about
Toon menu

VS ontkent burgerslachtoffers in Somalië en verhult zo mogelijke oorlogsmisdaden

Er zijn geloofwaardige bewijzen dat er in Somalië veel burgers omkomen bij Amerikaanse luchtaanvallen. De Amerikaanse regering moet dit onpartijdig en grondig onderzoeken. Dit zegt Amnesty International in een nieuw rapport, ‘The Hidden US War in Somalia’.

Het rapport beschrijft hoe 14 burgers werden gedood en acht anderen gewond bij slechts vijf van de meer dan honderd luchtaanvallen die in de voorbije twee jaar in Somalië werden uitgevoerd. Deze vijf aanvallen gebeurden met Reaper-drones e...
Lees meer

Kroatië: EU medeplichtig aan politiegeweld tegen vluchtelingen en migranten

Europese regeringen zijn medeplichtig aan het systematisch, onwettig en vaak gewelddadig terugdringen en collectief uitzetten van duizenden asielzoekers naar smerige en onveilige vluchtelingenkampen in Bosnië-Herzegovina. Dit zegt Amnesty International vandaag in een nieuw rapport.

In het rapport Pushed to the edge: Violence and abuse against refugees and migrants along Balkan Route wordt aangetoond hoe de Europese overheden een oogje dichtknijpen voor het gewelddadig optreden van de Kroatische...
Lees meer

Iran: Pro-regeringsburgerwachten vallen vrouwen aan die actie voeren tegen verplichte hoofddoek

Verschillende video’s, die de afgelopen weken verspreid werden op sociale media, tonen aan hoe Iraanse vrouwen geïntimideerd en aangevallen worden door de zedenpolitie en pro-regeringsburgerwachten die de wetgeving over de verplichte hijab willen afdwingen, waarschuwt Amnesty International.

Verschillende video’s, die de afgelopen weken verspreid werden op de sociale media, tonen aan hoe Iraanse vrouwen geïntimideerd en aangevallen worden door de zedenpolitie en pro-regeringsburgerw...
Lees meer

UGent reikt Amnesty Leerstoel uit aan kinderrechtenexpert Geert Cappelaere

Universiteit Gent kent de Amnesty International Leerstoel dit jaar toe aan Geert Cappelaere, een alumnus van UGent en al jarenlang een klinkende naam als internationaal expert en voorvechter van kinderrechten. De officiële uitreiking vindt komende woensdag 13 maart om 20 uur plaats in Vooruit in Gent. Geert Cappelaere zal die avond in een lezing de balans opmaken van dertig jaar VN-Kinderrechtenverdrag.

In februari vorig jaar stuurde UNICEF een opvallend persbericht de wereld rond over Syrië. He...
Lees meer

Jemen: autoriteiten in Ta’iz moeten misbruik en verkrachting van kinderen door milities bestrijden

Een nieuw onderzoek van Amnesty International documenteert verkrachtingen van kinderen in de Jemenitische stad Ta’iz. Het jongste slachtoffers is acht jaar. De vermoedelijke daders, waaronder leden van milities die de steun genieten van de Saudische coalitie, werden nog niet ter verantwoording geroepen.

Vier families vertelden aan Amnesty International hoe hun zonen aangerand werden tijdens enkele incidenten de afgelopen acht maanden. In twee gevallen claimen de families dat de daders leden zij...
Lees meer

Amnesty: “Luister naar VN-rapporteur. België moet prioriteit maken van rechten terreurslachtoffers”

Deze namiddag stelt Fionnuala Ní Aoláin, de VN Speciale Rapporteur voor de bescherming van mensenrechten in de strijd tegen terrorisme, een rapport over België voor aan de VN-mensenrechtenraad. Ze bezocht België van 24 tot en met 31 mei 2018. Amnesty International onderschrijft de aanbevelingen van de Speciale Rapporteur en hoopt dat België deze kans aangrijpt om het antiterreurbeleid beter in lijn te brengen met de mensenrechten.

“Het rapport strookt grotendeels met onze bevindingen", zegt...
Lees meer

Onverschilligheid schendingen mensenrechten in Midden-Oosten en Noord-Afrika werkt straffeloosheid in de hand

Het schokkende stilzwijgen van de internationale gemeenschap over de grootschalige mensenrechtenschendingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA) heeft regeringen daar het gevoel gegeven dat zij nooit hoeven te vrezen voor justitie. Het heeft hen aangemoedigd om in 2018 verschrikkelijke misdaden te plegen. Dit zegt Amnesty International in een overzicht van de mensenrechten in de MENA-regio in het voorbije jaar.

Het rapport Human rights in the Middle East and North Africa: A review of 2018b...
Lees meer

DRC: President Tshisekedi moet naleving mensenrechten garanderen

Nu president Tshisekedi één maand aan de macht is, roept Amnesty’s secretaris-generaal Kumi Naidoo hem op om snel actie te ondernemen tegen de veelvuldige mensenrechtenschendingen in de Democratische Republiek Congo.

