about
Toon menu

Taxidecreet laat sector, klant en milieu stikken

Op woensdag 27 februari zal het Vlaams Parlement zich uitspreken over het ontwerp Taxidecreet van Minister Ben Weyts. Met een open brief, een campagne op sociale media en een actie aan het Vlaams Parlement, tracht de sector de parlementsleden alsnog te overtuigen dat een deregulering zonder grenzen ernstige gevolgen zal hebben voor klant, sector, mobiliteit en milieu.

Werkgevers en vakbonden van de taxisector waarschuwen al langer voor de dramatische gevolgen van een extreme deregulering, zoals...
Lees meer

Heeft Proximus een digitaal of een boekhoudkundig transformatieplan?

Het nieuws dat 1.900 jobs op de helling zouden staan bij Proximus sloeg in als een bom. De kostenbesparing maakt deel uit van een digitaal transformatieplan, de komende drie jaar, dat de digitale transformatie van Proximus moet versnellen en het bedrijf “voorbereiden op de uitdagingen van de toekomst”, zo luidde de officiële communicatie. Maar is dat dan wel de juiste remedie voor de kwaal?

Even terug naar hoe het allemaal begon. Op woensdag 9 januari lekte het bericht dat de Raad van Bestuu...
Lees meer

Waarom zijn tickets bij Ryanair zo goedkoop?

Met informatiebrochures ‘Ryan R., de grote boze prijsvechter’ heeft  ACV-Transcom deze ochtend de reizigers op de luchthaven van Zaventem meer achtergrondinformatie gegeven over de oneerlijke praktijken van de lagekostenmaatschappij en de werkomstandigheden van het personeel. Op deze manier hoopt ACV-Transcom dat reizigers beter zullen begrijpen waarover de stakingen van deze week gaan.

Op woensdag 25 en donderdag 26 juli staakt het personeel van Ryanair. Daardoor zullen naar alle waarschi...
Lees meer

Europa kiest legalisering sociale dumping en loondiscriminatie voor 3 miljoen werknemers in transportsector

Een hoogdag voor de uitbuiting van werknemers: de Commissie vervoer van het Europees Parlement stemde gisteren in met de legalisering van loondiscriminatie en de vermindering van de rusttijd voor beroepschauffeurs. “Een bittere klap voor de vakbonden en de drie miljoen werknemers in deze sector”, is de reactie van de Europese Transportwerkers’ Federatie (ETF), ACV-Transcom en andere Europese vakbonden.

In de Commissie vervoer van het Europees Parlement werd maandagavond gestemd over een aan...
Lees meer

ACV-Transcom informeert buitenlandse vrachtwagenchauffeurs over hun rechten

In de week van 28 mei tot en met 1 juni brengen de militanten van ACV-Transcom een bezoek aan de vele buitenlandse vrachtwagenchauffeurs die verblijven op de parkings aan verschillende autostrades in Vlaanderen. Met informatiefolders in het Engels, Pools, Bulgaars en Roemeens wil de vakbond van transportsectoren hen informeren over hun rechten op het vlak van loon- en arbeidsvoorwaarden en hen wijzen op de bijstand die ze kunnen krijgen.

Tegelijkertijd is het een nieuwe oproep aan de Belgische e...
Lees meer

Luchtvaartdag is geen luchtvaartbeleid

Zaterdag 22 april organiseerde de Vlaamse overheid voor de tweede keer een luchthavendag. Een mooi initiatief waar geïnteresseerden een kijkje ‘achter de schermen’ kunnen komen nemen in de adembenemende luchtvaartwereld. Toch wil ACV-Transcom ook aandacht vragen voor het gebrek aan een luchthavenbeleid dat onze luchthavens al jaren verlamt. ACV-Transcom roept gewesten, federale overheid en sociale partners op om werk te maken van een écht nationaal luchtvaartbeleid waar elke luchthaven en regio de vruchten zal van plukken!
Lees meer

RIP Sabena, geen gelukkige verjaardag!

Vandaag is het precies 15 jaar geleden dat de trots van onze Belgische luchtvaart, SABENA failliet werd verklaard. Wie herinnert zich niet de schrijnende televisiebeelden? Duizenden mensen op straat, duizenden gezinnen en families wiens leven werd verwoest. Dat doen de intrede van buitenlandse spelers, met name het Zwitserse Swissair mee heeft geleid tot de ondergang van wat voorheen grotendeels een overheidsbedrijf was geweest, staat buiten kijf.

Waar staan we vandaag, zoveel jaren later, met...
Lees meer

Europese sabotage van de strijd tegen sociale dumping is onaanvaardbaar

ACV-Transcom, dat de belangen van de werknemers in de transportsector verdedigt, staat achter de uitspraken van John Crombez. Het is onaanvaardbaar dat Europa de strijd tegen sociale dumping belemmert.

We begrijpen de woede van staatssecretaris Crombez maar al te goed. Het is onvoorstelbaar dat Europa vindt dat de Belgische maatregelen tegen sociale dumping niet door de beugel kunnen. Want het is schrijnend om te zien hoe werknemers door illegale constructies in erbarmelijke omstan...
Lees meer