about
Toon menu

3 jaar EU-Turkijedeal: Nog steeds geen menswaardige opvang

De EU-Turkijedeal bestaat vandaag 3 jaar. Artsen Zonder Grenzen roept de Europese leiders op om een einde te maken aan het schadelijke beleid dat vluchtelingen en migranten vasthoudt in de "hotspots" op de Griekse eilanden. De voorbije drie jaar hield de EU-Turkijedeal duizenden mannen, vrouwen en kinderen vast in overvolle, onhygiënische, onveilige en vernederende omstandigheden, met een beperkte toegang tot basisgezondheidszorg. Dat heeft geleid tot een verslechtering van hun gezondheid en welzijn, zo stelt Artsen Zonder Grenzen.
Lees meer

Rapport AZG: "Vlucht zonder einde: psychische hulp in de humanitaire hub in Brussel"

Ngo’s werkzaam in de hub vragen oriëntatie- en onthaalcentrum en meer menselijke toepassing Dublin-regeling.

Uit twee rapporten van hulporganisaties werkzaam in de hub, die vandaag verschijnen, blijkt dat mensen op de vlucht geen asielbescherming durven aanvragen in België. Onmenselijke toestanden in vluchtelingenkampen aan de grenzen van Europa, de Dublin-regeling, politieacties en ontradingscampagnes in België en Europa zorgen ervoor dat ze alle vertrouwen verliezen in overheidsinstanties. E...
Lees meer

Raad van State eist onmiddellijke opschorting limiet op asielaanvragen

De Raad van State heeft vandaag besloten dat de maatregel waarbij het aantal asielaanvragen dat per dag begrensd wordt onmiddellijk moet worden geschorst. Het recht om asiel aan te vragen is een fundamenteel recht. De daadwerkelijke toegang daartoe werd door deze maatregel extreem moeilijk gemaakt, aldus de Raad van State. De ngo's die de limiet aanvochten zijn tevreden en vragen onze regering onmiddellijk maatregelen te nemen die de limiet in de praktijk werkelijk ongedaan maken en opvang te voorzien voor àlle rechthebbenden.
Lees meer

Stop de onverschilligheid in België

Woedt er een epidemie in België? Niet van een besmettelijke ziekte, maar van onverschilligheid? Evolueren we naar een maatschappij waar individualisme hoogtij viert, waar het ‘normaal’ wordt om anderen uit te sluiten, zonder schroom of scrupules? Een maatschappij waar zelfs onze politici de politieke correctheid overboord gooien door vreemdelingenhaat duidelijk als essentieel onderdeel van hun kiesprogramma te verkondigen? Een maatschappij waar de personen en organisaties die vluchtelingen of migranten helpen, als criminelen worden beschouwd?
Lees meer

Mevrouw de Minister, Geachte Mevrouw De Block,

De nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block heeft direct een open brief mogen ontvangen van de vluchtelingenorganisaties Dokters van de Wereld, CIRÉ-ASBL, Artsen zonder Grenzen, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Burgerplatform voor steun aan vluchtelingen – BxlRefugees en CNCD – 11.11.11. "Wij vragen u zo snel mogelijk de nodige maatregelen te willen treffen om de wettelijke doelstellingen inzake asielaanvragen te bereiken."

We vernemen via de pers dat u benoemd wordt tot...
Lees meer

Reddingsschip Aquarius genoodzaakt te stoppen op Middellandse Zee

Artsen Zonder Grenzen en SOS MEDITERRANEE moeten de hulpverlening met het reddingsschip de Aquarius op de Middellandse Zee stoppen. De Italiaanse regering, gesteund door andere Europese landen, heeft onze hulp als onwettelijk bestempeld, verdacht gemaakt en geblokkeerd door de registratie van het schip in te trekken. Daardoor kan de Aquarius niet uitvaren, waardoor alle hulpverlening onmogelijk is geworden.

De Aquarius voldoet aan alle wet- en regelgeving en is volledig transparant over haar acti...
Lees meer

Italië zet Panama onder druk om reddingsmissies van Aquarius op dodelijkste zeeroute stop te zetten

De Panamese Maritieme Autoriteit (PMA) heeft aangekondigd dat het de registratie van het zoek- en reddingsschip Aquaruius heeft moeten intrekken, onder economische en politieke druk van de Italiaanse regering. Deze aankondiging veroordeelt honderden mannen, vrouwen en kinderen, die wanhopig op zoek zijn naar veiligheid, tot een mogelijke verdrinkingsdood. En het brengt de levensreddende humanitaire missie van de Aquarius, het enige overgebleven niet-gouvernementele zoek- en reddingsschip in de centrale Middellandse Zee, een ernstige slag toe.
Lees meer

Maatregelen "tegen transmigratie" komen neer op wegjagen in plaats van op doordacht beschermingsbeleid