“Als nieuwe president van Congo, heeft u een unieke kans en verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat uw regering snel maatregelen treft tegen de erbarmelijke mensenrechtensituatie in uw land,” zegt Kumi Naidoo in een open brief aan president Tshisekedi. Bij de brief is een li...
Lees meer

Amnesty pleit voor representatieve commissie die zich buigt over Belgisch terugkeerbeleid

Vandaag presenteerde ‘Commissie Bossuyt’, de tijdelijke commissie die het Belgische terugkeerbeleid evalueert, zijn tussentijdse verslag. Amnesty International zal het verslag grondig doornemen, maar is alvast bezorgd over de samenstelling en het mandaat van deze commissie.

In zijn tussentijds verslag reageert de commissie op aanbevelingen die Amnesty International vorig jaar schriftelijk aan de commissie bezorgde en mondeling tijdens een hoorzitting toelichtte. Amnesty’s aanbevelingen reikt...
Lees meer

Actie in Brussel voor Turkse Zaterdagmoeders die niet mogen demonstreren in Istanboel

Tot vorige zomer verzamelden de zogenaamde Zaterdagmoeders elke zaterdag op het Galatasaray-plein in Istanboel. Op 25 augustus vorig jaar werd de bijeenkomst echter hardhandig uiteengedreven door de Turkse politie. Sindsdien is demonstreren op het plein verboden. Amnesty International organiseert woensdagavond een solidariteitswake tegen dit verbod op het Schumanplein in Brussel. Maside Ocak Kışlakçı, lid van de Zaterdagmoeders, is daarbij aanwezig.

Maside’s broer Hasan verdween spoorloos o...
Lees meer

Belgische Minimi’s te koop op wapenbeurs in de Emiraten

Op de grootste wapenbeurs van het Midden-Oosten, die dit weekend in Abu Dhabi van start gaat, wordt hetzelfde type Belgische machinegeweer aangeboden dat recent nog door een Jemenitische militie gebruikt werd bij het offensief op Hodeidah. Dat laat Amnesty International vandaag weten.

Uit het promotiemateriaal voor wapenbeurs IDEX2019 blijkt dat Belgische Minimi’s samen met duizenden andere soorten wapens op de beurs te koop aangeboden zullen worden. Het wapen, geproduceerd door FN Herstal, is éé...
Lees meer

Nieuwe bewijzen van misdaden door Myanmarees leger in Rakhine

Begin januari viel de gewapende groep Arakan Army in Myanmar enkele politieposten aan. De reactie van de autoriteiten was ongemeen hard. Het leger beschoot dorpen met zwaar geschut en blokkeerde de toegang tot voedsel en humanitaire hulp voor burgers. De Myanmarese veiligheidstroepen gebruikten ook vage en repressieve wetgeving om burgers op te sluiten.

“Deze recente militaire operaties onderstrepen nogmaals dat het Myanmarese leger geen enkel respect heeft voor mensenrechten. Bewoonde dorpen bes...
Lees meer

Wapens van FN Herstal in handen van een gewapende groep in Jemen

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bevoorraden op roekeloze manier milities in Jemen met een scala aan geavanceerde wapens, onder andere van Belgische makelij. Amnesty International onderzocht deze zeer riskante wapenstroom.

Het onderzoek toont hoe de VAE een belangrijk doorgeefluik is geworden voor pantservoertuigen, mortiersystemen, geweren, pistolen en machinegeweren. Het wapentuig wordt doorgesluisd naar milities in Jemen die beschuldigd worden van oorlogsmisdaden en andere ernstige schend...
Lees meer

Qatar moet meer moeite doen om beloofde arbeidsrechten vóór WK voetbal 2022 in te voeren

Minder dan vier jaar voor de start van de Wereldbeker voetbal 2022 riskeren de autoriteiten van Qatar hun belofte om de wijdverspreide uitbuiting van duizenden arbeidsmigranten aan te pakken, niet helemaal na te komen. Dit zegt Amnesty International in een nieuwe briefing getiteld ‘Reality Check: The state of migrant workers’ rights with less than four years to go until the Qatar 2022 World Cup’.

In de briefing (zie bijlage onder embargo tot 5/2/2019) neemt de mensenrechtenorganisatie het h...
Lees meer

"Online boekingsgiganten werken mee aan voortbestaan illegale nederzettingen Palestina door stimulering toerisme"

De bekende toeristische bedrijven Airbnb, Booking.com, Expedia en TripAdvisor dragen volgens Amnesty International bij aan mensenrechtenschendingen tegen Palestijnen door online honderden kamers en activiteiten aan te bieden in Israëlische nederzettingen op bezet Palestijns grondgebied, inclusief Oost-Jeruzalem. In een nieuw rapport beschrijft de mensenrechtenorganisatie hoe de online boekingsbedrijven toerisme naar de illegale nederzettingen stimuleren en zo meewerken aan het voortbestaan hiervan.
Lees meer