...
Lees meer

Strijdbare vrouwen op Internationale Vrouwendag

BRUSSEL - “Sol, sol, solidarité, avec les femmes du monde entier! Sol, sol, solidariteit, met de vrouwen wereldwijd!” Dat scandeerde een 150-tal vrouwen en mannen op het Muntplein in Brussel op 8 maart, naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag.

“Genoeg is genoeg. Tijd om te reageren! Tijd om te rebelleren!” De slogans op de solidariteitsactie waren niet van de poes, maar de sfeer bleef immer vrolijk. Dat was vooral de verdienste van de percussiegroep Cadence Mandingue,...
Lees meer

700 betogers bieden alternatief voor nationalisme

Donderdagavond 7 maart was Leuven het decor van de jaarlijkse NSV-betoging. Omdat ze de Leuvense straten niet wilden overlaten aan extreemrechtse stemmen kwamen er ook dubbel zoveel linkse studenten opdagen. In totaal waren een kleine duizend mensen aanwezig. Het bleef vreedzaam op enkele alleenstaande gevallen na.

Vanuit alle hoeken van België stroomden activisten toe om een alternatief te bieden voor het nationalistische gedachtegoed. Aan de ingang van het station in Leuven werden...
Lees meer