about
Toon menu

België: een onderontwikkeld land op sanitair vlak

Wereldwijd hebben 6 miljard mensen een mobiele telefoon terwijl 4,5 miljard een toegang hebben tot een toilet, blijkt uit de cijfers van de VN. België en Nederland mogen zich tot ontwikkelde landen rekenen maar op vlak van gelijke sanitaire rechten voor iedereen, behoren ze tot onderontwikkelde landen die ook nog aan sanitair seksisme doen.

“Of the world’s seven billion people, six billion have mobile phones. However, only 4.5 billion have access to toilets or latrines – meaning that 2.5 billion...
Lees meer

Sanitaire dienstverlening in Belgische treinstations is archaïsch

In 2017 vervoerde NMBS 230 miljoen reizig.st.ers, 3% meer in de laatste 10 jaar. Terwijl de stations vernieuwd en verbouwd worden, blijft het toiletgebeuren in de meeste station erg archaïsch en gebrekkig. NMBS zou net als Zaventem Luchthaven gratis en propere toiletten aan de reizig.st.ers moeten aanbieden.

“Of the world’s seven billion people, six billion have mobile phones. However, only 4.5 billion have access to toilets or latrines – meaning that 2.5 billion people, mostly in rural areas, d...
Lees meer

Actie voor zelfbeschikkingsrecht voor alle vrouwen als PKK-actie gemeld bij de politie

De Iraanse activisten hebben dit jaar de Internationale Dag voor Vrouwenrechten vijf weken eerder ingeleid. Uit solidariteit met deze vrouwen werd sinds vorige week in Gent een actie opgezet voor zelfbeschikkingsrecht voor alle vrouwen. Door de Koerdische broek en sjaal van één van de activisten, kreeg de politie echter de melding dat er een PKK-actie aan de gang was.

Naar aanleiding van talloze protesten tegen de verplichte hijab - in Iran is het bij wet verplicht om je als vrouw gesluierd i...
Lees meer

Alle Perzen waren Zoroasters voor de komst van de Islam

Naar aanleiding van de markante uitspraak van Darya Safai, dat alle Perzen voor de komst van Islam Zoroasters waren, ben ik ten rade gegaan bij een archeoloog van Nabij-Oosten voor toelichting. Hieronder een beknopte samenvatting van zijn bevindingen.

Een simpele en passant-zin op de lezing, maar wel eentje dat een boek waard is. Om in 10 woorden een statement te maken die een etnisch, geografisch en religieus gegeven samenvat, is een prestatie. Vooral als ze dan ook nog eens wordt geponeerd met...
Lees meer

Bovengordelse beweringen: indoctrinatie en verplichte Hijab

Hoewel mijn core activisme, Plasactie is, voel ik me verplicht om een aantal van Darya Safai's uitspraken onder de loep te nemen want de mensen die hier geboren en getogen zijn, kunnen moeilijk verifiëren wat wel of niet aan ons persoonlijk verhaal vóór de vlucht klopt. In drie subartikels behandel ik een selectie van haar merkwaardige getuigenissen over Iran en Islam, tijdens haar lezing van 29 november 2017 in Gent.

Indoctrinatie Onze kinderen, en zeker kinderen uit islamitische gezinnen, m...
Lees meer

Met gordels: vrouwen met gordels in functie

Hoewel mijn core activisme, Plasactie is, voel ik me verplicht om een aantal van Darya Safai's uitspraken onder de loep te nemen, want de mensen die hier geboren en getogen zijn, kunnen moeilijk verifiëren wat wel of niet aan ons persoonlijk verhaal vóór de vlucht klopt. In drie subartikels behandel ik een selectie van haar merkwaardige getuigenissen over Iran en islam, tijdens haar lezing van 29 november 2017 in Gent.

Piloten en ministers Vóór de (Islamitische) Revolutie, tijdens de Shah had...
Lees meer

Ondergordelse beweringen: orgasme, uithuwelijken, genitale verminking

Hoewel mijn core activisme Plasactie is, voel ik me verplicht om een aantal van Darya Safai's uitspraken onder de loep te nemen, want de mensen die hier geboren en getogen zijn, kunnen moeilijk verifiëren wat wel of niet aan ons persoonlijk verhaal vóór de vlucht klopt. In drie subartikels behandel ik een selectie van haar merkwaardige getuigenissen over Iran en islam, tijdens haar lezing van 29 november 2017 in Gent.

