about
Toon menu

Autoriteiten Nicaragua voeren repressie op: begaan zware mensenrechtenschendingen tijdens ‘schoonmaakoperatie’

Sinds begin juni heeft de regering van president Daniel Ortega haar repressieve beleid in Nicaragua nog verscherpt met een zogenaamde ‘schoonmaakoperatie’ die gericht is tegen betogers. Mensen worden willekeurige gearresteerd en gefolterd, en de politie en zwaarbewapende regeringsgezinde groepen maken op grote schaal gebruik van excessief en dodelijk geweld. Dit zegt Amnesty International in een nieuw rapport, ‘Instilling terror: From lethal force to persecution in Nicaragua’.

Het rapport...
Lees meer

1 jaar Raqqa: VS-coalitie blijft verantwoordelijkheid voor burgerslachtoffers ontkennen

De VS-coalitie blijft ontkennen dat het verantwoordelijk is voor een groot aantal burgerdoden in Raqqa en de grootschalige vernieling van de stad, laat staan dat het een onderzoek heeft ingesteld. Dit is een kaakslag voor de slachtoffers die hun leven en stad trachten herop te bouwen. Dit zegt Amnesty International een jaar nadat het offensief tegen de gewapende groep Islamitische Staat (IS) ten einde kwam.

Op 17 oktober 2017 kondigden de Syrische Democratische Strijdkrachten (de door Koerden gel...
Lees meer

Studentenmars voor de vrijlating van VUB-gastdocent Djalali

Op 10 oktober, Internationale Dag tegen de Doodstraf, hebben studenten van de VUB samen met Amnesty International een protestmars in Brussel georganiseerd voor professor Ahmadreza Djalali. Ze roepen de Iraanse autoriteiten op om de Zweeds-Iraanse VUB-gastdocent vrij te laten uit de dodencel.

Bron: Amnesty International Vlaanderen De mars vertrok aan de VUB-campus in Elsene en ging via de ULB-campus, waar andere studenten aansluiten, naar...
Lees meer

Amnesty en familieleden van Amaya Eva Coppens voeren in Brussel actie tegen repressie in Nicaragua

Vandaag voeren activisten van Amnesty International samen met enkele familieleden van Amaya Eva Coppens actie voor de Nicaraguaanse ambassade in Brussel. Ze vragen de onmiddellijke vrijlating van alle manifestanten die in de cel zitten louter omwille van het vreedzaam uitoefenen van hun recht op vrije meningsuiting.

De Amnesty-activisten vormen een menselijke ketting en scanderen slogans voor de ingang van de Nicaraguaanse ambassade in Brussel. Vertegenwoordigers van Amnesty International levere...
Lees meer

Griekenland: Vrouwen op de vlucht komen op tegen geweld, gevaarlijke omstandigheden, en verwaarlozing door de overheid

Vrouwen op de vlucht voor oorlog en conflict verenigen zich in hun strijd tegen misbruik en seksueel geweld, en eisen een beter leven in Europa, stelt Amnesty International vast in een nieuw rapport.

Ik wil mijn toekomst in eigen handen nemen: vrouwen op de vlucht in Griekenland laten hun stem horen, brengt de hachelijke reizen die vrouwen en meisjes maken, en de verschrikkelijke omstandigheden en gevaren waarmee ze te maken krijgen op de Griekse eilanden en het vasteland, onder de aandacht. Maar...
Lees meer

Migranten in Qatar werkten maanden zonder loon aan infrastructuur voor WK voetbal

Uit nieuw onderzoek uitgevoerd door Amnesty International blijkt dat een bouwonderneming die betrokken is bij de infrastructuurwerken voor het WK voetbal 2022 in Qatar het beruchte Qatarese sponsorsysteem heeft misbruikt om tientallen arbeidsmigranten uit te buiten. Het bedrijf, Mercury MENA, heeft nagelaten duizenden dollars aan lonen en uitkeringen te betalen aan zijn werknemers, die daardoor berooid achterbleven in het land.

Amnesty International roept de regering van Qatar op om erop toe te z...
Lees meer

Venezuela moet stoppen met criminaliseren en doden van jonge en arme burgers

De Venezolaanse staat slaagt er niet in om haar burgers te beschermen tegen het extreme geweld dat het land teistert. De autoriteiten verergeren de situatie bovendien nog door buitensporig repressief op te treden tegen criminaliteit met een resem zware mensenrechtenschendingen tot gevolg waaronder buitengerechtelijke executies. Jonge mensen die in armoede leven zijn het grootste slachtoffer. Dit blijkt uit een nieuw rapport van Amnesty International.

“De regering van president Maduro moet in Vene...
Lees meer

Amnesty vraagt vrijlating Belgisch-Nicaraguaanse studentenleidster Amaya Eva Coppens

De onderdrukking van protesten in Nicaragua bereikt alweer een dieptepunt met verschillende nieuwe arrestaties waaronder die van Amaya Eva Coppens, een Belgisch-Nicaraguaanse geneeskundestudente. Amaya werd op 10 september aangehouden in Leon, een stad in het noordwesten van Nicaragua. Amnesty International vraagt de vrijlating van Amaya en alle andere studentenleiders, activisten en demonstranten die in de cel zitten omdat ze vreedzaam hun mening geuit hebben.

