about
Toon menu

Schrijfmarathon levert in België bijna 352.000 brieven, kaartjes en handtekeningen op

In december 2018 heeft opnieuw een indrukwekkend aantal Belgen deelgenomen aan de wereldwijde Schrijfmarathon van Amnesty International. De campagne leverde in ons land bijna 352.000 brieven, solidariteitskaartjes en handtekeningen op. Een groot deel daarvan werd vandaag afgeleverd op de Brusselse ambassades van Brazilië, India, Kenia, Iran, Kirgizië, Marokko, Zuid-Afrika, Oekraïne en Venezuela. In de Marokkaanse ambassade werd de organisatie ontvangen voor een gesprek met de ambassadeur.

“Dez...
Lees meer

Actie aan Saudische ambassade voor vrijlating blogger Raif Badawi, 4 jaar na zijn geseling

Vandaag is het exact vier jaar geleden dat Raif Badawi in Saudi-Arabië 50 stokslagen kreeg omdat hij kritische blogs publiceerde. Hij zit nog steeds in de cel en riskeert nog 950 stokslagen. Amnesty-activisten voerden vandaag actie voor de Saudische ambassade in Brussel. Ze vragen de vrijlating van Raif en andere gewetensgevangenen.

De activisten wilden zo’n 43.000 Belgische handtekeningen overhandigen van mensen die de vrijlating van Raif Badawi eisen. Intussen liet de organisatie het geluid va...
Lees meer

IS vernielde opzettelijk Iraakse landbouw

Islamitische Staat (IS) saboteerde opzettelijk irrigatiesystemen en vernielde de landbouwinfrastructuur van de jezidi-minderheid in het noordwesten van Irak. Daarmee maakte de gewapende groep zich schuldig aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Dit zegt Amnesty International in een nieuw onderzoeksrapport, Dead Land: Islamic State’s Deliberate Destruction of Iraq’s Farmland.

Het rapport verduidelijkt ook hoe IS ook boomgaarden in brand stak, vee en machines roofde en landmijnen le...
Lees meer

Schrijfmarathon Amnesty International neemt vliegende start met 4.098 brieven

De jaarlijkse Schrijfmarathon van Amnesty International werd vandaag feestelijk op gang getrokken met een geslaagd startevenement in Antwerpen. Op twaalf uur tijd werden maar liefst 4098 brieven en kaartjes geschreven voor mensenrechtenverdedigers in nood, net iets meer dan in 2017. De campagne loopt nog tot 31 december. Over heel de wereld worden de komende weken weer miljoenen brieven geschreven.

Al die brieven hebben wel degelijk grote impact. Tijdens de Schrijfmarathon van 2015 werd er geschr...
Lees meer

Teodora en Yecenia, vrijgekomen na Schrijfmarathon 2015, komen naar startevent Schrijfmarathon 2018

Teodora en Yecenia zijn het levende bewijs dat een brief schrijven wel degelijk grote impact kan hebben. Teodora kreeg in El Salvador dertig jaar cel na haar miskraam. Yecenia werd in Mexico tot valse bekentenissen gefolterd. Ze kwamen vrij nadat Amnesty-sympathisanten een overvloed aan brieven schreven aan de Salvadoraanse en Mexicaanse autoriteiten. Op 1 december komen Teodora en Yecenia naar Antwerpen om tijdens het startevenement van de Schrijfmarathon 2018 op hun beurt brieven te schrijven voor mensen in nood.
Lees meer

Amnesty trekt eretitel van Aung San Suu Kyi in

Amnesty International kondigt aan dat Aung San Suu Kyi niet langer titularis is van de Ambassador of Conscience Award, de hoogste eretitel die de mensenrechtenorganisatie jaarlijks uitreikt. De mensenrechtenorganisatie is van oordeel dat de Myanmarese regeringsleider verraad pleegt aan de waarden die ze ooit vertegenwoordigde.

Op zondag 11 november liet Amnesty’s secretaris-generaal Kumi Naidoo aan Aung San Suu Kyi weten dat de eretitel die haar in 2009 werd toegekend, niet langer van toepassing...
Lees meer

Hervatting proces tegen directeur en voorzitter Amnesty Turkije

Morgen wordt in Istanboel het proces hervat tegen de erevoorzitter van Amnesty Turkije, de voormalige directeur van Amnesty Turkije en negen andere mensenrechtenverdedigers. De aanklachten tegen hen zijn absurd. Amnesty International vraagt de vrijspraak. Een internationale delegatie van Amnesty woont de zitting bij.

Taner Kiliç, de erevoorzitter van Amnesty Turkije, en Idil Eser, de intussen voormalige directeur van Amnesty Turkije en negen andere mensenrechtenverdedigers staan terecht voor “lid...
Lees meer

Bijna 130.000 afgedankte Turkse overheidswerknemers wachten op gerechtigheid

Meer dan twee jaar nadat ze arbitrair werden ontslagen, wachten bijna 130.000 overheidswerknemers in Turkije nog altijd op gerechtigheid. Hun toekomst is onzeker. Dit zegt Amnesty International vandaag in een nieuw rapport.