Vluchtelingenwerk Vlaanderen, het Burgerplatorm voor Vluchtelingen, Dokters van de Wereld, CIRE en Artsen Zonder Grenzen reageren op het plan dat minister Jambon en staatssecretaris Francken gisteren hebben voorgelegd om "transmigratie tegen te gaan". 'De transmigrant' bestaat niet en detentie is nooit de oplossing, stellen de hulporganisaties. Er is een alternatief: een benadering van informeren, opsporen wat de rechten zijn van elk individu en begeleiden naar een realistisch toekomstplan. Daarvoor is tijd en ruimte nodig en vooral vertrouwen.
Lees meer

Gevechten in Tripoli brengt levens in gevaar, Libië is geen veilig land

In Tripoli braken in de afgelopen 72 uur hevige gevechten uit, die de levens van Libiërs en andere inwoners ernstig in gevaar bracht. Voor de humanitaire organisatie Artsen Zonder Grenzen is dit opnieuw een bevestiging dat Libië geen veilig land is en dat de Europese overheden hun verantwoordelijkheid moeten nemen om kwetsbare mensen, waaronder vluchtelingen en migranten die er vastzitten, te helpen.

Op zondag 26 augustus ontstond er een conflict tussen rivaliserende gewapende groeperingen in T...
Lees meer

Eén jaar later: Rohingya-vluchtelingen in uitzichtloze situatie

Op 25 augustus 2017 hervatte het leger van Myanmar de ‘ontruimingsacties’ van de Rohingya-minderheid. Meer dan 706.000 mensen sloegen op de vlucht voor het geweld en de vernieling. Eén jaar later hebben de Rohingya nog steeds geen juridisch statuut en overleven ze in mensonwaardige omstandigheden in geïmproviseerde kampen.

De vluchtelingen voegden zich bij zo’n 200.000 anderen die tijdens eerdere golven van geweld naar Bangladesh waren gevlucht. Daardoor vangt het district Cox’s Bazar inmid...
Lees meer

Opsluiting, geweld, chaos: hoe Europees vluchtelingenkamp in Lesbos mannen, vrouwen en kinderen traumatiseert

Terwijl het aantal migranten en vluchtelingen voortdurend stijgt op het eiland Lesbos (Griekenland), heerst er chaos in het vluchtelingenkamp van Moria. Zo zijn er regelmatig clashes en rellen, incidenten van seksueel geweld en gaat de mentale gezondheid van de duizenden mensen die er gevangen zitten achteruit.

Momenteel wonen 8.000 mensen op elkaar gepropt in het vluchtelingenkamp van Moria dat initieel een 3.000 beschikbare plaatsen had. De leefomstandigheden zijn er zo erbarmelijk dat de medis...
Lees meer

Minstens 6.700 Rohingya vermoord in Myanmar op 1 maand tijd

Tenminste 6.700 Rohingya’s in de Myanmarese deelstaat Rakhine zijn tussen 25 augustus en 24 september vermoord, waaronder ook kinderen jonger dan vijf jaar. Dat zegt Artsen Zonder Grenzen op basis van onderzoek. Dit aantal staat voor 71,7 procent van de in totaal 9.000 gestorven Rohingya’s in die periode. “De dodenpiek in de laatste week van augustus valt samen met de start van de ‘schoonmaakoperatie’ door de Myanmarese veiligheidsdiensten,” aldus Meinie Nicolai, algemeen directeur van Artsen Zonder Grenzen.
Lees meer

"Europese regeringen voeden de Libische handel in menselijk leed"

Schokkend. Dat is de behandeling van migranten en vluchtelingen in Libië in één woord. Schokkend is wat in het collectieve bewustzijn van Europa’s burgers en democratisch verkozen leiders zou moeten resoneren. Dat zegt Dr. Joanne Liu, internationaal voorzitter van Artsen Zonder Grenzen, na een bezoek aan verschillende detentiecentra in Libië.

Met oogkleppen op richt Europa haar pijlen op één simpel doel: mensen buiten houden. En zet zij Europees geld in om boten vanuit Libië tegen te houde...
Lees meer

Blokkeren humanitaire hulp leidt tot meer sterfte op Middellandse Zee

De Libische autoriteiten hebben vrijdag 11 augustus aangekondigd een reddingszone in te stellen en de toegang voor humanitaire schepen tot de internationale wateren voor de Libische kust te beperken. Direct daarna heeft het maritiem reddingscoördinatiecentrum MRCC in Rome Artsen Zonder Grenzen gewaarschuwd voor veiligheidsrisico’s die verbonden zijn aan dreigementen van de Libische kustwacht tegen humanitaire reddingsschepen die opereren in deze internationale wateren.

Deze verklaringen komen...
Lees meer

Cholera-epidemie Jemen: kwart miljoen mensen tot nu toe besmet

Het aantal mogelijke cholerapatiënten in Jemen is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opgelopen naar 252.816 op 2 juli. 1.560 mensen zijn inmiddels overleden. De epidemie heeft zich dit jaar razendsnel door het hele land verspreid. Door de aanhoudende burgeroorlog is de zorg ingestort, is er op veel plekken een tekort aan schoon water en sanitaire voorzieningen en heeft de Jemenitische overheid te weinig middelen om de epidemie effectief tegen te gaan.

60.631 patiënten behandeld Teams...
Lees meer