about
Toon menu

Europees beleid draagt bij tot toegenomen dodentol op Middellandse Zee

De dodentol op de Centraal-Middellandse Zee is sterk toegenomen, net als het aantal mensen die in verschrikkelijke omstandigheden vastgehouden worden in Libische detentiecentra. Dit alles is het gevolg van Europese maatregelen die beogen de Centraal-Middellandse Zeeroute af te sluiten. Dit zegt Amnesty International in een nieuwe briefing die vandaag gepubliceerd wordt.

De briefing, Between the devil and the deep blue sea. Europe fails refugees and migrants in the Central Mediterranean, onthult d...
Lees meer

Myanmar: Legertop moet vervolgd worden voor misdaden tegen de mensheid

Amnesty International heeft talrijke en geloofwaardige bewijzen verzameld die aantonen dat de opperbevelhebber van het Myanmarese leger, generaal Min Aung Hlaing, en twaalf andere individuen betrokken zijn bij misdaden tegen de mensheid die werden begaan tijdens de etnische zuivering van de Rohingya-bevolking in het noorden van de provincie Rakhine.

In het uitgebreide rapport "We Will Destroy Everything": Military Responsibility for Crimes against Humanity in Rakhine State, Myanmar vraagt Amnesty...
Lees meer

Amnesty’s elftal trapt honderd ballen over omheining Russische ambassade

Elf Amnesty-voetballers trapten vandaag, drie dagen voor de start van het WK, honderd gele ballen over de omheining van de Russische ambassade in Brussel. Met de ludieke stunt wil de organisatie aandacht vragen voor de onterechte opsluiting van Oyub Titiev, een prominent Russisch mensenrechtenverdediger.

Oyub Titiev (60) leidt het Tsjetsjeense kantoor van de gerespecteerde Russische mensenrechtenorganisatie Memorial. Deze organisatie doet vooral onderzoek naar misdaden die de overheid begaat in d...
Lees meer

Plasticdeeltjes en chemische stoffen aangetroffen in afgelegen gebieden Antarctica

Een expeditie van Greenpeace heeft aangetoond dat de plastic en chemische vervuiling van de zee en de oceanen nu zelfs tot in de meest afgelegen gebieden van Antarctica is doorgedrongen. Het grote merendeel van de onderzochte water- en sneeuwstalen bevat microplastics en persistente chemicaliën.

“Iedereen mag dan wel denken dat Antarctica een afgelegen en ongerepte wildernis is”, zegt Frida Bengtsson, lid van de Greenpeace-expeditie naar Antarctica, “maar de menselijke impact is intussen duideli...
Lees meer

Syrië: Raqqa in puin en bewoners ontredderd na ‘vernietigingsoorlog’ onder leiding van VS

Tussen de puinhopen in Raqqa vragen burgers zich af waarom de troepen van de door de Verenigde Staten geleide Coalitie de stad verwoestten en honderden burgers doodden toen ze hen kwamen “bevrijden” van de gewapende groep “Islamitische Staat”. Onderzoekers van Amnesty International bezochten in de kapotgeschoten stad 42 plaatsen die getroffen werden door luchtaanvallen, en interviewden 112 burgerbewoners die het bloedbad overleefden maar geliefden verloren.

Hun verhalen vullen het nieuwe...
Lees meer

Myanmar: nieuwe bewijzen over bloedbad door gewapende Rohingya-groep in Rakhine

Een gewapende Rohingya-groep, uitgerust met zwaarden en geweren, is verantwoordelijk voor minstens één en mogelijk twee slachtpartijen op 99 Hindoe-vrouwen, -mannen en -kinderen in augustus 2017. De groep maakte zich ook schuldig aan andere onwettige moorden en ontvoeringen. Dit onthult Amnesty International op 22 mei nadat de organisatie ter plaatse een grondig onderzoek heeft uitgevoerd in de staat Rakhine.

De mensenrechtenorganisatie baseert haar bevindingen op tientallen interviews die afge...
Lees meer

Jemen: tienduizenden burgers uit Hodeida op de vlucht voor nieuw hevig offensief

Burgers in het westelijke kustgebied van Jemen moeten voor hun leven vechten nu hevige grond- en luchtaanvallen aan de gang zijn om de gewapende Houthi-groep uit het gebied te verdrijven. Amnesty International vreest dat het ergste nog moet komen. Dit zegt de mensenrechtenorganisatie nadat het in het zuiden van Jemen een onderzoeksmissie heeft volbracht.

Amnesty International heeft 34 burgers geïnterviewd die tussen januari en begin mei op de vlucht zijn geslagen voor de gevechten in verschillend...
Lees meer

Amnesty bezorgd over etnisch profileren bij identiteitscontroles door politie in België

Zowel de politie als de politiek hebben tot nog toe te weinig gedaan om discriminatie bij identiteitscontroles te voorkomen, te detecteren en te bestrijden. Dit zegt Amnesty International in een nieuw onderzoeksrapport.