In april ontstonden in Nicaragua de...
Lees meer

Gevluchte Venezolanen krijgen geen bescherming in Curaçao

De regering van Curaçao ontzegt gevluchte Venezolanen het internationale recht op bescherming. In praktijk blijkt het onmogelijk om asiel aan te vragen. Venezolanen die zonder verblijfsstatus op het eiland leven, worden bovendien standaard opgesloten in detentiecentra en politiecellen voordat zij worden uitgezet. De omstandigheden daar zijn zeer zorgwekkend. Dit blijkt uit een rapport dat Amnesty International vandaag publiceert. Zowel Curaçao als het Koninkrijk der Nederlanden hebben de verantwoordelijkheid om deze schendingen aan te pakken.
Lees meer

Zuid-Soedan: Willekeurige arrestaties en foltering van gevangenen gaan door ondanks herhaalde beloften

In Zuid-Soedan worden mensen het slachtoffer van willekeurige arrestaties, opsluiting, foltering en mishandeling door de autoriteiten, soms tot ze eraan bezwijken, ondanks herhaalde beloften om gevangenen vrij te laten. Dit zegt Amnesty International vandaag in een nieuwe briefing.

“In Zuid-Soedan worden mensen gearresteerd vanwege hun politieke overtuiging en etnische afkomst. Daarna worden ze door de veiligheidstroepen van de regering onderworpen aan onvoorstelbaar lijden, soms met de dood tot...
Lees meer

Saoedische vrouwenrechtenverdedigers al 100 dagen in cel

Exact honderd dagen geleden, op 15 mei 2018, werden in Saoedi-Arabië drie prominente vrouwenrechtenactivistes gevangen genomen. Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan en Aziza al-Yousef zitten achter de tralies zonder enige officiële aanklacht. Ze hebben zich onder meer intensief ingezet voor de opheffing van het rijverbod voor vrouwen. Amnesty International voert vandaag wereldwijd actie voor hun vrijlating, ook aan de Saoedische ambassade in Brussel.

“Sinds mei werden al minstens 12 mensenrechte...
Lees meer

Europees beleid draagt bij tot toegenomen dodentol op Middellandse Zee

De dodentol op de Centraal-Middellandse Zee is sterk toegenomen, net als het aantal mensen die in verschrikkelijke omstandigheden vastgehouden worden in Libische detentiecentra. Dit alles is het gevolg van Europese maatregelen die beogen de Centraal-Middellandse Zeeroute af te sluiten. Dit zegt Amnesty International in een nieuwe briefing die vandaag gepubliceerd wordt.

De briefing, Between the devil and the deep blue sea. Europe fails refugees and migrants in the Central Mediterranean, onthult d...
Lees meer

Myanmar: Legertop moet vervolgd worden voor misdaden tegen de mensheid

Amnesty International heeft talrijke en geloofwaardige bewijzen verzameld die aantonen dat de opperbevelhebber van het Myanmarese leger, generaal Min Aung Hlaing, en twaalf andere individuen betrokken zijn bij misdaden tegen de mensheid die werden begaan tijdens de etnische zuivering van de Rohingya-bevolking in het noorden van de provincie Rakhine.

In het uitgebreide rapport "We Will Destroy Everything": Military Responsibility for Crimes against Humanity in Rakhine State, Myanmar vraagt Amnesty...
Lees meer

Amnesty’s elftal trapt honderd ballen over omheining Russische ambassade

Elf Amnesty-voetballers trapten vandaag, drie dagen voor de start van het WK, honderd gele ballen over de omheining van de Russische ambassade in Brussel. Met de ludieke stunt wil de organisatie aandacht vragen voor de onterechte opsluiting van Oyub Titiev, een prominent Russisch mensenrechtenverdediger.

Oyub Titiev (60) leidt het Tsjetsjeense kantoor van de gerespecteerde Russische mensenrechtenorganisatie Memorial. Deze organisatie doet vooral onderzoek naar misdaden die de overheid begaat in d...
Lees meer

Plasticdeeltjes en chemische stoffen aangetroffen in afgelegen gebieden Antarctica

Een expeditie van Greenpeace heeft aangetoond dat de plastic en chemische vervuiling van de zee en de oceanen nu zelfs tot in de meest afgelegen gebieden van Antarctica is doorgedrongen. Het grote merendeel van de onderzochte water- en sneeuwstalen bevat microplastics en persistente chemicaliën.

“Iedereen mag dan wel denken dat Antarctica een afgelegen en ongerepte wildernis is”, zegt Frida Bengtsson, lid van de Greenpeace-expeditie naar Antarctica, “maar de menselijke impact is intussen duideli...
Lees meer