about
Toon menu

Minstens 6.700 Rohingya vermoord in Myanmar op 1 maand tijd

Tenminste 6.700 Rohingya’s in de Myanmarese deelstaat Rakhine zijn tussen 25 augustus en 24 september vermoord, waaronder ook kinderen jonger dan vijf jaar. Dat zegt Artsen Zonder Grenzen op basis van onderzoek. Dit aantal staat voor 71,7 procent van de in totaal 9.000 gestorven Rohingya’s in die periode. “De dodenpiek in de laatste week van augustus valt samen met de start van de ‘schoonmaakoperatie’ door de Myanmarese veiligheidsdiensten,” aldus Meinie Nicolai, algemeen directeur van Artsen Zonder Grenzen.
Lees meer

"Europese regeringen voeden de Libische handel in menselijk leed"

Schokkend. Dat is de behandeling van migranten en vluchtelingen in Libië in één woord. Schokkend is wat in het collectieve bewustzijn van Europa’s burgers en democratisch verkozen leiders zou moeten resoneren. Dat zegt Dr. Joanne Liu, internationaal voorzitter van Artsen Zonder Grenzen, na een bezoek aan verschillende detentiecentra in Libië.

Met oogkleppen op richt Europa haar pijlen op één simpel doel: mensen buiten houden. En zet zij Europees geld in om boten vanuit Libië tegen te houde...
Lees meer

Blokkeren humanitaire hulp leidt tot meer sterfte op Middellandse Zee

De Libische autoriteiten hebben vrijdag 11 augustus aangekondigd een reddingszone in te stellen en de toegang voor humanitaire schepen tot de internationale wateren voor de Libische kust te beperken. Direct daarna heeft het maritiem reddingscoördinatiecentrum MRCC in Rome Artsen Zonder Grenzen gewaarschuwd voor veiligheidsrisico’s die verbonden zijn aan dreigementen van de Libische kustwacht tegen humanitaire reddingsschepen die opereren in deze internationale wateren.

Deze verklaringen komen...
Lees meer

Cholera-epidemie Jemen: kwart miljoen mensen tot nu toe besmet

Het aantal mogelijke cholerapatiënten in Jemen is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opgelopen naar 252.816 op 2 juli. 1.560 mensen zijn inmiddels overleden. De epidemie heeft zich dit jaar razendsnel door het hele land verspreid. Door de aanhoudende burgeroorlog is de zorg ingestort, is er op veel plekken een tekort aan schoon water en sanitaire voorzieningen en heeft de Jemenitische overheid te weinig middelen om de epidemie effectief tegen te gaan.

60.631 patiënten behandeld Teams...
Lees meer