about
Toon menu

Plassen is politiek: met plasbus naar Amsterdam voor sanitaire gelijkheid

Omdat feminisme hier dood is, hebben honden en sommige mannen, de wildkakkers en de mannelijke wildplasser, meer gratis toiletten dan vrouwen. Nochtans je plas inhouden, betekent een aanslag op je bewegingsvrijheid, op je gezondheid en op je eigenwaarde. Vergeet niet dat de emancipatie begint van op de pot, dames en heren!

Nog geen 24 uren geleden heeft een Nederlandse rechter een jonge dame veroordeeld voor wildplassen en de Plasactie Vzw staat paraat om actie te voeren. En wel op vrijdag 22 se...
Lees meer

'Het helse Paradijs' van een taxichauffeur

Reza Ghabaghi, geen hoogopgeleide taxichauffeur, heeft een maatschappelijk thriller-misdaadroman 'Het helse Paradijs' tussen zijn werk door geschreven. Dergelijke ongewone combinaties komen wel vaker voor in Iran. Zo verkoopt een poëet langs de baan van Qom naar Tehran spiesen van schapenlever en -hart, terwijl hij dicht over door liefdesverdriet en gekwelde, gekwetste harten.

Na het nucleair akkoord van juni 2015 tussen Iran,  5+1-groep (Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Verenigd Ko...
Lees meer

Aanbreken van dageraad of van ellende: Dahe-ye-Fajr of Dahe-ye-Zajr

De 10 daagse herdenking van het Islamitisch Republiek wordt in Iran gevierd en gerouwd tegelijk. De aanhangers van het huidig regime herdenken het als aanbreken van dageraad terwijl een belangrijk deel van de Iraanse bevolking het als aanbreken van ellende aanschouwt.

22Bahman(11 februari) 38 jaar terug, op 12 Bahman 1979,  landde Imam Khomeini,  de religieuze leider en de enige vertegenwoordiger van de God op aarde, na 15 jaar ballingschap, op Iraans grondgebied. Dat was het einde van het Sha...
Lees meer

Internationaal beroemde onderzoeker: "In België heb ik geen toekomst"

Aegirocassis benmoulae, het stokoude reuzezeemonster uit Marokko van ongeveer 480 miljoen jaar geleden, bijna even groot als voormalig Belgische basketbalspeler Thomas Van Den Spiegel (2m14), werd meer dan duizend uren uit de steen geprepareerd, twee jaar onderzocht en gereconstrueerd door de Belgische paleobioloog Peter Van Roy. De hele wereld was geïnteresseerd behalve, op twee foutieve artikels na, de Belgische pers. Alsnog een diepte-interview.

Onderzoekers die schaarse fossiel...
Lees meer

Overeenkomst in Lausanne, feest in Iraanse steden

Vrijdagmorgen, op 3 april 2015, word ik wakker met het beeld van John Kerry op mijn netvlies. Hij wuifde zachtjes met zijn spierwitte handpalmen, op een gelaten wijze vanop een balkon, met een zachte bries die zijn blonde lokken beroerden.  Naar wie zwaaide hij? Het leekt alsof hij met zijn handgebaar een vrolijke menigte in hun blijdschap tegemoet kwam. Wie kwam hij dan tegemoet? Het was de eerste keer dat ik over Kerry droomde, maar dat was voldoende om in een razend snelle tempo...
Lees meer

Hoofddoek en Kafka

De halfslachtige houding van onze instellingen tegenover het dragen van een hoofddoek is een schoolvoorbeeld van hoe men hier de rechten van minderheden probeert te beschermen. Hoe is het gesteld met de rechten van minderheden binnen de minderheid van de zogenaamde Belgen zonder Belgische roots? Hoe gaan de bureaucratieën om met minderheden binnen minderheden? Een getuigenis.

“La démocratie, ce n'est pas la loi de la majorité, mais la protection de la minorité", is één van mijn favo...
Lees meer

Plasactie viert haar tiende jaar op internationale wereldtoiletdag

Op 19 november wordt Plasactie VZW tien jaar oud. Een handjevol vrijwilligers, door tegenstanders ook “plasfundamentalisten” genoemd, plaatsten eindelijk de gelijke plasrechten tussen vrouwen en mannen op de politieke agenda van het stadsbestuur in Gent.