Fietesen en orgasme Darya Safai beweert dat ze als jong meisje in Iran niet...
Lees meer

Angst is de broer van dood: N-VA, zijn pionnen en verkiezingsthema's

Met 2 jaar leeftijdsverschil vluchtten we beiden uit Iran. Ik op mijn 13e met mijn moeder; Darya Safai op haar 25e samen met haar man. Ik meerde hier aan in 1991, zij in 2000. Hier werden we beiden taaie activisten. Mijn strijd kristalliseerde zich uit rond gelijke sanitaire rechten voor vrouwen. Darya’s strijd rond vrouwen die onder Islamisme lijden. Ik wil gratis toiletten voor vrouwen in het straatbeeld. Darya wil hoofddoeken uit het straatbeeld en zo komt ze op de tweede plaats van de N-VA-lijst. Ik ben nog politiek dakloos.
Lees meer

Plassen is politiek: met plasbus naar Amsterdam voor sanitaire gelijkheid

Omdat feminisme hier dood is, hebben honden en sommige mannen, de wildkakkers en de mannelijke wildplasser, meer gratis toiletten dan vrouwen. Nochtans je plas inhouden, betekent een aanslag op je bewegingsvrijheid, op je gezondheid en op je eigenwaarde. Vergeet niet dat de emancipatie begint van op de pot, dames en heren!

Nog geen 24 uren geleden heeft een Nederlandse rechter een jonge dame veroordeeld voor wildplassen en de Plasactie Vzw staat paraat om actie te voeren. En wel op vrijdag 22 se...
Lees meer

'Het helse Paradijs' van een taxichauffeur

Reza Ghabaghi, geen hoogopgeleide taxichauffeur, heeft een maatschappelijk thriller-misdaadroman 'Het helse Paradijs' tussen zijn werk door geschreven. Dergelijke ongewone combinaties komen wel vaker voor in Iran. Zo verkoopt een poëet langs de baan van Qom naar Tehran spiesen van schapenlever en -hart, terwijl hij dicht over door liefdesverdriet en gekwelde, gekwetste harten.

Na het nucleair akkoord van juni 2015 tussen Iran,  5+1-groep (Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Verenigd Ko...
Lees meer

Aanbreken van dageraad of van ellende: Dahe-ye-Fajr of Dahe-ye-Zajr

De 10 daagse herdenking van het Islamitisch Republiek wordt in Iran gevierd en gerouwd tegelijk. De aanhangers van het huidig regime herdenken het als aanbreken van dageraad terwijl een belangrijk deel van de Iraanse bevolking het als aanbreken van ellende aanschouwt.

22Bahman(11 februari) 38 jaar terug, op 12 Bahman 1979,  landde Imam Khomeini,  de religieuze leider en de enige vertegenwoordiger van de God op aarde, na 15 jaar ballingschap, op Iraans grondgebied. Dat was het einde van het Sha...
Lees meer

Internationaal beroemde onderzoeker: "In België heb ik geen toekomst"

Aegirocassis benmoulae, het stokoude reuzezeemonster uit Marokko van ongeveer 480 miljoen jaar geleden, bijna even groot als voormalig Belgische basketbalspeler Thomas Van Den Spiegel (2m14), werd meer dan duizend uren uit de steen geprepareerd, twee jaar onderzocht en gereconstrueerd door de Belgische paleobioloog Peter Van Roy. De hele wereld was geïnteresseerd behalve, op twee foutieve artikels na, de Belgische pers. Alsnog een diepte-interview.

Onderzoekers die schaarse fossiel...
Lees meer

Overeenkomst in Lausanne, feest in Iraanse steden

Vrijdagmorgen, op 3 april 2015, word ik wakker met het beeld van John Kerry op mijn netvlies. Hij wuifde zachtjes met zijn spierwitte handpalmen, op een gelaten wijze vanop een balkon, met een zachte bries die zijn blonde lokken beroerden.  Naar wie zwaaide hij? Het leekt alsof hij met zijn handgebaar een vrolijke menigte in hun blijdschap tegemoet kwam. Wie kwam hij dan tegemoet? Het was de eerste keer dat ik over Kerry droomde, maar dat was voldoende om in een razend snelle tempo...
Lees meer

Hoofddoek en Kafka

De halfslachtige houding van onze instellingen tegenover het dragen van een hoofddoek is een schoolvoorbeeld van hoe men hier de rechten van minderheden probeert te beschermen. Hoe is het gesteld met de rechten van minderheden binnen de minderheid van de zogenaamde Belgen zonder Belgische roots? Hoe gaan de bureaucratieën om met minderheden binnen minderheden? Een getuigenis.

“La démocratie, ce n'est pas la loi de la majorité, mais la protection de la minorité", is één van mijn favo...
Lees meer

Plasactie viert haar tiende jaar op internationale wereldtoiletdag

Op 19 november wordt Plasactie VZW tien jaar oud. Een handjevol vrijwilligers, door tegenstanders ook “plasfundamentalisten” genoemd, plaatsten eindelijk de gelijke plasrechten tussen vrouwen en mannen op de politieke agenda van het stadsbestuur in Gent.

In Iran vindt men op de meest onverwachte plaatsen toiletten voor vrouwen en mannen, 7/7 dagen vaak ook 24/24 uren open. Het ondenkbare gebeurde. Na tien jaar strijd voo...
Lees meer