Uit het rapport Purged beyond return? No remedy for Turkey’s dismissed public sector workers blijkt dat dokters, politieagenten, leerkrachten, academici en tienduizenden andere overheidswerknemers die ontslagen werden wegens vermeende “banden met terreurgroepen” nog altijd nie...
Lees meer

Autoriteiten Nicaragua voeren repressie op: begaan zware mensenrechtenschendingen tijdens ‘schoonmaakoperatie’

Sinds begin juni heeft de regering van president Daniel Ortega haar repressieve beleid in Nicaragua nog verscherpt met een zogenaamde ‘schoonmaakoperatie’ die gericht is tegen betogers. Mensen worden willekeurige gearresteerd en gefolterd, en de politie en zwaarbewapende regeringsgezinde groepen maken op grote schaal gebruik van excessief en dodelijk geweld. Dit zegt Amnesty International in een nieuw rapport, ‘Instilling terror: From lethal force to persecution in Nicaragua’.

Het rapport...
Lees meer

1 jaar Raqqa: VS-coalitie blijft verantwoordelijkheid voor burgerslachtoffers ontkennen

De VS-coalitie blijft ontkennen dat het verantwoordelijk is voor een groot aantal burgerdoden in Raqqa en de grootschalige vernieling van de stad, laat staan dat het een onderzoek heeft ingesteld. Dit is een kaakslag voor de slachtoffers die hun leven en stad trachten herop te bouwen. Dit zegt Amnesty International een jaar nadat het offensief tegen de gewapende groep Islamitische Staat (IS) ten einde kwam.

Op 17 oktober 2017 kondigden de Syrische Democratische Strijdkrachten (de door Koerden gel...
Lees meer

Studentenmars voor de vrijlating van VUB-gastdocent Djalali

Op 10 oktober, Internationale Dag tegen de Doodstraf, hebben studenten van de VUB samen met Amnesty International een protestmars in Brussel georganiseerd voor professor Ahmadreza Djalali. Ze roepen de Iraanse autoriteiten op om de Zweeds-Iraanse VUB-gastdocent vrij te laten uit de dodencel.

Bron: Amnesty International Vlaanderen De mars vertrok aan de VUB-campus in Elsene en ging via de ULB-campus, waar andere studenten aansluiten, naar...
Lees meer

Amnesty en familieleden van Amaya Eva Coppens voeren in Brussel actie tegen repressie in Nicaragua

Vandaag voeren activisten van Amnesty International samen met enkele familieleden van Amaya Eva Coppens actie voor de Nicaraguaanse ambassade in Brussel. Ze vragen de onmiddellijke vrijlating van alle manifestanten die in de cel zitten louter omwille van het vreedzaam uitoefenen van hun recht op vrije meningsuiting.

De Amnesty-activisten vormen een menselijke ketting en scanderen slogans voor de ingang van de Nicaraguaanse ambassade in Brussel. Vertegenwoordigers van Amnesty International levere...
Lees meer

Griekenland: Vrouwen op de vlucht komen op tegen geweld, gevaarlijke omstandigheden, en verwaarlozing door de overheid

Vrouwen op de vlucht voor oorlog en conflict verenigen zich in hun strijd tegen misbruik en seksueel geweld, en eisen een beter leven in Europa, stelt Amnesty International vast in een nieuw rapport.

Ik wil mijn toekomst in eigen handen nemen: vrouwen op de vlucht in Griekenland laten hun stem horen, brengt de hachelijke reizen die vrouwen en meisjes maken, en de verschrikkelijke omstandigheden en gevaren waarmee ze te maken krijgen op de Griekse eilanden en het vasteland, onder de aandacht. Maar...
Lees meer

Migranten in Qatar werkten maanden zonder loon aan infrastructuur voor WK voetbal

Uit nieuw onderzoek uitgevoerd door Amnesty International blijkt dat een bouwonderneming die betrokken is bij de infrastructuurwerken voor het WK voetbal 2022 in Qatar het beruchte Qatarese sponsorsysteem heeft misbruikt om tientallen arbeidsmigranten uit te buiten. Het bedrijf, Mercury MENA, heeft nagelaten duizenden dollars aan lonen en uitkeringen te betalen aan zijn werknemers, die daardoor berooid achterbleven in het land.

Amnesty International roept de regering van Qatar op om erop toe te z...
Lees meer

Venezuela moet stoppen met criminaliseren en doden van jonge en arme burgers

De Venezolaanse staat slaagt er niet in om haar burgers te beschermen tegen het extreme geweld dat het land teistert. De autoriteiten verergeren de situatie bovendien nog door buitensporig repressief op te treden tegen criminaliteit met een resem zware mensenrechtenschendingen tot gevolg waaronder buitengerechtelijke executies. Jonge mensen die in armoede leven zijn het grootste slachtoffer. Dit blijkt uit een nieuw rapport van Amnesty International.

“De regering van president Maduro moet in Vene...
Lees meer