about
Toon menu

N-VA en het energiepact: tijd om kleur te bekennen!

De vier Belgische energieministers hebben een akkoord bereikt rond het energiepact. Daarin bevestigen ze de volledige kernuitstap in 2025. Tot hier het goede nieuws. Echter: de verlengingen van de oude kerncentrales worden niet ingekort. En de scheurtjescentrales kunnen verder scheuren tot zelfs in 2023. Het alternatief dat het energiepact voorstaat, omvat ook investeringen in nieuwe gascentrales, naast hernieuwbare energie. Wat gebeurt er met de werknemers van de kerncentrales? En waarom steunt de N-VA de kernlobby?
Lees meer

Is kernenergie goedkoper? De lusten voor Electrabel, de lasten voor de gemeenschap

Febeliec heeft de kat de bel aangebonden. Stoppen met kernenergie zou veel duurder zijn dan ermee doorgaan. Vraag is, voor wie, voor de kernenergielobby, of voor de bevolking? Bovendien, waarom moeten de Britten dan bij de Chinezen aankloppen om hun nieuwe kerncentrales gefinancierd te krijgen? En als het dan toch zo goedkoop is, waarom geeft de Britse staat (jawel, staat!...) garanties voor zeer hoge prijzen voor elektriciteit uit nieuwe Britse kerncentrales?

De verschillende regeringen hebben a...
Lees meer

Is kernenergie nodig tegen klimaatopwarming?

In december 2015 hebben meer dan 190 regeringen een akkoord gesloten in Parijs om de klimaatopwarming niet uit de hand te laten lopen. Het is duidelijk dat het doel van maximaal 1,5°C klimaatopwarming enorme inspanningen zal vergen. Sommigen denken dat alle mogelijkheden aangewend moeten worden om een op hol slaande opwarming te voorkomen. Hoort kernenergie bij deze oplossingen, of is het integendeel zelf een af te bouwen non-alternatief?

In Parijs is overeengekomen om de opwarming “well bel...
Lees meer