about
Toon menu

"België moet mensenrechten en democratie ter sprake brengen bij Rwandese president Kagame"

De Rwandese president en voorzitter van de Afrikaanse Unie Paul Kagame heeft op dinsdag 5 juni een ontmoeting met koning Filip en met premier Michel. Op uitnodiging van de Europese Commissie is hij de eregast op de Europese Ontwikkelingsdagen. Voor 11.11.11 moet de Belgische regering van de gelegenheid gebruik maken om aan te dringen op meer democratie en respect voor de mensenrechten in Rwanda.

President Kagame is al jaren een pleitbezorger van een sterkere en meer efficiënte Afrikaanse Un...
Lees meer

Wet tegen aasgierfondsen blijft overeind in Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof verwierp vandaag het beroep dat door het aasgierfonds NML Capital was aangespannen tegen de Belgische wet die dergelijke aasgierfondsen aan banden wil leggen. Daarmee volgt het Hof de argumentatie van 11.11.11 en een aantal ngo’s die eerder als partij tussenkwamen in de zaak. 11.11.11 vindt dit arrest een zeer goede zaak en vraagt België ook bij andere Europese lidstaten aan te dringen op dergelijke maatregelen.

Aasgierfondsen zijn investeringsfondsen gespecialisee...
Lees meer

BNP Paribas en Deutsche Bank blijven betrokken bij illegale Israëlische nederzettingseconomie

Europese banken blijven financiële banden onderhouden met Israëlische banken die betrokken zijn in de Israëlische nederzettingenindustrie. Dat geldt ook voor twee in België opererende banken, BNP Paribas en Deutsche Bank, die beiden aandelen hebben in één of meerdere Israëlische banken. Door te investeren in deze Israëlische partners steunen BNP Paribas en Deutsche Bank de ontwikkeling van Israëlische nederzettingen, die nochtans illegaal zijn onder internationaal recht.

De meest recent...
Lees meer

België moet oprichting VN-onderzoekscommissie Gaza steunen

De VN-Mensenrechtenraad komt op 18 mei in spoedzitting bijeen over de situatie in Gaza. Hij zal wellicht een voorstel bespreken voor de oprichting van een speciale VN-onderzoekscommissie. Voor 11.11.11 moeten "na de woorden nu ook daden volgen. België moet de oprichting van een internationaal VN-onderzoek voluit steunen."

Nadat op 14 mei 61 Gazanen werden gedood door het Israëlische leger, blokkeerden de Verenigde Staten op 15 mei een internationaal onderzoek naar de situatie in Gaza. De VNMense...
Lees meer

Q&A: Trumps beslissing om Jeruzalem te erkennen

Op 6 december 2017 maakte de Amerikaanse President Trump bekend dat hij Jeruzalem erkent als hoofdstad van Israël. De aankondiging maakte over heel de wereld afkeurende reacties los. 11.11.11-medewerker Willem Staes, die in Oost-Jeruzalem woonde en werkte, geeft antwoord op een aantal prangende vragen.

1. Wat is het probleem juist? Israël annexeerde in 1967 Oost-Jeruzalem, een zware schending van het internationaal recht. Deze annexatie werd nooit erkend door de internationale gemeenschap. Als...
Lees meer

Nederland, Duitsland en Frankrijk leggen lat klimaatdoelstellingen hoger, waar blijft België?

Vandaag stemt het Europees Parlement definitief over de verdeling van de klimaatdoelstellingen voor 2030 onder de lidstaten. Die Europese 2030-doelstellingen over vermindering van uitstoot, hernieuwbare energie en energie-efficiëntie1 werden niet aangepast na het Akkoord van Parijs van 2015, toen de globale ambitie werd aangeschroefd. Nederland, Frankrijk en Duitsland vragen een verhoging van de Europese klimaatdoelstellingen. De Klimaatcoalitie wil dat België zich daarbij aansluit.

Om het bel...
Lees meer

Wereldwijd lichte daling van de hulp met 0,6%, België daalt met 8,2%

In 2017 werd volgens de OESO wereldwijd 146,6 miljard dollar of 0,31 procent van het bruto nationaal inkomen (bni) aan ontwikkelingshulp besteed. Dat is een daling met 0,6 procent t.a.v. van het jaar voordien (0,32 procent). De OESO-ontwikkelingscijfers werden vandaag bekend gemaakt. Uit diezelfde cijfers blijkt dat de officiële ontwikkelingshulp in België vorig jaar met 8,2 procent daalde, van 0,49 procent tot 0,45 procent. Er gaan in ons land steeds minder middelen naar structurele oplossingen van de ongelijkheid in de wereld.
Lees meer

Buitenlands kapitaalfonds probeert Belgische wet te laten intrekken

Het Grondwettelijk Hof hoort vandaag de tussenkomende partijen in de zaak van het investeringsfonds NML Capital en de Belgische overheid. Het fonds probeert een wet te laten nietig verklaren die zogenaamde ‘aasgierfondsen’ aan banden legt. Ngo’s als 11.11.11, CNCD-11.11.11 en het Comité pour l’abolition des dettes illégitimes (CADTM) verdedigen de wet, zij aan zij met de Belgische overheid, en worden vandaag ook gehoord.

