about
Toon menu

COP21: overwinning of farce?

Hoe moeten we klimaatakkoord dat afgesloten werd te Parijs evalueren? Loze beloften of een grote overwinning voor de klimaatbeweging? Matthias Lievens en Anneleen Kenis maken de balans op in een geüpdate versie van De mythe van de groene economie. Hier alvast een voorsmaakje.

Het belang van het akkoord in Parijs mag zeker niet onderschat worden. Voor het eerst gaan bijna alle staten van deze planeet akkoord om actie te ondernemen tegen klimaatverandering. Alleen al het feit dat er een akkoord is...
Lees meer

Verzet tijdens klimaattop is nu meer dan ooit nodig

‘Parijs’ moest één van de belangrijkste klimaattops in de geschiedenis worden. Maar ‘Parijs’ kreeg vrijdagavond op enkele uren tijd een heel andere betekenis. De aanslagen misten hun doel niet. De schrik voor nieuwe terreur zit er goed in. Voor tienduizenden klimaatactivisten stelt zich de vraag: thuis blijven of toch gaan? Als de klimaatmanifestatie, die de grootste ooit moest worden, natuurlijk überhaupt toegelaten zal worden.

Ondertussen dreigt de actualiteit gedomineerd te worden d...
Lees meer

Op weg naar ecologische catastrofe en klimaatchaos?

Dit zijn de inleidende teksten van Mathias Lievens en Anneleen Kenis voor het Gentse Feesten-debat met als thema: "Op weg naar de ecologische catastrofe en klimaatchaos".

 "Vandaag hebben we het al lang niet meer over de vraag hoe we klimaatverandering kunnen tegenhouden. Het gaat er nu om catastrofale klimaatverandering zoveel mogelijk te vermijden. Dat is het woordgebruik dat ook klimaatwetenschappers hanteren." Mathias Lievens De mondiale energieconsumptie blijft stijgen, jaar...
Lees meer

Klimaattop Warschau onder spanning

De VN-Klimaattop in Warschau startte als de ‘top waar niemand in gelooft’, om het met de woorden van enkele jonge Poolse vrouwen te zeggen. Wat op de tafel ligt, bracht niet veel hoop, noch wie er rond die tafel zit. De stoeltjes van NGO’s, vakbonden en sociale bewegingen zijn netjes ingewisseld voor die van enkele van de meest vervuilende bedrijven. Onder verschillende delegaties lijkt er nauwelijks ambitie om de klimaatverandering écht tegen te gaan.

Tegelijkertijd broeit er...
Lees meer

Klimaattop in Warschau: wat kunnen we verwachten?

Op maandag 11 november start de negentiende internationale klimaattop in Warschau. De top zou een belangrijke stap moeten zijn in de richting van een nieuw klimaatakkoord in Parijs in 2015. Cruciale vraag is echter: welke ‘stap’, in welke richting, en naar wat voor klimaatakkoord?

"Groei en klimaat verenigen" De voorzitter van COP19, Marcin Korolec laat er geen misverstanden over bestaan: het doel van de top is ‘creatieve’ wegen te vinden om economische groei en klimaatbeleid ‘h...
Lees meer

Emissiehandel op een kruispunt

Het Europese emissiehandelssysteem is al een tijdje in een diepe crisis. Afgelopen dinsdag bezorgde het Europees parlement het een extra uppercut. Ter stemming lag een voorstel om de veiling van een deel van de emissierechten uit te stellen. Het gevolg daarvan zou zijn dat er op korte termijn minder emissierechten in circulatie zouden komen, waardoor de prijs ervan, die nu historisch laag is, opnieuw zou stijgen.

334 vooral conservatieve Europese parlementsleden stemden tegen de herv...
Lees meer

Milieubeweging op zoek naar project: markten creëren of maatschappelijke verandering realiseren?

Eind maart werd Vera Dua (ex-voorzitter Groen) de nieuwe voorzitster van de Bond Beter Leefmilieu (BBL). In een interview met De Standaard stelde ze dat we opnieuw radicaler moeten durven zijn. Ze hield een krachtig pleidooi voor systeemverandering. Dua beseft maar al te goed voor welke gigantische sociaal-ecologische uitdagingen we staan.

Tegelijk met de voorzitterswissel herformuleerde de BBL haar missie. De vraag is of die missie tegemoet komt aan de uitdagingen die Dua terecht aa...
Lees meer

Over vrouwen, geschiedenis en klimaatveranderingen

Een feministische bespreking van 'In het oog van de storm. Over mensen, geschiedenis en klimaatveranderingen', door Chris Jacobson & Luc Goeteyn, ASP editions 2012.

“De drang naar voortplanting ontwikkelt het sexappeal en stimuleert vooral bij mannen de drang naar macht en status. Die status en macht hebben ze nodig om door vrouwen als partner te worden gekozen”. Het spook van de sociobiologie is terug van nooit helemaal weggeweest. Het nestelde zich een paar luttele maanden geleden...
Lees meer

Feminisme en ecologie: a difficult love affair

Ecofeminisme wordt niet altijd met evenveel enthousiasme onthaald, zelfs niet in feministische kringen. Daar zijn begrijpelijke redenen voor.

Het heeft feministes bloed, zweet en tranen gekost om het juk van de zogenaamde band tussen vrouwen en de natuur van zich af te werpen. Als er dan plots een nieuwe feministische stroming opduikt die de link tussen de ecologische crisis en de onderdrukking van vrouwen centraal stelt - en die op die manier de band tussen vrouwen en de natuur opn...
Lees meer

De mythe van de groene economie: voorbij het zwart-wit denken

Enkele dagen geleden schreef Dirk Holemans van de denktank Oikos een interessante recensie van ons boek De mythe van de groene economie. Dirk neemt uitgebreid de ruimte om een analyse te maken van het boek, en er een aantal kritische punten uit te halen. We antwoorden graag op zijn kritiek van zwart-wit denken en zogenaamde ideologische zuiverheid.

Met veel van wat Dirk Holemans zegt, zijn we het eens. Een aantal van zijn kritieken zijn terecht, bijvoorbeeld dat het boek een te grote...
Lees meer

Van koolstofzeepbel naar emissiespeculatie?

Anneleen Kennis en Matthias Lievens, auteurs van 'De mythe van de groene economie' geven commentaar bij de klimaattop in Doha. We naderen stilaan het einde van de klimaattop in Doha (Qatar). Zo hoog de nood is aan een stevig internationaal verdrag, zo laag zijn de kansen dat ze er alsnog uitgeraken. Tot op vandaag blijft het vooral oorverdovend stil van de kant van de onderhandelaars.

Het werd al meerdere malen gesteld: de keuze voor Qatar als gastland leek wel symbolisch. Het olieko...
Lees meer

Proloog uit 'De mythe van de groene economie'

In dit nieuwe boek, deze week in de winkel, ontrafelen Anneleen Kenis en Matthias Lievens de mythe van de ‘groene economie’ in haar verschillende dimensies maar ze gaan ook op zoek naar een alternatief. De transitie naar een duurzame samenleving zal maar effectief en sociaal rechtvaardig zijn als ze gebaseerd is op minder markt, minder technocratie en meer democratie, zo stellen de auteurs. DeWereldMorgen.be publiceert een deel van de proloog.

...
Lees meer