about
Toon menu

Versnelde degressiviteit stort meer werklozen in armoede én is op de koop toe ineffectief

De discussie rond de arbeidsdeal lijkt politiek in de laatste meters voor de eindmeet beland. Het Netwerk tegen Armoede, Welzijnszorg en ACV maken zich grote zorgen, in het bijzonder door het ideologische opbod dat nu bezig is rond de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen. Dat dreigt nu een debat te worden over de concrete modaliteiten. Wat voorbijgaat aan de essentie. De politieke plannen pakken geen enkele drempel aan die mensen ondervinden om een job te vinden.

Erger nog, de politiek...
Lees meer

Minimaal drie procent loonsverhoging alstublieft

In de komende maanden staat het thema loonsverhoging centraal. De Groep van 10 zal zich immers wederom toespitsen op het afsluiten van een interprofessioneel akkoord (IPA) dat als basis moet dienen voor akkoorden in de sectoren en ondernemingen. Hieronder enkele punten die in dit kader zeker niet uit het oog verloren mogen worden.

Het zijn de werknemers die de rijkdom produceren. De rijkdom wordt geproduceerd door de werknemers. Dit wordt bewezen naar aanleiding van elke werkonderbreking of stak...
Lees meer

ACV strijdt tegen Homans hervormingsplannen: 'Ziek? Pech! Een getuigenis van Angela'

Angela, 51 jaar werkt bij VDAB. Ze kreeg drie herseninfarcten. Voor mensen zoals Angela is het noodzakelijk dat het huidig ziektestelsel behouden blijft. Haar ziekte wordt niet als ernstig gezien terwijl elke langdurige ziekte toch ernstig is? ACV is een informatiecampagne gestart over Homans hervormingsplannen van het ziektestelsel. Deze video is een eerste getuigenis over de aanpassing van de ziekteregeling.

  ...
Lees meer

Wetsontwerp zware beroepen privésector getuigt van totaal gebrek aan visie op loopbanen

De sociale partners in het Beheerscomité van de Federale Pensioendienst hebben een verdeeld advies uitgebracht over het wetsontwerp dat de basisregels voor zwaar werk in de privésector vastlegt. De allerbelangrijkste kritiek van de vakbonden slaat op de context waarin deze besprekingen gevoerd moeten worden. De regering dwingt de sociale partners tot een debat over zware beroepen, maar ontwijkt het fundamentele debat: welke loopbanen willen we in de toekomst?

De leeftijd voor het wettelijk pen...
Lees meer

Grootste Belgische vakbond neemt deel aan Belgian Pride in Brussel

Het ACV, de grootste vakbond van België, neemt op zaterdag 19 mei 2018 deel aan de Belgian Pride in Brussel. Positief omgaan met diversiteit is al langer een belangrijk thema binnen het ACV, maar sinds kort is er ook een structuur die het LGBT-thema duurzaam op de kaart wil zetten: het platform ACV CSC LGBT@Work.

"Met onze vakbond willen we niet alleen deelnemen aan Prides", zegt Paul Schoeters namens het platform. Hij is secretaris bij de centrale ACVBIE. "We willen ook en vooral een serieuze...
Lees meer

"Minister Jambon gaat te kort door de bocht"

Vandaag verscheen in De Tijd een artikel waarin minister Jambon een audit van het rekruteringsbeleid van de politie bekendmaakt. Volgende zaken worden vastgesteld: de selectieprocedure duurt te lang en het imago van de politie als werkgever schiet te kort.

Die vaststellingen komen niet als verrassing voor ACV Politie, maar we zijn wel verbaasd over de conclusies die minister Jambon eruit trekt. Vooral de uitspraak dat de politie het grotendeels aan zichzelf te danken heeft dat ze onvoldoende per...
Lees meer

Nationale staking bij Interbeton

Het personeel van Inter-Beton (HeidelbergCement Group), producent van stortklaar beton, heeft deze vrijdag het werk neergelegd om te protesteren tegen de torenhoge werkdruk ten gevolge van de invoering van het 'METRO-project'. De staking van deze vrijdag wordt in gemeenschappelijk front gevoerd over het ganse land.

