about
Toon menu

Voorstanders hernieuwbare energie voeren actie aan Flanders Expo

Nu de jongeren op straat komen, en diverse klimaatmarsen veel volk op de been brengen, proberen kernenergielobbies en -voorstanders hun gevaarlijke technologieën vooralsnog als reddende engel voor het klimaat te slijten. Nochtans zijn er steeds meer grote bedrijven die zich terugtrekken uit grote nucleaire projecten. Na Toshiba, gooit ook Hitachi de handdoek in de ring bij drie giga projecten in Groot-Brittanië. Toch blijven sommigen kernenergie als alternatief voorstellen – tegen beter weten in?
Lees meer

Eindelijk werk maken van hernieuwbare energie en energieopslag

Binnenkort liggen zes van de zeven kernreactoren van Electrabel stil. De enige reactor die blijft draaien is Doel 3, met meer dan 13.000 scheurtjes en scheuren in de reactorwand. Daarmee scoort het bedrijf mogelijks haar slechtste prestatie ooit.

Vorig record van 2015 haalde een gemiddelde gebruiksgraad van minder dan 50 procent. Dat is heel wat minder dan de nieuwe generatie offshore windmolens. En heel wat minder dan de beloofde nucleaire beschikbaarheid tot 90 procent. 2018 belooft opnieuw ee...
Lees meer

Antwerpenaren willen een kernenergievrije gemeente

Op woensdag 2 mei hielden actievoerders een actie aan de gemeenteraad van Antwerpen. Enkele partijen hadden op de gemeenteraad een tussenkomst gevraagd voor de verdediging van hun charter. Dit charter roept op geen nucleaire stroom af te nemen in de gemeente, maar zich toe te leggen op de verdere uitbouw van hernieuwbare energie. De actievoerders deelden ook het charter uit aan gemeenteraadsleden, en verzochten in een gesprek met hen om het charter mee te ondersteunen, zeker na het ernstig incident in Doel 1.
Lees meer

N-VA en het energiepact: tijd om kleur te bekennen!

De vier Belgische energieministers hebben een akkoord bereikt rond het energiepact. Daarin bevestigen ze de volledige kernuitstap in 2025. Tot hier het goede nieuws. Echter: de verlengingen van de oude kerncentrales worden niet ingekort. En de scheurtjescentrales kunnen verder scheuren tot zelfs in 2023. Het alternatief dat het energiepact voorstaat, omvat ook investeringen in nieuwe gascentrales, naast hernieuwbare energie. Wat gebeurt er met de werknemers van de kerncentrales? En waarom steunt de N-VA de kernlobby?
Lees meer

Is kernenergie goedkoper? De lusten voor Electrabel, de lasten voor de gemeenschap

Febeliec heeft de kat de bel aangebonden. Stoppen met kernenergie zou veel duurder zijn dan ermee doorgaan. Vraag is, voor wie, voor de kernenergielobby, of voor de bevolking? Bovendien, waarom moeten de Britten dan bij de Chinezen aankloppen om hun nieuwe kerncentrales gefinancierd te krijgen? En als het dan toch zo goedkoop is, waarom geeft de Britse staat (jawel, staat!...) garanties voor zeer hoge prijzen voor elektriciteit uit nieuwe Britse kerncentrales?

De verschillende regeringen hebben a...
Lees meer

Is kernenergie nodig tegen klimaatopwarming?

In december 2015 hebben meer dan 190 regeringen een akkoord gesloten in Parijs om de klimaatopwarming niet uit de hand te laten lopen. Het is duidelijk dat het doel van maximaal 1,5°C klimaatopwarming enorme inspanningen zal vergen. Sommigen denken dat alle mogelijkheden aangewend moeten worden om een op hol slaande opwarming te voorkomen. Hoort kernenergie bij deze oplossingen, of is het integendeel zelf een af te bouwen non-alternatief?

In Parijs is overeengekomen om de opwarming “well bel...
Lees meer