about
Toon menu

Ecorealiteit versus ecorealisme

"Het N-VA ecorealisme is een mengeling van selectieve waarnemingen, ideologische geloofspunten, en in het vooruitzicht gestelde heilsbeelden."

Ecorealiteit Ecorealiteit staat centraal in het werk van goede wetenschappers (van filosofen tot fysici) die begaan zijn met de stand en ontwikkeling van het ecosysteem aarde en haar diverse subsystemen. Zarathustra, nadien Empedokles, beschouwde aarde, water, lucht en vuur (energie) als de vier hoofdelementen. Vandaag gaat bijzondere aandacht naar de atm...
Lees meer

De natuur als gulle vriend

schermafbeelding-2019-02-08-om-17.44.25.png
Laten we wel wezen: de natuur is de grootste vijand van de mens – bij momenten. Aardbevingen, vloedgolven, cyclonen, overstromingen en droogte zijn verschrikkelijke catastrofes. Toch is, doorgaans (de meeste dagen van het jaar) de natuur een gulle vriend die altijd maar blijft schenken: zonlicht en warmte, water, planten, dieren. Kortom: het leven. Wij mensen vinden dat doorgaans toch maar niets. We willen het altijd en overal onmiddellijk naar onze zin hebben, en die grommende en bijtende natuur zullen we wel temmen.
Lees meer

Belgisch nucleair surrealisme

"Door negatie of vergoelijking van de nucleaire geschiedenis en van de reële toestand waarin de technologie zich vandaag bevindt, kan kernenergie zich vandaag weer voorstellen als veelbelovende adolescent die een nieuwe kans verdient. De nieuwe kans kost de samenleving vreselijk veel geld, tijd en aandacht, die dringend nodig zijn voor een speerpunt aanpak van de klimaatproblemen."

Zondag 27 januari 2019: Brussel ontvangt weer een klimaatmars in haar straten. Minstens 70000 mensen van jong tot o...
Lees meer

Economische welvaart zonder stabiel klimaat?

Fors en hardnekkig jeugdig protest tegen laks klimaatbeleid beantwoorden, lijkt een moeilijke karwei voor industrie en media. De ondertoon is dat de storm wel zal gaan liggen, en dat gewoon voortdoen (business-as-usual) met nog meer spin over klimaatmaatregelen volstaat. Maar zo varen Titanics hun ondergang tegemoet.

Het conflict economie vs milieu In de jaren 1970/80 werden de milieuactie-bewegingen gecounterd met de slogan ‘Je kan geen ecologisch paradijs bouwen op een economisch kerkhof’. De...
Lees meer

2019: Blijven de misleidingen in het klimaatbeleid voortduren?

Deze bijdrage bespreekt recente posities over energie en klimaat thema’s in Vlaamse toonaangevende media (zoals De Tijd, De Standaard). De beeldvorming is verwarrend en tegenstrijdig, met onvolledige en onnauwkeurige weergave van feiten en mogelijkheden. Dit vertroebelt de wegen naar een duurzame toekomst, waarnaar meer en meer mensen verlangen (zoals het scholierenprotest nogmaals bevestigt). Met een bedreigende klimaatverandering nabij en onomkeerbaar, voel ik me verplicht deze tekst te schrijven.
Lees meer

Klimaatakkoord Parijs: wat is eensgezindheid waard?

12 december 2016: geen taart met een kaarsje om de eerste verjaardag van het klimaatakkoord van Parijs te vieren. Ook weinig persaandacht te bespeuren. Trump blijft de show stelen. Voorstanders van het akkoord van Parijs stellen alles in het werk om de toekomstige president aan boord te houden (b.v. Open brief in Science van honderden USA-gerelateerde wetenschappers; Avaaz campagne, e.d.).

Deze stellingnames en campagnes ontrollen zich zonder zich de vraag te stellen wat dan wel de meerwaarde i...
Lees meer

De klimaatkater van Parijs komt later

Op 12 februari is het klimaatakkoord van Parijs exact twee maanden uit. Maar, we hebben weinig reden tot vieren, zo stelt Aviel Verbruggen. "Wat ik nu zie gebeuren, bevestigt mijn bange vermoedens: de grootindustrie, multinationals hebben het initiatief in handen en de baan vrij."

Klimaatzaak in het moeras Twee maanden na het applaus voor het klimaatakkoord in Parijs, hebben de gevestigde media het klimaatonderwerp op een laag pitje gezet. Na Parijs gaat de energierestauratie verder en krijgt nu...
Lees meer

Terugdringen van de klimaatverandering

Dit zijn de hoofdlijnen van het vijfde Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) evaluatierapport (volume 3). Deze werden voor beleidsmakers samengevat in Berlijn op 12 April 2014.

Uitgangspunten: terugdringen van klimaatverandering wordt verankerd in duurzame ontwikkeling, met mondiale herverdeling als leidraad. Mondiale emissies van broeikasgassen verminderen is een uitdaging van “gezamenlijk handelen”, waarbij ieder land de juiste inspanning levert.Overdracht van kennis...
Lees meer

Atoomcentrales dicht: Duitsland toont de weg

Waarom kan Duitsland nu al wat alle andere landen later moeten doen? Hoe doorbreken we de prietpraat in eigen land dat we atoomenergie niet zouden kunnen missen? Hopelijk wacht België niet om de Duitse beslissing te volgen tot Doel mondiaal een even bekende naam wordt als Fukushima vandaag. Een bijdrage van Aviel Verbruggen, gewoon hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen.

De Duitse regering heeft de knoop doorgehakt. De 7 atoomcentrales die zijn stilgelegd na de catastrofe in Fukus...
Lees meer

Fukushima, Nucleair Forum en het publieke debat

Energie- en milieu-econoom Aviel Verbruggen stelde 23 maart 2011 een opinie voor aan De Morgen, maar er was geen plaats voor. Op 31 maart had De Morgen wel plaats voor een heel partijdige bijdrage van Van den Abeele over nucleaire risico’s (zie verder). Dit zet Verbruggen aan het denken over de post-Fukushima-strategie van de atoomlobby.

Waar is het Nucleair Forum vandaag gebleven? In deze dagen en weken na Fukushima is het Nucleair Forum in de media en in het straatbeeld opvalle...
Lees meer