Amnesty heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar etnisch profileren bij negen lokale politiezones en de federale politie in België. Zowel etnische minderheden, als politiemensen zélf geven aan dat etnisch profileren een realiteit is waar momenteel te weinig aandacht voor i...
Lees meer

Iraakse vrouwen en kinderen met veronderstelde IS-connecties worden seksueel uitgebuit en zitten vast in kampen

Iraakse vrouwen en kinderen van wie vermoed wordt dat ze familiebanden hebben met veronderstelde leden van de gewapende groep Islamitische Staat (IS), krijgen geen humanitaire hulp en mogen niet naar huis terugkeren. Een onrustwekkend aantal vrouwen is ook het slachtoffer van seksueel geweld. Dat zegt Amnesty International vandaag in een nieuw rapport.

Het rapport ‘The Condemned: Women and Children Isolated, Trapped and Exploited in Iraq’ onthult hoe Iraakse vrouwen in binnenlandse vluchtelingenk...
Lees meer

Aantal executies en doodstraffen daalt wereldwijd

Afrika ten zuiden van de Sahara heeft grote vorderingen gemaakt in de strijd voor de afschaffing van de doodstraf. Het aantal doodvonnissen is er aanzienlijk afgenomen. Dat zegt Amnesty International in zijn jaarlijks doodstrafrapport met cijfers van 2017 en langetermijntrends.

Guinea is de twintigste staat in Sub-Sahara-Afrika die de doodstraf heeft afgeschaft voor alle misdaden. Kenia bestraft moord niet langer automatisch met de doodstraf. Ook Burkina Faso en Tsjaad zetten stappen naar de afsc...
Lees meer

Saudi-Arabië: beste pr-bureau kan crisis mensenrechten onder ‘hervormende’ kroonprins niet verhullen

Amnesty International is een satirische campagne gestart om de autoriteiten van Saudi-Arabië erop te wijzen dat ze pr niet moeten verwarren met mensenrechten. Om buitenlandse investeerders aan te trekken probeert Saudi-Arabië zijn imago op te poetsen, maar de realiteit is dat het land op nietsontziende wijze de vrijheid van meningsuiting onderdrukt en burgerslachtoffers maakt met zijn bombardementsoffensief in Jemen.

Met advertenties in onder meer The Economist (30 maart) en een video op social...
Lees meer

3 jaar conflict Jemen: Amerikaanse en Britse wapenleveringen aan Saudische coalitie eisen burgerslachtoffers

Tijdens een luchtaanval eind januari door de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië in Jemen legde een bom van Amerikaans fabricaat een burgerhuis in puin. Daarbij kwamen drie gezinsleden om, drie andere raakten gewond. Het is de zoveelste in een lange reeks van mogelijke oorlogsmisdaden die Amnesty International de voorbije drie jaar heeft vastgesteld in het verwoestende conflict in Jemen.

Sinds het begin van de luchtaanvallen van de coalitie tegen de gewapende Houthi-groep, op 25 maart 2015,...
Lees meer

7 jaar oorlog in Syrië: klein protest tegen groot onrecht

Vandaag, precies 7 jaar na het uitbreken van de oorlog in Syrië, heeft Amnesty International actie gevoerd aan de Syrische ambassade in Brussel en bij de Permanente Vertegenwoordiging van Rusland bij de EU. Amnesty-activisten stelden miniatuurfiguurtjes op als een minuscuul en symbolisch protest om de gigantische omvang van de gruwel in Syrië in de verf te zetten.

“Nu de oorlog in Syrië zijn achtste jaar ingaat, willen we opnieuw de aandacht vestigen op de catastrofe die er aan de gang is”, ze...
Lees meer

Syrië: honderden burgerlevens in gevaar bij gevechten in Afrin en Azaz

Het Turkse leger en in mindere mate Koerdische troepen voeren willekeurige aanvallen uit op respectievelijk Afrin en Azaz, steden in het noorden van Aleppo in Syrië. Daarbij kwamen al tientallen burgers om het leven. Amnesty International sprak met verschillende ooggetuigen en verifieerde hun verklaringen.

De mensenrechtenorganisatie interviewde 15 mensen die in en rond Afrin en Azaz wonen of er recent weggevlucht zijn. Ze vertellen vreselijke verhalen over de impact van de willekeurige bombarde...
Lees meer

Amnesty heeft boodschap voor Saudische buitenlandminister in Brussel

Amnesty-activisten hebben vandaag enkele spandoeken bovengehaald op het ogenblik dat de Saudische minister van Buitenlandse Zaken aankwam aan het Egmontpaleis in Brussel. De minister kwam er een speech geven over het buitenlands beleid van zijn land. Op de spandoeken klaagde Amnesty International dit beleid aan, meer bepaald de oorlogsmisdaden die het Saudische koninkrijk pleegt in Jemen.

“De aanwezigheid van Adel Al-Jubeir in Brussel is voor ons een ideale gelegenheid om de werkelijke buitenland...
Lees meer