In Iran vindt men op de meest onverwachte plaatsen toiletten voor vrouwen en mannen, 7/7 dagen vaak ook 24/24 uren open. Het ondenkbare gebeurde. Na tien jaar strijd voo...
Lees meer

Vlaamse hutsepot met Iraanse ingrediënten

Het VRT-'duidingsprogramma' Reyers Laat ging noch over de omstandigheden waarin de Iraanse Goncheh Ghavami gearresteerd werd, noch over vrouwenrechten. De miserie van deze Iraanse activiste, die nu in de gevangenis zit, was een voorwendsel om opnieuw aan Iran-bashing te doen. "Och arme die Iraniërs, die hun eigen lot niet in handen hebben en zich zo laten onderdrukken".

Reyers Laat: stadionverbod voor vrouwen in Iran "In Iran is het niet goed gesteld met de vrouwenrechten", ste...
Lees meer

De Iraanse stoofpot die zuur opbreekt

Waarom halen de fait divers als "Rich Kids of Teheran" wel het nieuws, maar de scherpe veroordelingen van de zuuraanvallen op jonge vrouwen door de Iraanse autoriteiten en religieuzen niet?

"Happy Kids" en "Rich Kids of Teheran" mediageniek, verminkte vrouwen niet In plaats van de dader(s) heeft de politie deze persfotograaf, Aria Jafari opgepakt omdat hij blijkbaar verslag uitbracht over de betogingen tegen de zuuraanvallen op jonge vr...
Lees meer

Café migratie, als inspiratiebron en uitlaatklep voor iedereen

Welke politicus heeft het lef om eindelijk werk te maken van Café Migratie, een praatprogramma waar alleen goed "geïntegreerde" Vlamingen aan bod komen?

Het gros van de actualiteitenprogramma’s wordt nog te vaak door wereldvreemde plaatselijke journalisten gemaakt die geen notie hebben van en zelfs interesse tonen voor de problemen waarmee Vlamingen met een migratieachtergrond te kampen hebben...
Lees meer

Onderhuidse racisten: gladde killers

Het woord ‘racist’ nam ik tot 2002 zelfs niet eens in de mond. Er bestonden in mijn ogen geen racisten. Tot ik het beschermend milieu van school en universiteit verliet. Onderhuidse racisten snijden met een dot watten de keel over. Deze subtiele vorm van racisme woekert tot op de dag van vandaag.

Vijf jaar geleden bezocht mijn tante ons in België en na één maand keerde ze netjes terug naar I...
Lees meer

De revolutie van de latrines

Om het Gentse bestuur aan zijn verkiezingsbelofte in oktober 2012 te herinneren, diende Plasactie vzw op 30 september 2013 bij het stadsbestuur het burgerinitiatief in voor gelijke sanitaire behandeling tussen mannen en vrouwen. In het kader van dit burgerinitiatief schreef Francine Mestrum (Belgisch Sociaal Forum) het onderstaand opiniestuk.

Het was schrikken, toen in 1959 de Cubaanse ‘barbudos’ de hoofdstad Havana innamen. Maar nergens sloeg de angst zo om het hart als bij de grote...
Lees meer

'De diepte van de Bosporus': een boeiend doolhof van complottheorieën

Peter Edel woont en werkt in Turkije. Hij schreef met 'De diepte van de Bosporus' de politieke biografie van een land zoals ze er in Europa en Azië geen twee hebben. Voor de liefhebbers van samenzweringen, is dit boek een politieke thriller. De auteur slaagt er goed in om Turkije in al haar diversiteit en contradicties te schetsen, maar hij schenkt amper aandacht aan de vrouwenbeweging. Wie de diepte van Bosporus zoekt, blijft soms op zijn honger zitten.

In 2002 kwam in Turkije de i...
Lees meer

Stemmen aantrekken door openbare toiletten te beloven

Het tekort aan voldoende propere gratis toiletten op de Gentse Feesten gaf in 2004 geboorte aan Plasactie Gent. Maar niet enkel in Gent is dit een chronisch probleem. In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen proberen de lokale politici het tekort openbare toiletten te gebruiken om stemmen aan te trekken. Als men aan meer toiletten denkt, denkt men dan aan meer urinoirs en/of betaaltoiletten?

Begin dit jaar daagde de N-VA Antwerpen zittend burgemeester Patrick Janssens (SP.A) uit...
Lees meer

Sanitair seksisme nog altijd van kracht

Na de politiek beladen 'Oosterweelverbinding' in Antwerpen, trekt het voorstel van 'Plasactie Gent' op de website van het VRT-verkiezingsprogramma 'De Vragende Partij', de meeste stemmen in Vlaanderen. Zou dat resultaat de Gentse politici eindelijk doen inzien dat vrouwen het beu zijn om te betalen voor eenzelfde behoefte, waarvoor mannen niet hoeven te betalen?

Op de website van 'De Vragende Partij', is het voorstel van 'Plasactie Gent' met 335 lokale stemmen, het meest populair vo...
Lees meer