Aasgierfondsen kopen schulden op van landen in financiële moeil...
Lees meer

Belgische banken blijven investeren in schadelijke mijnbouw

BNP Paribas, Deutsche Bank, ING en KBC investeerden samen afgelopen jaar 1,74 miljard euro in Glencore, Vale en BHP Billiton, drie mijngiganten met een kwalijke reputatie. FairFin, 11.11.11, Broederlijk Delen en CATAPA vragen banken om deze schadelijke financieringen te stoppen.

Nieuw onderzoek door FairFin, 11.11.11, Broederlijk Delen en CATAPA wijst uit dat BNP Paribas, Deutsche Bank, ING Bank en KBC Bank in 2017 respectievelijk 448 miljoen, 784 miljoen, 399,5 miljoen en 111 miljoen euro invest...
Lees meer

Verenigingen als vrijplaatsen: garanties nodig

Vorige vrijdag viel de politie de Globe Aroma binnen, een kunstenhuis in het centrum van Brussel dat vluchtelingen en sans-papiers artistiek begeleidt. De zogenaamde routinecontrole was intimiderend, er werd naar papieren en gsm’s gevraagd en zeven mensen werden gearresteerd. Vanuit onze bezorgdheid over het realiseren van grondrechten voor iedereen, stellen wij hardop de vraag waartoe deze aanpak diende. We vragen ook garanties voor het recht op vrijplaatsen voor kwetsbare mensen.

De vraag waa...
Lees meer

Duurzame palmolie blijft een mythe: de Belgische consument wordt misleid

Een nieuw rapport van Oxfam, 11.11.11, FIAN, AEFJN, Justice et Paix en CNCD-11.11.11 toont aan dat zelfregulerende initiatieven in de palmoliesector er niet in slagen echt verandering te brengen in de desastreuze gevolgen die de productie van palmolie met zich meebrengt. Ontbossing, mensonwaardige arbeidsomstandigheden, milieuvervuiling en landroof blijven eerder regel dan uitzondering. Het label ‘duurzame palmolie’ misleidt de consument. De ngo’s vragen Europese regelgeving om het probleem aan te pakken.
Lees meer

Wetsontwerp huiszoekingen en strafbaarheidsstelling: middenveld vraagt meer garanties voor mensenrechten

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken besliste om niet te stemmen over het wetsontwerp dat huiszoekingen toelaat bij mensen zonder wettig verblijf. De stemming is uitgesteld vanwege de felle kritiek die door talloze burgers, organisaties en experten geuit werd. Er zullen hoorzittingen georganiseerd worden om de vele vragen rond het dossier uit te klaren.

11.11.11, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, de Liga voor Mensenrechten, Oxfam-Solidariteit, Netwerk Tegen Armoede, Orbit vzw reageren tevreden op het...
Lees meer

11.11.11 vraagt opschorting Europese en Belgische steun aan Libische kustwacht zolang er geen garanties zijn

België investeert 10 miljoen euro in het EU Trust Fund en is op die manier, net als de meeste andere EU-lidstaten, mee verantwoordelijk voor de mensonwaardige behandeling van migranten door de Libische kustwacht. Zolang België niet kan garanderen dat die middelen worden ingezet om slavernij te voorkomen, vraagt 11.11.11 de opschorting van die financiering

De beelden van Afrikaanse migranten die in Libië als slaven verkocht worden zorgden de voorbije dagen voor grote internationale verontwaardig...
Lees meer

11.11.11: "België moet een bijkomend engagement voor klimaatfinanciering aangaan"

Minister Marghem gaf vandaag naar jaarlijkse gewoonte, een ‘national statement’ tijdens de klimaattop in Bonn. De minister vatte in haar speech de Belgische bijdrage aan de klimaatfinanciering voor de periode 2013-2016 samen en deed aankondigingen voor 2017 en 2018. Zoals de voorbije jaren is de internationale klimaatfinanciering, dat zijn middelen van rijke landen om ontwikkelingslanden bij te staan in hun klimaatuitdagingen, een belangrijk onderwerp tijdens de klimaatonderhandelingen.

De m...
Lees meer

België kan meer vluchtelingen hervestigen

België moet dringend een extra inspanning doen om vluchtelingen te hervestigen. Dat is nodig om tegemoet te komen aan het hervestigingsplan van de EU dat in september werd voorgesteld. Maar ook in het licht van de internationale context en noden zijn de cijfers van België allesbehalve ambitieus. 11.11.11 publiceert vandaag een dossier in samenwerking met Caritas International, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Oxfam Solidariteit, met wereldwijde cijfers over de hervestiging van vluchtelingen.

Her...
Lees meer