Ook al staat er dinsdag een verzoeningsvergadering gepland tussen de directie en de vakbonden, toch eist de directie nu dat de werknemers zaterdag komen werken, een dag waarop normaal...
Lees meer

Vakbonden starten procedure tegen ingreep in gelijkstellingen voor pensioen

ACV, ABVV en ACLVB zijn de procedure gestart bij de Raad van State tegen de regeringsingrepen die de gelijkstellingen van periodes van werkloosheid en SWT voor het pensioen beperken en ingrijpt in de eenheid van loopbaan. Die straffen de werklozen (met of zonder bedrijfstoeslag) een derde keer: na het verlies van het werk en nadien een lager inkomen, later nog eens een ingreep in het pensioen. Terwijl het de werkgever is die tot ontslag overgaat. Het pensioenverlies kan oplopen tot meer dan 100 euro per maand.
Lees meer

ACV eist vrijlating vakbondsmilitant Mounir Tahri na arrestatie bij Globe Aroma

Het ACV klaagt de arrestatie aan van 7 mensen zonder papieren en de buitenproportionele middelen die tijdens die operatie gebruikt werden, afgelopen vrijdag in de socioculturele vzw Globe Aroma. Mounir Tahri, een vakbondsmilitant die reeds vele jaren zeer actief is binnen ACV Brussel, is een van de zeven gearresteerden. Het ACV vraagt de onmiddellijke vrijlating van Mounir Tahri en van Jihed Cheikhe.

Vandaag zit hij in het gesloten Repatriëringscentrum 127 bis, samen met Jihed Cheikhe, een Mauri...
Lees meer

De arbeidsmarkt anno 2018: Hoe hoog ligt de (her)intredingslat?

De voorbije weken regende het berichten over de krapte op de arbeidsmarkt. Die krapte is geen tijdelijk fenomeen. Door de massale uittrede van oudere werknemers en de latere intrede van jongeren, daalt het aantal personen op arbeidsleeftijd. Voor de al lang aangekondigde vergrijzing op de arbeidsmarkt is 2018 een kantelpunt. Minder potentiële werknemers en een stijgende vraag maken dat vacatures minder makkelijk ingevuld raken.

Toch vallen heel wat potentiële werknemers vandaag uit de boot. Voor...
Lees meer

De sociale zekerheid behoort toe aan wie ertoe bijdraagt

CM/MC, ACV-CSC en beweging.net/MOC verzetten zich tegen het populistische discours dat probeert te doen geloven dat de opvang van vluchtelingen onze sociale zekerheid in gevaar brengt. Niet de vluchtelingen bedreigen onze sociale zekerheid maar wel de federale regering door zwaar te snijden in de ontvangsten, zware besparingen op te leggen en hervormingen ten koste van de rechthebbenden door te voeren.

In het publieke debat over de vluchtelingenstromen en de opvang van vluchtelingen kwam deze wee...
Lees meer

ACV in diepe rouw

Maandag 21 augustus gebeurde een vreselijk drama in de het ACV dienstencentrum in Diest. Collega Sara Van Passel werd neergeschoten door een man die haar niet kende. Sara was een warme en lieve vrouw en een bijzonder toegewijde collega. Gedreven in haar werk, geëngageerd en ze benaderde mensen altijd op een positieve manier. Sara was een goedlachse, altijd vriendelijke vrouw die zich inzette voor anderen.

Naast haar werk als dienstverlener was ze lange tijd actief in de jongerenwerking van het...
Lees meer

Het tomorrowland van gewone mensen ziet er opnieuw minder goed uit

De christelijke vakbond ACV legde het begrotingsakkoord op de rooster.

 De regering legt voor snel politiek gewin met een totaal ongeloofwaardig budget een enorme hypotheek op het welzijn  van de komende generaties.  Geen mens gelooft dat de hervorming van de vennootschapsbelasting budgettair neutraal is.  Zelfs regeringsleden laten dat doorschemeren. En door almaar meer loon aan normale sociale bijdragen te onttrekken, graaft men ook een diepe put voor de sociale zekerheid.  Dit naast de krater...
Lees meer

Rerum Novarum: de speech van Marc Leemans

ACV-voorzitter Marc Leemans hield ter gelegenheid van Rerum Novarum een pleidooi tegen ongelijkheid. Hij benadrukt het belang van een overheid die middelen heeft om solidair en verbindend te functioneren. Herlees hier zijn toespraak van 23 mei, gehouden in Heusden-Zolder.

De rijken worden slapend rijker Rijke mensen leven langer. Rijke mensen hebben meer kansen. Rijke mensen worden steeds rijker. En ze moeten er geen bal voor doen. De tijd doet al het werk. Hun vermogen jongt voortdurend door. D...
Lees meer

Uitzendkrachten blijven onmondige tweederangs werknemers 

Het ACV wil bij de sociale verkiezingen stemrecht voor uitzendkrachten die langer dan drie maand bij een gebruiker aan het werk zijn. De voorbije weken bezochten ACV delegaties parlementairen van Open VLD, N-VA, MR, CD&V, Groen, sp.a, MR en PS om steun te zoeken voor dit voorstel.

Bij nagenoeg alle politici werd dit voorstel zeer positief onthaald. Dat lukte ei zo na. Maar uiteindelijk begroef MR en in de nasleep Open VLD alsnog het voorstel. Stefaan Vercamer (CD&V) dient nu zelf een wetsvoo...
Lees meer